klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Libanon
De Republiek Libanon is een land gelegen aan de oostkust van de Middellandse Zee, grenzend aan Syri en Isral. Het land heeft regelmatig te maken gehad met burgeroorlogen, gevechten, aanslagen en ook oorlogen met buurland Isral. Door de vele conflicten die Libanon ondergaan heeft is het land niet de aantrekkingskracht op toeristen die het zou kunnen hebben. Naast de beste Arabische keuken, mooie stranden en een groot aantal archeologische opgravingen is Libanon ook gezegend met een aangenaam warm mediterraan klimaat (type Csa volgens de Kppen klimaatclassificatie). Hierdoor heeft Libanon maandenlang prachtig weer voor een strandvakantie.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Libanon
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Libanon is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Baalbek
Beiroet
Hermel
Sidon
Tripoli
Tyrus
   

Vier seizoenen
Libanon kent vier seizoenen: een vrij lange en warme zomer, een aangenaam voorjaar en najaar en een koele tot milde, doch natte winter. Zowel de zomer (juni t/m september) als de winter (december t/m maart) duren vier maanden, terwijl de lente en de herfst ieder slechts twee maanden duren. In de herfst en het voorjaar valt regen vooral tijdens kortere maar ook zwaardere buien, terwijl in de winter de neerslagintensiteit lager is en het aantal regendagen groter is.

 

Neerslag
Het mediterrane klimaat van Libanon laat een neerslagpatroon zien waarbij de wintermaanden redelijk nat zijn en de zomers droog. Vanaf juni tot en met september is regen of onweer een weinig voorkomend fenomeen in Libanon, hoewel landinwaarts de kans hierop iets groter is dan langs de zeer zonnige kustgebieden. Zo meet hoofdstad Beiroet in totaal nog geen vijf millimeter regen in de vier zomermaanden samen. Dankzij de natte winters, waarbij de hoeveelheden neerslag in de periode november tot en met maart gemakkelijk de honderd millimeter per maand overschrijden, komen de meeste plekken in Libanon uiteindelijk toch nog op een jaarsom uit die hoger ligt dan in Nederland. Zo registreert Beiroet gemiddeld 826 millimeter neerslag per jaar, wat ongeveer twintig procent meer is dan de gemiddelde Nederlandse stad.

Wintersport
Skiliefhebbers kunnen in de wintermaanden uitstekend terecht in Libanon. In de berggebieden landinwaarts kun je vanaf december tot medio maart terecht om aan wintersport te doen. Een populair skigebied is het Faraya Mzaar Ski Domain in Kfardebian. De hoogtes van de toppen in dit skigebied variren tussen de 1913 en 2465 meter. Andere skigebieden in Libanon zijn onder andere The Cedars, Fakra, Zaarour en Laqlouq.

Klimaatcijfers
Verspreid over Libanon vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Beiroet en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Libanon.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 15 7 5 15 18
februari 16 8 6 13 17
maart 18 9 7 11 17
april 21 12 8 7 18
mei 25 15 10 4 21
juni 27 18 12 1 24
juli 30 20 11 0 26
augustus 30 21 11 0 27
september 29 19 10 1 27
oktober 26 16 8 6 25
november 21 12 7 9 22
december 16 9 5 13 20
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Beiroet. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Libanon moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Libanon
Libanon informatie
Libanon reisinformatie
Libanon startpagina
Libanon toerisme
wikipedia
winterzon in Libanon
world factbook
... meer Libanon

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact