klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van KirgiziŽ
KirgiziŽ is een land gelegen in Centraal-AziŽ. KirgiziŽ behoorde tot 1991 tot de Sovjet-Unie en is sindsdien een zelfstandige republiek waar onderlinge strijd tussen etnische groeperingen en de slechte economische situatie een bron zijn voor geweld, corruptie en georganiseerde misdaad. KirgiziŽ bestaat vooral uit bergachtig gebied, ongeveer de helft van het land ligt minimaal drieduizend meter boven de zeespiegel, in het Tian Shan gebergte (ook wel Tiensjan genoemd). Binnen KirgiziŽ bevinden zich maar liefst drie bergtoppen met een hoogte boven de zevenduizend meter. Het grotendeels onherbergzame landschap en de afwezigheid van nabijgelegen zeeŽn of oceanen zorgt ervoor dat KirgiziŽ te maken heeft met een mix van steppeklimaten, landklimaten en voor een klein deel een hooggebergteklimaat, waarbij de verschillende klimaatzones kriskras door elkaar lopen en er geen duidelijke afscheiding is wat betreft de klimaattypes. Over het algemeen geldt dat de mildere steppeklimaten vooral te vinden zijn in de gebieden langs de noordelijke en westelijke landsgrenzen van KirgiziŽ, waar er sprake is van laag- en middengebergte.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in KirgiziŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor KirgiziŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bishkek
Dzjalal-Abad
Karakol
Naryn
Osj
YsykkŲl
   

Temperaturen
De zomers in KirgiziŽ zijn mild in het hooggebergte en warm in de lager gelegen gebieden in het noorden en noordwesten. Daar loopt de thermometer in de zomer (juni tot en met augustus) gemiddeld op naar 29 tot 33 graden, in de hooggebergtes is het in de zomer vrij koel en op grotere hoogtes vriest het bijna het hele jaar. De hoogste bergtoppen zijn dan ook voorzien van eeuwige sneeuw en gletsjers. In de winter is het koel tot zeer koud. Het weer is ook in deze periode erg wispelturig waardoor er binnen enkele dagen grote dalingen of stijgingen in temperatuur voor kunnen komen. In de berggebieden zijn diepvriestemperaturen, zowel Ďs nachts als overdag, de normaalste zaak van de wereld tijdens de koudste maanden. Vooral op de hoogste bergtoppen kan het extreem guur en koud worden. In de op ruim tweeduizend meter hoogte gelegen stad Naryn is het langjarig gemiddelde voor januari al min elf graden Celsius overdag en min 21 graden als minimum temperatuur.

 

Neerslag
Het neerslagpatroon en de neerslaghoeveelheden binnen KirgiziŽ variŽren flink. Zo telt de stad Osj op jaarbasis nog geen vierhonderd millimeter en is de zomer de droogste periode en geldt voor Naryn dat ruim tweehonderd millimeter per jaar registreert dat de zomerperiode het natste is en de winters droog verlopen. De grootste hoeveelheden neerslag wordt gemeten in de noordelijke regioís en op de loefzijde van bergen.

Klimaatcijfers
Verspreid over KirgiziŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Bishkek en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in KirgiziŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 2 -9 4 9 n.v.t.
februari 3 -8 5 10 n.v.t.
maart 10 -1 5 12 n.v.t.
april 18 6 7 12 n.v.t.
mei 23 11 9 14 n.v.t.
juni 28 15 11 12 n.v.t.
juli 31 17 11 10 n.v.t.
augustus 30 16 10 7 n.v.t.
september 25 10 9 6 n.v.t.
oktober 17 4 6 8 n.v.t.
november 10 -1 5 9 n.v.t.
december 5 -6 4 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Bishkek. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in KirgiziŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over KirgiziŽ
KirgiziŽ informatie
KirgiziŽ reisinformatie
KirgiziŽ startpagina
KirgiziŽ vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer KirgiziŽ

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact