klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Liberia
De Republiek Liberia is een land gelegen aan de Westkust van Afrika. Het land dat door ex-slaven uit de Verenigde Staten is gesticht behoort al decennia lang tot de meest arme landen ter wereld. Opvallend feit is dat veel buitenlandse schepen onder de Liberiaanse vlag varen, wat vooral te maken heeft met het kostentechnische aspect. Liberia kent een vlak landschap langs de kuststreek die landinwaarts via een heuvelachtig landschap overgaat in bergachtige gebieden in het noordoosten. De hoogste piek van Liberia is Mount Wuteve met hoogte van 1440 meter boven de zeespiegel. Hoewel Mount Nimba met een hoogte van 1752 meter hoger is geldt dit niet als hoogste punt van Liberia, want het deel van deze berg dat in Liberia ligt is lager dan 1440 meter.
Liberia kent een mix van tropische klimaten, waarbij langs de zuidoostelijke kustgebieden het tropisch regenwoudklimaat (klimaattype Af volgens het Koppen klimaatsysteem) domineert en er in het noordwesten en landinwaarts hoofdzakelijk sprake is van een tropisch moessonklimaat (type Am). De hoogstgelegen gebieden kennen een tropisch savanneklimaat (type Aw).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Liberia
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Liberia is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Buchanan
Monrovia
Zwedru
     

Regenseizoen
Liberia kent wat betreft neerslag twee gebieden. Langs de kust is er sprake van n lang regenseizoen dat eind april/begin mei van start gaat en duurt tot eind oktober. De piek wat betreft maandelijkse hoeveelheid neerslag ligt in het midden van het regenseizoen. Met gemiddeld maar liefst 500 tot 800 millimeter per maand zijn juni, augustus en september hier de natste maanden. Landinwaarts is er sprake van twee regenseizoenen, omdat de natte periode onderbroken wordt door twee maanden waarin er minder regen valt. Het eerste regenseizoen loopt hier van maart tot begin juli en het twee van eind augustus tot en met oktober, waarbij september in de regel de meest natte maand is.

 

Tropisch warm
Liberia kent de tropische warmte die zo kenmerkend is voor deze regio. De temperatuur ligt overdag vrijwel constant tussen de 28 en 32 graden. Het koelste moment van de dag is te vinden vlak voor zonsopkomst, als de thermometers vrijwel altijd rond de 20-22 graden uitgekomen zijn. In de berggebieden kan het s nachts door de hoogteverschillen iets koeler worden.

Klimaatcijfers
Verspreid over Liberia vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Monrovia en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Liberia.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 31 21 6 2 28
februari 32 22 6 3 28
maart 32 22 6 6 28
april 32 22 6 10 29
mei 31 22 5 18 29
juni 30 22 4 22 28
juli 28 21 3 22 27
augustus 28 21 3 24 27
september 29 22 3 23 27
oktober 30 22 5 20 28
november 30 22 6 13 28
december 30 22 6 5 29
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Monrovia. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Liberia moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Liberia
Liberia informatie
Liberia informatie
Liberia reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Liberia

climate of Liberia

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact