klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Kosovo
In de Balkan ligt Kosovo, een staat die niet door alle landen als zelfstandig land erkend wordt. Het landschap van Kosovo kenmerkt zich door onderlinge hoogteverschillen als gevolg van het heuvelachtige tot bergachtige landschap. Kenmerkend zijn de bergen aan de westelijke zijde met direct ten oosten daarvan het bekken van Metohija. De oostelijke helft bestaat voor een aanzienlijk deel uit de vlakte van Kosovo en het Zegovac gebergte. Kosovo kent een gematigd zeeklimaat (type Cfb volgens de Kppen-Geiger classificatie) met vrij warme zomers en redelijk koele winters. Door de ligging tussen een aantal berggebieden in kunnen depressies Kosovo soms vrij lastig bereiken wat kan resulteren in extreme warmte in de zomermaanden of extreme kou gedurende de winter. Op basis van deze extremen willen sommige bronnen Kosovo weleens ten onrechte het predicaat landklimaat geven, wat op basis van de langdurige klimaatcijfers echter onjuist is.


Warme zomers
De zomermaanden in Kosovo zijn door de geografische ligging en het feit dat depressies wat meer moeite hebben om Kosovo te bereiken relatief warm. De gemiddelde middagtemperatuur gedurende de maanden juni, juli, augustus en september ligt in grote delen van Kosovo tussen de 22 ren 28 graden. Voor de hoger gelegen gebieden geldt uiteraard dat de dagtemperaturen daar over het algemeen lager liggen naarmate je meer stijgt.

Koele winters
De wintermaanden zijn vrij koel. De vlakte van Kosovo, waar je ook hoofdstad Pristina vindt, heeft in de periode november tot en met maart gemiddeld ongeveer 110 dagen met nachtvorst en per jaar zon dertig tot veertig dagen met vorst overdag. In de bergen is het aanzienlijk kouder en zorgt de sneeuwval voor uitstekende wintersportmogelijkheden. Hoewel Kosovo waarschijnlijk nooit in de top vijf van populairste wintersportlanden ter wereld zal komen zijn sommige delen van Kosovo redelijk sneeuwzeker.

Instabiele lente en herfst
De overgangsmaanden tussen de winter en de zomer zijn vrij instabiel. Tijdens de maanden april, mei en oktober kan het vandaag 25 graden zijn en een dag later ineens tien graden koeler. Dit weerbeeld is iets wat in een groot deel van de Balkanregio voorkomt. Sommige jaren heb je het geluk dat het wekenlang mooi stabiel weer is zonder al teveel fluctuaties in weerbeeld of temperatuur.

Neerslag
Over het hele jaar gemeten zijn de winters iets natter dan de zomers. Zo is in Pristina de maand augustus gemiddeld het droogste met 52 mm regen en is november met 84 millimeter neerslag de natste maand. Voor Kosovo geldt dat het westen het natste is, met in totaal ongeveer zevenhonderd tot ruim negenhonderd millimeter neerslag per jaar. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe droger het wordt. De meest oostelijke delen van Kosovo zijn voor Europese begrippen vrij droog met gemiddeld 500 tot 650 mm neerslag per jaar. In de wintermaanden valt een redelijk deel van de neerslag in de vorm van sneeuw.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van langjarige weergegevens en gelden als gemiddelde voor Kosovo:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 2 -5 2 11 n.v.t.
februari 6 -3 3 11 n.v.t.
maart 11 0 4 12 n.v.t.
april 16 4 5 13 n.v.t.
mei 21 9 7 13 n.v.t.
juni 24 12 8 12 n.v.t.
juli 26 13 9 8 n.v.t.
augustus 27 13 9 8 n.v.t.
september 23 10 7 8 n.v.t.
oktober 17 5 5 9 n.v.t.
november 9 1 3 12 n.v.t.
december 4 -3 2 12 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Kosovo
Kosovo geolinks
Kosovo reisinformatie
Kosovo startpagina
Kosovo vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Kosovo

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact