klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van KroatiŽ
KroatiŽ kun je klimatologisch in drie stukken verdelen. De lagergelegen kustgebieden hebben een mediterraan klimaat met milde vrij natte winters en drogere warme zomers. Op het vasteland doemen direct achter de kust de Dinarische Alpen op, een gebergte dat van noord naar zuid langs het hele kustgebied van KroatiŽ loopt. Volgens veel bronnen en kaartjes zou ook hier een mediterraan klimaat heersen, maar dat is niet correct. In de hoger gelegen gebieden heerst een continentaal klimaat ofwel een gematigd zeeklimaat. Volgens het KŲppen-Geigersysteem een Dfb-klimaat. De winters zijn hier kouder en natter, ook 's zomers ligt de temperatuur niet zo hoog als direct langs het water in de lagergelegen gebieden.
Het oostelijke deel van KroatiŽ dat grenst aan Hongarije is veel vlakker en ligt een stuk lager dan het westen van het binnenland. Hier is onmiskenbaar sprake van een gematigd continentaal klimaat waarbij de invloed van zee vrijwel te verwaarlozen is omdat het gebied achter een bergrug ligt.

 

Zonbestemming
KroatiŽ zit al jaren flink in de lift als populaire zonbestemming. In de zomermaanden liggen de temperaturen op een vergelijkbaar niveau als de Franse Riviera, wel is de kans op regen groter dan langs de Cote D'Azur. Het zijn vooral de stranden met felblauwe zee die de associaties met de Franse kust doen oproepen. Op veel campings is het in de zomermaanden prima vertoeven langs de Kroatische kust.

Neerslag
In KroatiŽ valt er het hele jaar door neerslag, waarbij de hoeveelheden sterk afhankelijk zijn van de plaats en de periode. Zo valt de meeste regen en sneeuw in de wintermaanden en het najaar. Het oostelijke puntje van het land is het droogste met zo'n 700 mm neerslag op jaarbasis, het noordelijke deel van de Dinarische Alpen zijn goed voor meer dan tweeduizend millimeter per jaar en daarmee behoort dat gebied tot ťťn van de natste streken van Europa.

Wintersport & sneeuw
In de winter valt neerslag vooral in de vorm van sneeuw, zeker in de berggebieden. Het gebied Gorski Kotar dat ten oosten van de stad Rijeka ligt heeft zich dan ook flink ontwikkeld als wintersportgebied. De gemiddelde hoogte van de aanwezige pistes is zo'n 1500 tot 1700 meter. De streek is minder sneeuwzeker dan populaire skigebieden in de Alpen, maar de kans op mooie ski- en langlaufomstandigheden is toch zeker redelijk te noemen in de wintermaanden.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een globaal gemiddelde voor de kust van KroatiŽ. Langs de kust komen verschillen voor, zo is het noorden iets droger dan het zuidelijke deel van de kust en komen er vooral buiten de zomer wat kleine verschillen voor in lucht- en zeetemperaturen. Het binnenland is het hele jaar kouder en heeft een iets grilliger verloop.

Wij bieden over de volgende plaatsen uitgebreide klimaatcijfers:
Gebieden:
Gorski Kotar
IstriŽ
Noord-DalmatiŽ
Zuid-DalmatiŽ
SlavoniŽ (Oost-KroatiŽ)
Plaatsen & eilanden:
Baska Voda
Bol
Brac
Brela
Cavtat
Cres
Dubrovnik
Hvar
Korcula
Krk
Makarska
Medulin
Mlini
Plaatsen & eilanden:
Mljet
Murter
Novigrad
Opatija
Osijek
Pag
Plat
Porec
Primosten
Pula
Rab
Rijeka
Rovinj
Plaatsen & eilanden:
Sibenik
Slano
Solta
Split
Stari Grad
Supetar
Trogir
Tucepi
Umag
Vis
Zadar
Zagreb

TIP: KroatiŽ voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar KroatiŽ dan kun je op de website KroatiŽ voor beginners enorm veel goede informatie over KroatiŽ halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden en dorpen in KroatiŽ, vakantie in KroatiŽ, reizen naar KroatiŽ en de vele bezienswaardigheden die het land telt.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 9 2 2 13 13
februari 10 3 3 12 13
maart 13 5 5 13 13
april 17 9 7 14 14
mei 21 13 8 14 17
juni 25 16 9 12 21
juli 28 19 10 9 24
augustus 28 18 10 10 25
september 24 16 8 11 23
oktober 19 12 6 12 20
november 15 7 4 13 17
december 11 3 3 14 15
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over KroatiŽ
alles over KroatiŽ
beste reistijd zonvakantie KroatiŽ
bijzondere plaatsen in KroatiŽ
KroatiŽ fotoreportages
KroatiŽ informatie
KroatiŽ reisinformatie
KroatiŽ startpagina
KroatiŽ vakantienieuws
KroatiŽ voor beginners
mooiste dorpjes in KroatiŽ
welkom in KroatiŽ
winterzon in KroatiŽ
wikipedia
... meer KroatiŽ

climate of Croatia

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact