klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Klimaatinformatie van Europa

Europa heeft een klimaat dat vooral beÔnvloed wordt door de omliggende zeeŽn, het Alpengebergte en door invloeden vanuit het Noordpoolgebied. Het weer in West-Europa heeft veel te maken met depressies die vanuit de Atlantische Oceaan aangevoerd worden via de straalstroom die op enkele kilometers hoogte de lucht aanvoert. De exacte ligging van de straalstroom, die variabel is, bepaalt voor een redelijk deel wat voor weertype overheerst in een bepaalde periode. In Nederland zorgt een straalstroom die boven ScandinaviŽ ligt in de zomer voor warm weer en in de winter juist voor koud vriesweer. Als de stroming iets zuidelijker ligt en meer over ons land trekt dan is een een vrijwel constante aanvoer van depressies mogelijk met de nodige neerslagstoringen. In de zomer betekent dat koel weer met regen, in de winter heb je dan relatief mild weer met regen of winterse buien.
Het weer in Noord-Europa kan vooral beÔnvloed worden door poollucht of de aanvoer van warme (zomer) of koude (winter) lucht uit de voormalige Sovjetunie. In ScandinaviŽ kunnen grote hogedrukgebieden ontstaan die vrijwel niet van hun plaats te krijgen zijn.
Zuid-Europa heeft dankzij het feit dat dit gebied dichter bij de evenaar ligt en het onder invloed staat van een vrij warme Middellandse Zee voor al te maken met droge warme zomers en milde natte winters. op sommige plekken kan het zelfs in de koudste maanden wekenlang lenteachtig weer zijn. Oost-Europa is het meest grillig wat betreft het klimaat. In de winter kan de Balkan ijskoud zijn, in de zomer kan het snikheet zijn en regelmatig wordt dit gebied getroffen door overstromingen als gevolg van heftige neerslag, soms in combinatie met de afvoer van smeltwater uit de bergen.

Op klimaatinfo.nl bieden we specifieke klimaatinfo per land op het werelddeel Europa. Binnen de verschillende Europese landen kun je ook informatie vinden over het weer en klimaat van eilanden, streken, provincies en plaatsen binnen het betreffende land.
Lees over de temperaturen, het aantal zonuren, het aantal dagen neerslag per maand en de hoeveelheden neerslag die er gemiddeld vallen binnen ťťn maand. Aanvullende informatie wordt gegeven over de kans op winters weer, orkanen, hitte, lange periodes met regen en de zonkracht ingedeeld in een maximale UV-index per maand. Onze nauwkeurig samengestelde informatie helpt bij het maken van spreekbeurten of websites en kan reizigers een goede indicatie geven wat voor weer ze mogen verwachten binnen een bepaalde reisperiode.

Voor Europa hebben we de volgende klimaatinfo beschikbaar:

AlbaniŽ
Andorra
Azerbeidzjan
BelgiŽ
BosniŽ en Herzegovina
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Engeland
Estland
FaerŲer
Finland
Frankrijk
GeorgiŽ
Gibraltar
Griekenland
Groenland
Guernsey
Hongarije
Ierland
Isle of Man
ItaliŽ
Jersey
Kazachstan
Kosovo
KroatiŽ
Letland
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
MacedoniŽ
Malta
MoldaviŽ
Monaco
Montenegro
Nederland
Noord-Ierland
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
San Marino
Schotland
ServiŽ
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
Spitsbergen
TsjechiŽ
Turkije
Vaticaanstad
Verenigd Koninkrijk
Wales
Wit-Rusland
IJsland
Zweden
Zwitserland

Overzicht per werelddeel / gebied

Voor het klimaat per werelddeel of specifiek gebied verwijzen wij naar de volgende pagina's:

klimaatinfo Afrika
klimaatinfo AziŽ
klimaatinfo Caribische eilanden
klimaatinfo Europa
klimaatinfo Midden-Amerika
klimaatinfo Midden-Oosten
klimaatinfo Noord-Amerika
klimaatinfo OceaniŽ
klimaatinfo Zuid-Amerika
alle landen


 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact