klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Koeweit
Van alle Golfstaten
is Koeweit in de zomer veruit het warmste. Het woestijnklimaat zorgt voor relatief droge en zeer milde winters en extreem hete zomers. In de periode half mei tot eind september ligt de maximum temperatuur in Koeweit vrijwel alle dagen (ruim) boven de 40 graden. Juli en augustus zijn het heetst met gemiddelde middagtemperaturen van 45 graden in de schaduw. In de zon loopt de thermometer makkelijk op tot ruim boven de vijftig graden.
Aangenaam is het dan bepaald niet te noemen, zeker niet omdat er dan ook een erg hoge relatieve luchtvochtigheid heerst. Mensen met luchtwegproblemen kunnen overdag in de problemen komen in de heetste periodes. Wat het nog ondraaglijker kan maken is de aflandige woestijnwind die regelmatig extra warme lucht meevoert vanuit het Arabische schiereiland.

Shamal
Een andere wind die in Koeweit kan waaien is de Shamal. De zandstormen die gemiddeld drie tot vijf dagen aanhouden brengen enorme hoeveelheden woestijnzand mee uit Jordanië en Syrië. Een Shamal komt gemiddeld ééns tot enkele keren per jaar voor en legt het leven in grote delen van Irak en Koeweit dan vrijwel helemaal stil. Het luchtverkeer wordt compleet stilgelegd, transport over de weg is zeer lastig en als de Shamal tot de Perzische Golf komt is visvangst en scheepvaart ook vrijwel onmogelijk. Het verschijnsel is zeer goed waar te nemen op satellietfoto's waarbij je de zandstormen over Irak richting Koeweit en de Perzische Golf ziet gaan.

Regen
Zelfs in de woestijn regent het wel eens, maar vaak komt het niet voor. Als er regen in Koeweit valt dan is dat in de koudere periode november tot en met april. De hoeveelheden zijn niet echter niet groot, maanden dat er meer dan 25 mm valt komen weinig voor. Op jaarbasis ligt het gemiddelde zo tussen de 25 en 175 mm, per jaar kan het erg verschillend zijn.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor heel Koeweit:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 18 8 7 7 19
februari 20 10 8 5 17
maart 25 14 8 5 18
april 31 19 8 4 21
mei 39 24 9 1 26
juni 43 28 11 0 29
juli 45 30 11 0 31
augustus 45 30 11 0 32
september 42 25 10 0 31
oktober 35 21 9 1 29
november 27 15 8 3 26
december 20 9 7 5 22
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Koeweit
Koeweit informatie
Koeweit startpagina
prikbord Koeweit
reisinformatie Koeweit
wikipedia
winterzonvakantie in Koeweit
world factbook
... meer Koeweit

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact