klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Kenia
De Republiek Kenia is een land dat gelegen is in het oosten van Afrika. Kenia, ook geschreven als Kenya, ligt aan de Indische Oceaan. Het land kent grote hoogteverschillen, waarbij Mount Kenya met haar 5199 meter hoogte zelfs de op n na hoogste berg van heel Afrika is. Het land is naar deze enorme berg vernoemd. De grote variaties in in het landschap worden versterkt door het verschil in vegetatie, dat veroorzaakt wordt door verschillen in de klimatologische omstandigheden. Kenia is van de Afrikaanse landen die rondom de evenaar liggen het droogste land. De gebieden aan de oostelijke kant van de hoogvlakte kennen een tropisch moessonklimaat. Het regenseizoen is afhankelijk van de locatie. Zo kent hoofdstad Nairobi eigenlijk twee moessons: een kleine regenperiode rond november/december en een krachtiger regenseizoen van maart tot begin juni. Wie op safari wil gaan die kan deze maanden beter vermijden. Kustplaats Mombassa kent eigenlijk n regenseizoen dat in april begint en in juni ophoudt. De aansluitende periode is echter geen droog seizoen maar een lange periode waarin er aanzienlijk minder neerslag valt zonder dat er sprake is van een droogte.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Kenia
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Kenia is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Amboseli Nationaal Park
Amburu Nationaal Reservaat
Bamburi Beach
Diani Beach
Eldoret
Kikambala
Kisumu
Lamu
Malindi
Mandera
Masai Mara Nationaal Reservaat
Mombassa
Nairobi
Naivasha
Nakuru
Nanyuki
Nyeri
Serengeti
Voi
Wajir

Klimaatsoorten
Kenia kent een variatie aan klimaten die gaat van het tropisch klimaten zoals het tropisch regenwoudklimaat in het zuidwesten en het tropisch moessonklimaat in centraal Kenia en het zuidoosten tot aan de warme steppe- en woestijnklimaten in het noordwesten en het noordoosten. Ten zuiden van Nairobi vind je diverse microklimaten die zich allen tezamen het beste laten omschrijven als een vochtig subtropisch klimaat.

 

Bedreigingen
Kenia ligt op veilige afstand van orkaangebieden. De kans dat Kenia te maken krijgt met een orkaan is dan ook nihil. Een regelmatig terugkerend probleem zijn overstromingen en droogte. De gebieden in het noordoosten van Kenia hebben regelmatig te maken met tijdelijke extreme droogte. Ook in sommige stukken van de hoogvlakte kan het soms erg droog zijn. Het probleem in Kenia is dat de regenval erg grimmig en onvoorspelbaar is. Het ene regenseizoen kan er in de natste maand lokaal 250 millimeter vallen terwijl het jaar daarop op dezelfde plek het dubbele uit de lucht komt.

Regel je visum vooraf
Voor Kenia geldt er een visumplicht. Tegenwoordig is het regelen van je visum voor Kenia gemakkelijker, omdat Kenia het e-visum gentroduceerd heeft. Je kunt je Kenia visum via internet aanvragen. Het elektronisch visum krijg je vervolgens via e-mail toegestuurd. Die print je uit en neem je mee naar Kenia.

TIP: Kenia voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Kenia dan kun je op de website Kenia voor beginners enorm veel goede informatie over Kenia halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de prachtige natuurgebieden en bezienswaardigheden van Kenia, de geschiedenis van Kenia, vervoer in Kenia, het weer in Kenia, goede tips voor een vakantie in Kenia en alles over eten en drinken in Kenia.

Klimaatcijfers
Verspreid over Kenia vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Nairobi en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Kenia.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 25 12 9 10 n.v.t.
februari 26 12 9 8 n.v.t.
maart 26 13 8 13 n.v.t.
april 24 14 7 22 n.v.t.
mei 23 13 6 19 n.v.t.
juni 22 11 5 7 n.v.t.
juli 21 10 4 7 n.v.t.
augustus 21 10 4 7 n.v.t.
september 24 11 6 5 n.v.t.
oktober 25 13 7 9 n.v.t.
november 23 13 7 21 n.v.t.
december 24 13 8 12 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Nairobi. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Kenia moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Kenia
beste periode voor Kenia zonvakantie
Kenia bezienswaardigheden top 10
Kenia in n dag
Kenia reisinformatie
Kenia tips
Kenia voor beginners
wikipedia
winterzon in Kenia
... meer Kenia

climate of Kenya

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact