klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Laos
De Democratische Volksrepubliek Laos, vrijwel altijd aangeduid als Laos, is een land gelegen in het zuidoosten van Azi. Het land grenst aan China, Vietnam, Thailand, Cambodja en Myanmar en is niet gelegen aan een zee of oceaan. Wel telt het land een groot aantal rivieren waarvan een deel uitmondt in de Zuid-Chinese Zee. De belangrijkste rivier is de Mekong, die bijna geheel langs de grens met Thailand ligt en uiteindelijk verder stroomt in Cambodja. Laos heeft voor het grootste deel een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de klimaatclassificatie van Kppen). Het oosten kent een gebied dat een tropisch moessonklimaat heeft en in het uiterste noorden heeft een warm chinaklimaat (type Cwa) waarbij neerslaghoeveelheden voorkomen van meer dan vierhonderd millimeter per maand in de zomerperiode.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Laos
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Laos is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Luang Prabang
Muang Ngoi Neua
Vang Vieng
Vientiane
 

Temperaturen
Laos bestaat vooral uit ruw bergachtig terrein, langs de westelijke grens met Thailand vind je lagergelegen gebieden. Rivier de Mekong vormt het laagste gebied van Laos met een gemiddelde ligging van ongeveer zeventig meter boven zeeniveau. De vele hoogteverschillen (het hoogste punt ligt op 2817 meter hoogte) zorgen voor een wispelturig neerslagbeeld, waarbij de loefzijde van een berg soms dagenlang geteisterd wordt door regenbuien en de lijzijde op het zelfde moment dagenlang vrijwel droog is. Ook in het verloop van temperatuur zie je door de hoogteverschillen en de variaties in geografische ligging aanzienlijke verschillen. Op plekken waar regen weinig kans maakt kan het in de zomermaanden flink heet worden, terwijl het aan de loefzijde van een berg waar het op dat moment wel regent zomaar vijf tot tien graden koeler zijn. In de lager gelegen gebieden varieert de maximumtemperatuur gemiddeld van 26 tot 30 graden in de wintermaanden tot waardes van 33 tot 38 graden in de heetste maand april.

 

Regenseizoen
Er is een flink verschil in het aantal dagen met neerslag en de hoeveelheid regen die in de droogste maanden december en januari valt en de hoeveelheden neerslag die in de periode mei tot en met september gemeten worden. Gemiddeld valt er in het regenseizoen dat begin mei aanvangt zon 250 tot 350 millimeter regen per maand, in het noorden kan dit oplopen tot lokaal ruim zeshonderd millimeter in de natste maanden. In oktober slaat het weer snel om als er droge lucht vanuit het noorden aangevoerd wordt. Regen is vanaf dat moment een verschijnsel waar je tot april nog maar weinig mee te maken krijgt.

Orkanen
Laos heeft tijdens het orkaanseizoen dat loopt van juni tot december een kans op orkanen. Laos ligt in de aanvoerroute, maar omdat Laos wat verder landinwaarts ligt en beschermd wordt door bergen valt het aantal orkanen dat daadwerkelijk met orkaankracht Laos bereikt heel erg mee. Als een orkaan Laos wel treft dan betekent dat meestal een spoor van vernielingen en slachtoffers, zoals in september 2009 toen orkaan Ketsana voor veel ellende heeft gezorgd in Vietnam, Cambodja en Laos.

Klimaatcijfers
Verspreid over Laos vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Vientiane en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Laos.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 29 16 8 2 n.v.t.
februari 32 18 8 3 n.v.t.
maart 35 21 8 5 n.v.t.
april 36 24 8 9 n.v.t.
mei 34 24 7 17 n.v.t.
juni 33 25 5 19 n.v.t.
juli 32 25 5 20 n.v.t.
augustus 32 24 5 22 n.v.t.
september 32 24 5 19 n.v.t.
oktober 31 23 8 9 n.v.t.
november 30 19 8 2 n.v.t.
december 29 16 8 1 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Vientiane. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Laos moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Laos
beste periode Laos zonvakantie
Laos bezienswaardigheden top 10
Laos informatie & tips
Laos informatie
Laos informatie
Laos reisinformatie
Laos toerisme
wikipedia
winterzon in Laos
... meer Laos

climate of Laos

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact