Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Het klimaat van Europa

Europa heeft een klimaat dat vooral beïnvloed wordt door de omliggende zeeën, het Alpengebergte en het Noordpoolgebied. Het weer in West-Europa heeft veel te maken met depressies die vanuit de Atlantische Oceaan aangevoerd worden via de straalstroom, die op enkele kilometers hoogte de lucht aanvoert. De exacte ligging van de straalstroom, die variabel is, bepaalt voor een redelijk deel wat voor weertype in een bepaalde periode overheerst. In Nederland zorgt een straalstroom boven Scandinavië in de zomer voor warm weer en in de winter juist voor koud vriesweer. Als de stroming iets zuidelijker ligt en meer over ons land trekt, dan is een vrijwel constante aanvoer van depressies mogelijk, met de nodige neerslagstoringen. In de zomer betekent dat koel weer met regen, in de winter heb je dan relatief mild weer met regen of winterse buien.

Het weer in Noord-Europa kan vooral beïnvloed worden door poollucht of de aanvoer van warme (zomer) of koude (winter) lucht uit de voormalige Sovjet-Unie. In Scandinavië kunnen grote hogedrukgebieden ontstaan die vrijwel niet van hun plaats te krijgen zijn.

Zuid-Europa heeft, dankzij het feit dat dit gebied dichterbij de evenaar ligt en het onder invloed staat van een vrij warme Middellandse Zee, vooral te maken met droge, warme zomers en milde, natte winters. Op sommige plekken kan het zelfs in de koudste maanden wekenlang lenteachtig weer zijn. Oost-Europa is het meest grillig wat het klimaat betreft. In de winter kan de Balkan ijskoud zijn, in de zomer kan het er snikheet zijn en regelmatig wordt dit gebied getroffen door overstromingen als gevolg van heftige neerslag, soms in combinatie met de afvoer van smeltwater uit de bergen.

Op klimaatinfo.nl bieden we specifieke klimaatinfo per land in het werelddeel Europa. Binnen de verschillende Europese landen kun je ook informatie vinden over het weer en klimaat van eilanden, streken, provincies en plaatsen binnen het betreffende land.

Lees over de temperaturen, het aantal zonuren, het aantal dagen neerslag per maand en de hoeveelheden neerslag die er gemiddeld binnen één maand vallen. Aanvullende informatie wordt gegeven over de kans op winters weer, orkanen, hitte, lange periodes met regen en de zonkracht ingedeeld in een maximale uv-index per maand. Onze nauwkeurig samengestelde informatie helpt bij het maken van spreekbeurten of websites en kan reizigers een goede indicatie geven van wat voor weer ze binnen een bepaalde reisperiode mogen verwachten.