klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Kazachstan
De vroeger tot de Sovjet-Unie behorende Republiek Kazachstan is wat betreft oppervlakte het op acht na grootste land ter wereld. Het westelijke puntje van Kazachstan behoort tot het continent Europa terwijl het land in het oosten grenst aan de Volksrepubliek China. In het land dat ruim 2,7 miljoen vierkante kilometer groot is wonen slechts ruim vijftien miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is met minder dan 6 inwoners per vierkante kilometer laag als je het vergelijkt met Nederland waar zon 400 inwoners op een vierkante kilometer oppervlakte wonen. De lage bevolkingsdichtheid wordt onder andere veroorzaakt door de topografische ligging en het klimaat dat leven in sommige delen van Kazachstan op zn zachtst gezegd niet zo aantrekkelijk maakt. Het wonen in een gebied waar de temperaturen in de wintermaanden kunnen dalen naar min dertig tot min veertig graden en waar het in de zomermaanden soms snikheet kan worden, zal niet voor iedereen zo aantrekkelijk zijn. Toch heeft Kazachstan anderzijds veel te bieden op het gebied van grondstoffen. De bodem in Kazachstan zit vol met olie, uranium, chroom, lood en zink waardoor het een aantrekkelijk land is voor investerende bedrijven uit het buitenland.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Kazachstan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Kazachstan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Almaty
Aqtau
Atiraw
Noersoeltan
Oral
Petropavl
Qizilorda
Qostonay
Simkent
Taraz
 

Klimaattypes
Kazachstan heeft een combinatie van verschillende klimaten. Het zuidelijke deel heeft een koud woestijnklimaat (type BWk volgens de Kppen-Geiger classificatie) dat langzaam overgaat in een warm steppeklimaat (type BSh). Het noordelijke deel van Kazachstan heeft te maken met de veel grimmigere continentale klimaatsoorten Dfb, Dfa en op sommige plekken Dsa. De classificatie warm landklimaat betekent niet dat het gedurende het hele jaar relatief warm is, maar dat de warmste maand een gemiddelde maandtemperatuur heeft van meer dan 22 graden Celsius. Ondanks de koude tot soms zeer strenge winters voldoen vrijwel alle regios van Kazachstan wel aan deze norm.

 

Winter in Kazachstan
De winters in Kazachstan zijn koel tot soms zeer koud. In het meest zuidelijke deel van Kazachstan liggen de temperaturen in januari tussen de min 2 en min 10 graden. Als je verder noordwaarts gaat dalen de gemiddelde temperaturen in rap tempo. De provincies Kostanay, Akmola, Pavlodar, Noord Kazachstan en Oost Kazachstan zijn in de winter ijskoud. Met gemiddelde etmaaltemperaturen die tussen de min 15 en min 20 graden Celsius liggen is op op zn zachtst gezegd onaangenaam in dit deel van Kazachstan. Tijdens de nacht kan de temperatuur zelfs dalen naar min dertig tot maar liefst min veertig graden. De zuidelijke helft van Kazachstan is niet alleen warmer tijdens de winter, ook is de kans hier veel groter dat de thermometer zo af en toe boven het vriespunt uitkomt. In de noordelijke helft is dooi gedurende de koudste maanden bijna ondenkbaar waardoor mankracht ingezet moet worden om de straten sneeuwvrij te maken.

Droge, zonnige en warme zomers
Na een relatief korte overgangsperiode breekt in Kazachstan eind mei of half juni de zomer aan. De zomers zijn droog, zeer zonnig en warm. Ook in de warmste maanden juni, juli en augustus zie je een verloop in de langjarige gemiddeldes als het gaat om de maximum temperaturen. De noordelijke regio's zijn met een bescheiden 18 tot 27 graden het koelste terwijl in het zuiden de gemiddelde middagtemperatuur tussen de 25 en 32 graden ligt. Het is ook in de zuidelijke helft dat de kans op extreme hitte aanzienlijk groot is terwijl in het noorden de tropische grens van dertig graden Celsius niet zo vaak overschreden wordt.

Neerslag
Typerend voor vrijwel heel Kazachstan is de geringe hoeveelheid neerslag die hier valt. De meeste gebieden in Kazachstan moeten het doen met slechts 100 tot 200 millimeter neerslag gemiddeld per jaar. In het centraal-zuidelijke deel ligt dit zelfs onder de honderd millimeter per jaar. De berggebieden in het oosten zijn een stuk natter. Hier kunnen de neerslaghoeveelheden oplopen tot zon zeshonderd millimeter per jaar, wat nog steeds iets minder is dan het gemiddelde voor Nederland. Hoofdstad Noersoeltan registreert op jaarbasis ruim driehonderdtwintig millimeter, waarbij de zomermaanden aanzienlijk natter zijn van de wintermaanden. In de winter valt alle neerslag in Kazachstan in de vorm van sneeuw, waardoor er in de bergachtige gebieden uitstekende mogelijkheden om te skin ontstaan. Wintersport in Kazachstan is niet zo massaal als in bijvoorbeeld onze eigen skigebieden in de Alpenlanden, maar wie wil wintersporten kan in de periode december tot en met maart/april uitstekend terecht in Kazachstan. Houd er wel rekening mee dat sneeuwstormen en/of extreme kou kunnen zorgen voor onaangenaam skiweer.

Strakblauwe lucht
Leuke bijkomstigheid van het droge klimaat van Kazachstan is dat het land enorm veel dagen kent waarbij er daadwerkelijk geen wolkje aan de lucht te bekennen is. Zo telt het noorden van het land gemiddeld zon honderdtwintig dagen per jaar met een compleet heldere hemel terwijl dit in het zuiden van Kazachstan maar liefst zon 220 tot maximaal 260 dagen kan zijn. Hiermee behoort Kazachstan tot de meest zonnige landen van Azi.

Klimaatcijfers
Verspreid over Kazachstan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Noersoeltan en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Kazachstan.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -13 -22 3 4 n.v.t.
februari -12 -22 5 3 n.v.t.
maart -4 -13 6 3 n.v.t.
april 10 -2 8 5 n.v.t.
mei 20 6 10 8 n.v.t.
juni 25 12 11 10 n.v.t.
juli 27 15 11 12 n.v.t.
augustus 24 11 9 10 n.v.t.
september 19 6 8 7 n.v.t.
oktober 9 -1 4 7 n.v.t.
november -2 -10 3 5 n.v.t.
december -9 -18 3 4 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Astana. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Kazachstan moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april  
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Kazachstan
Kazachstan reisinformatie
Kazachstan reisinformatie
Kazachstan startpagina
Kazachstan vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Kazachstan

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact