klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Kiribati
De Republiek Kiribati is sinds het jaar 1979 een zelfstandig land in Oceani. Kiribati ligt in de Grote Oceaan en bestaat voor het grootste deel uit een drietal eilandengroepen. In totaal beslaat Kiribati ruim 3,5 miljoen kilometer aan oppervlakte, waarvan slechts 811 vierkante kilometer uit landoppervlakte bestaat. Kiribati is een redelijk vlak land. Het hoogste punt is 81 meter hoog, maar het overgrote deel van het landoppervlakte ligt niet ver boven de zeespiegel. Dat maakt Kiribati kwetsbaar voor vloedgolven die onder andere kunnen ontstaan door orkanen. Ook tijdelijke stijgingen van de zeespiegel kunnen overstromingen veroorzaken. In Kiribati zijn het de meest noordelijke eilanden die te maken kunnen krijgen met de invloeden van een orkaan. Opvallend feit is dat Kiribati zowel op het westelijk, oostelijk, zuidelijk als het noordelijk halfrond ligt. Het grootste deel van Kiribati heeft volgens de klimaatclassificatie van Kppen een tropisch regenwoudklimaat (type Af). Bij deze klimaatsoort horen redelijk hoge maandelijkse neerslagsommen en hoge temperaturen tijdens alle dagen van het jaar. Op de oostelijke eilanden is dankzij lagere neerslaghoeveelheden sprake van een tropisch savanneklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Kiribati
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Kiribati is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Gilbert-eilanden
Kiritimati
Line-eilanden
Phoenixeilanden
Zuid-Tarawa
   

Regen
Het verloop van de regenval is vrij ongelijkmatig over Kiribati. Door de ligging rondom de evenaar heeft Kiribati te maken met een vrij wispelturige aanvoer van depressies, regenfronten en regenbuien. Over het algemeen geldt dat meer richting het oosten de neerslagsommen lager zijn. Met name in de tweede helft van het jaar kunnen er daar redelijk veel droge dagen voorkomen. Op het Kersteiland (Christmas Island) valt er gemiddeld tijdens de droogste maand oktober slechts 37 millimeter regen. In hoofdstad Zuid-Tarawa kent deze maand een langjarig gemiddelde van ruim honderd millimeter. De meest natte maanden vallen rond de jaarwisseling. Ook hier geldt dat er redelijk wat verschillen per locatie voor kunnen komen.

 

Temperatuur
Het tropische klimaat van Kiribati gaat gepaard met vrij gelijkmatige temperaturen. De gemiddelde etmaaltemperatuur bedraagt het hele jaar ongeveer 27-28 graden met als minima 24-25 graden Celsius en maximumtemperaturen ongeveer 30-31 graden Celsius. Het wordt vrijwel niet warmer dan een graad of 32-33 en koelte kent men in Kiribati ook echt niet. Verschijnselen als vorst, sneeuw of hagel zul je binnen heel Kiribati tevergeefs zoeken. Wel kunnen variaties in de relatieve luchtvochtigheid zorgen voor een verschil in hoe men de temperatuur ervaart.

Klimaatcijfers
Verspreid over Kiribati vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor Zuid-Tarawa en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Kiribati.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 25 7 20 28
februari 31 25 7 19 28
maart 31 25 8 20 28
april 31 25 7 19 29
mei 31 25 7 18 29
juni 31 25 6 17 29
juli 31 25 6 19 29
augustus 31 25 6 19 29
september 31 25 6 18 29
oktober 31 25 6 19 29
november 31 25 6 18 29
december 31 25 6 20 29
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor Zuid-Tarawa. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Kiribati moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Kiribati
Kiribati informatie
Kiribati informatie
Kiribati informatie
Kiribati overheid
Kiribati reisinformatie
Kiribati toerisme
wikipedia
winterzon Kiribati
... meer Kiribati

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact