klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Kameroen
Kameroen is een land gelegen in Afrika, grenzend aan Gabon, Equatoriaal-Guinea, Nigeria, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek en Congo-Brazzaville. Het tropische Kameroen kent grote hoogteverschillen als gevolg van een tweetal berggebieden (Adamawagebergte en Mandaragebergte) en de actieve vulkaan Mount Cameroon die met een hoogte van 4095 meter de hoogste berg in West-Afrika is. Het uiterste noordelijke puntje van Kameroen kent een warm steppeklimaat, overgaand in een warm woestijnklimaat tegen het Tsjaadmeer aan. Het vergrote deel van Kameroen heeft te maken met de drie tropische klimaten: tropisch regenwoudklimaat (type Af), tropisch moessonklimaat (type Am) en het tropisch savanneklimaat (type Aw volgens het Köppen klimaatsysteem).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Kameroen
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Kameroen is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bamenda
Batouri
Douala
Maroua
Ngaoundere
Yaoundé
   

Regen
Een deel van Kameroen behoort tot de meest natte gebieden van het continent Afrika. Het gaat hierbij vooral om de provincie Littoral waar onder andere de kuststad Douala ligt, dat de grootste en economisch gezien de belangrijkste stad van Kameroen is. In dit laaggelegen gebied valt er gemiddeld 3500 tot maar liefst 5000 millimeter regen per jaar. Zo is alleen al de maand augustus lokaal goed voor 600 tot 900 millimeter aan hemelwater. In deze periode regent het vrijwel dagelijks en kan het urenlang flink doorregenen. Meer landinwaarts dalen de neerslaghoeveelheden, zoals ongeveer 1650 millimeter op jaarbasis in de oostelijke plaats Batouri en ‘slechts’ 400 tot 600 millimeter in het noorden van Kameroen. Voor heel Kameroen geldt dat de periode november tot en met maart relatief droog zijn en er sprake is van een lang regenseizoen dat in april of lokaal begin mei aanvangt totdat er in oktober of november sprake is van een snelle daling in het aantal millimeters neerslag.

 

Temperatuur
Het hoofdzakelijk tropische Kameroen heeft te maken met temperaturen die bij een dergelijk klimaattype thuishoren. Grote delen van Kameroen hebben een gedurende het jaar vrij constante temperatuur van tegen of rond de dertig graden overdag en 20 tot 24 graden aan het einde van de nacht. Uitzondering vormt het noorden waar in maart en april al temperaturen van 37 tot 42 graden gehaald worden. In de loop van mei zie je een lichte kentering in de maximumtemperatuur. In een aantal stappen daalt het langjarig gemiddelde naar ongeveer 30 graden in augustus, waarna het kwik nog eventjes oploopt zodra het regenseizoen ten einde is.

Klimaatcijfers
Verspreid over Kameroen vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Yaoundé en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Kameroen.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 20 6 3 n.v.t.
februari 31 20 6 5 n.v.t.
maart 30 20 6 12 n.v.t.
april 30 20 6 16 n.v.t.
mei 29 20 6 18 n.v.t.
juni 28 20 4 17 n.v.t.
juli 27 19 3 12 n.v.t.
augustus 27 19 3 15 n.v.t.
september 28 19 4 22 n.v.t.
oktober 28 19 4 24 n.v.t.
november 29 20 6 12 n.v.t.
december 29 20 6 3 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Yaoundé. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Kameroen moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Kameroen
Kameroen informatie
Kameroen informatie
Kameroen reisinformatie
Kameroen startpagina
wikipedia
winterzon in Kameroen
world factbook
... meer Kameroen

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact