klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Letland
Letland is n van de Baltische staten gelegen aan de Oostzee. Volgens het Kppen-systeem heeft Letland een gematigd zeeklimaat met koele winters en milde zomers. Neerslag valt er gedurende het hele jaar met iets meer neerslag in het najaar; het voorjaar is weer iets droger dan gemiddeld. Onder invloed van het zeewater is het langs de kust 's winters vaak enkele graden warmer dan in het binnenland.

Winters
De winters zijn koel en duren vrij lang. Meestal begint de winter rond eind oktober/begin november en duurt tot en met april. Bij een sterke oostelijke stroming kan er ijskoude lucht uit Rusland aangevoerd worden die zorgt voor diepvriestemperaturen in Letland, ook langs de kust. Sneeuw valt er in de winter volop, soms enkele tientallen centimeters binnen een etmaal. Hoewel de winters gemiddeld koud zijn kan het meevallen en relatief mild zijn onder invloed van westelijke stromingen die over de Oostzee aangevoerd worden.

Voorjaar & najaar
In het voorjaar dat duurt van half april tot half juni zijn grote verschillen in weerbeeld mogelijk binnen een zeer kort tijdsbestek. Als de wind draait kan er een totaal ander weer ontstaan met temperatuursverschillen oplopend tot bijna 20 graden binnen een etmaal.

Zomer
Het begin van de zomer is zonnig en vrij warm. Zeker in juli kan het kwik oplopen tot 25 graden en hoger en is het zeer aangenaam vertoeven in Riga of andere plaatsen in Letland. Vaak is er een weersomslag in de maand augustus en is het nog steeds vrij warm maar dan in combinatie met grotere hoeveelheden regen. Mooie dagen en grijze dagen lossen elkaar af in augustus. In september is het vrijwel altijd gedaan met het zomerse weer op een enkele nazomerdag na. Vanaf eind september duiken de temperaturen meestal vrij snel naar beneden met eind oktober vaak de eerste nachten met vorst.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een gemiddelde voor Letland. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen, zo is het langs de kust in de winter vaak warmer dan in het binnenland en is het noorden gemiddeld wat natter dan de rest van het land.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -3 -10 1 16 2
februari -2 -9 2 12 1
maart 2 -5 4 13 1
april 9 0 6 13 2
mei 16 6 9 11 4
juni 20 10 10 12 10
juli 22 12 9 13 16
augustus 21 12 7 16 17
september 16 8 5 16 14
oktober 10 4 3 16 10
november 3 -1 1 19 7
december -1 -6 1 20 3
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Letland
alles over Riga
bezienswaardigheden Letland
bezienswaardigheden Riga
Letland reisinformatie
Letland toerisme
Letland startpagina
wikipedia
... meer Letland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact