klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Dode Zee (Jordanië)
De Dode Zee vormt de natuurlijke grens tussen Israel, de westelijke Jordaanoever en Jordanië. De dode zee is het laagst gelegen meer ter wereld en door de hoge concentratie aan mineralen ook het zoutste meer ter wereld. Het zout gehalte is met iets meer dan 33 procent zo hoog dat je er als mens op blijft drijven. Door het hoge mineraal gehalte zijn er rond de Dode Zee een aantal kuuroorden die zijn gespecialiseerd in het genezen van diverse huidziektes. De laatste jaren is de zeespiegel van het meer erg gedaald dit vooral omdat de landen rond het meer steeds meer water nodig hebben en dit ontrokken word aan rivieren die uitkomen in de Dode Zee. In het meer komen geen planten en diersoorten voor wel leven er een aantal soorten bacteriën en micro-organismen. De dode zee ligt in een rotsachtige met de bergen van Moab in het oosten en de bergen van Judea in het westen tevens grenst het meer aan de Wadi Araba. De Dode Zee is één van de grootste bronnen van Kalium.

De Dode Zee heeft een warm woestijnklimaat dat zich kenmerkt door de hete zomers en de koele winters en geringe neerslag gedurende het hele jaar. De zomers zijn er warm en gemiddeld per jaar kent deze streek bijna 200 dagen van 30 graden Celsius of meer. Het hoogte record staat op 47 graden Celsius. De winters zijn er koel maar echt koud word het er nooit, vorst is hier nog nooit voorgekomen. Dit komt mede door de temperende werking van de Dode Zee op het klimaat in deze regio. De jaarlijkse neerslag is hier met gemiddeld iets meer dan 40 mm te verwaarlozen. Er komen hier dan ook maar zelden langere periodes van neerslag voor.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor Dode Zee:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 20 13 6 3 23
februari 22 14 7 3 22
maart 25 17 8 3 23
april 30 21 9 1 25
mei 34 25 11 2 28
juni 37 28 13 0 31
juli 40 30 13 0 33
augustus 39 30 12 0 34
september 37 28 11 0 33
oktober 32 25 9 0 30
november 27 20 8 1 26
december 22 14 6 2 23
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Dode Zee

Dode Zee informatie
Dode Zee informatie
wikipedia
... meer Dode Zee

climate of the Dead Sea

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact