klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Lesotho
Lesotho is een land in het zuiden van Afrika en is geheel omsloten door Zuid-Afrika. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen precies omgekeerd ten opzichte van ons. Juni tot en met augustus is hier de winterperiode, december tot en met maart is zomer in Lesotho.
Lesotho heeft volgens het Kppen-Geiger klimaatsysteem te maken met maar liefst drie klimaten: het koele China klimaat, het gematige Chinaklimaat en het koude steppeklimaat. Uniek aan Lesotho is de hoge ligging, het hele land ligt om minimaal 1400 meter hoogte. Geen enkel land ter wereld heeft een laagste punt dat zo hoog boven het zeeniveau uitstijgt. Het landschap varieert van heuvelachtige hoogvlaktes tot vrij ruige bergen met de Thabana Ntlenyana op 3482 m hoogte als hoogste punt. De zomers zijn warm en redelijk nat, de winters vrij koel en vrij droog.

Regen & sneeuw
Lesotho heeft in de wintermaanden slechts een beperkt aantal neerslagdagen per maand. Veel neerslag valt in de vorm van regen, maar vooral in de hogere regionen van Lesotho kan het in de wintermaanden sneeuwen. Op de hoogste toppen kan het zelfs gedurende het hele jaar sneeuwen, maar er is geen sprake van eeuwige sneeuw op de hoogste pieken van zuidelijk Afrika.
De zomermaanden zijn aanzienlijk natter dan de wintermaanden, hoewel de uiteindelijke neerslagsom zelfs dan nog meevalt. Een groot deel van de neerslag valt in de vorm van buien, hoewel soms ook lokaal een enkele regenachtige dag te noteren valt. De buien gaan vaak gepaard met onweer, maar liefst 70 tot 90 procent van alle regendagen wordt er ook onweer geconstateerd.  Vanwege het grillige karakter van de bergen die behoren tot de bergketen Drakensberg kunnen er lokaal redelijke verschillen voorkomen in de hoeveelheid neerslag en de momenten waarop het valt. Daarom kunnen er op jaarbasis uiteindelijk ook totaal verschillende neerslagsommen per gebied in de boeken terecht komen. Over een groot aantal jaren gezien zullen de verschillen echter vrij beperkt zijn.

Zon
Lesotho is een erg zonnig land, het wordt ook wel het 'blauwe lucht land' genoemd vanwege het grote aantal dagen waarin de lucht strakblauw is. Met gemiddeld ongeveer 3200-3300 zonuren per jaar behoort het land tot de meest zonnige plekjes van de zuidelijke helft van Afrika. Dat heeft het vooral te danken aan de vrij hoge ligging en de beschermende rol van de bergen in en rondom Lesotho. Depressies vanaf zee hebben hierdoor niet zoveel kans om door te dringen tot Lesotho. Hoewel het meeste aantal absolute zonuren in de zomer genoteerd wordt, zijn de winters relatief het zonnigste. In de maand juli waarin er per dag gemiddeld elf uur daglicht is, schijnt gemiddeld negen uur per dag de zon.

Extreem weer
Orkanen komen niet voor in Lesotho, daarvoor ligt het land te hoog, te zuidelijk en te ver landinwaarts. Harde wind is wel mogelijk. De hogere bergen hebben regelmatig te maken met harde tot stormachtige wind met soms flinke windstoten die gevaar opleveren voor verkeer en mensen. Voor bergbeklimmers moeten hier rekening mee houden als ze de bergwanden in Lesotho willen beklimmen. Sneeuwstormen kunnen in de winter voor flinke overlast zorgen. Zo heeft een zware sneeuwstorm op 20 juli 2002 gezorgd voor enorme overlast maar helaas ook geresulteerd in twintig officieel gerapporteerde doden.

Wintersport
Tijdens de lokale winter, wat gelijk valt met onze zomer, kun je in Lesotho terecht om te skin. De n kilometer lange skipiste van het Afri-Ski resort ligt op een hoogte van 3300 meter op een helling van Drakensberg. Hier komen vooral rijke Zuid-Afrikanen naartoe om te skin. Bij gebrek aan voldoende natuurlijke sneeuw wordt er in de nacht kunstmatige sneeuw op de piste gespoten. Het skiseizoen loopt van juni tot en met september.

Winter
In de wintermaanden is het vrij mild weer in de lage gebieden en aan de koele kant in de hoger gelegen regionen van Lesotho. Vorst is in heel Lesotho mogelijk gedurende de nacht, vanaf 2000 tot 3000 meter hoogte kan het ook overdag vriezen. De laagste mogelijke temperaturen in de winter liggen rond de min tien tot min veertien graden. Aan de grond kan het nog n of twee graden koeler worden. Overdag is het ook in de winter meer lenteachtig dan winters, met uitzondering weer van de hoogste pieken.

Zomer
Ondanks de vrij hoge ligging is het in Lesotho toch warm in de zomer. De afkoelende werking van zeewater is hier bijna niet van toepassing waardoor het overdag gemiddeld ongeveer 26 tot 32 graden wordt. In combinatie met weinig neerslag en veel zon is het hier zeer aangenaam in de zomer.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor hoofdstad Maseru in Lesotho. Voor andere delen van Lesotho kunnen afwijkingen voorkomen; met name in het oosten waar het zowel 's nachts als overdag wat warmer is in de zomermaanden en er tevens wat minder regen valt.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 28 15 9 12 n.v.t.
februari 27 14 8 12 n.v.t.
maart 24 12 8 11 n.v.t.
april 21 8 8 8 n.v.t.
mei 18 4 8 4 n.v.t.
juni 16 1 8 2 n.v.t.
juli 16 1 9 2 n.v.t.
augustus 19 2 9 3 n.v.t.
september 23 6 9 4 n.v.t.
oktober 24 9 9 9 n.v.t.
november 26 11 9 10 n.v.t.
december 27 13 10 11 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Deze gegevens zijn gebaseerd op heel Lesotho, waarbij er lokaal afwijkingen voor kunnen komen. De kans op winters weer is groter in de hoogste plekken van Lesotho, in de laagste gebieden is de kans op warm weer iets hoger.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Lesotho
Lesotho overheid
Lesotho reisinformatie
Lesotho startpagina
Lesotho toerisme
wikipedia
world factbook
... meer Lesotho

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact