klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van LibiŽ
Omdat het land tussen de Sahara en de Middellandse Zee in ligt ondervindt het van beide invloeden op het klimaat. Het grootste deel van LibiŽ heeft een woestijnklimaat met hete zeer droge zomers en warme winters waarin vrijwel neerslag valt. De libische woestijn wordt als ťťn van de droogste gebieden ter wereld beschouwd.
De kustgebieden hebben een mediterraan klimaat  met warme en droge zomers en milde winters waarin wel wat neerslag valt. Zo zorgt het zeewater ervoor dat het langs de kust minder heet wordt en aanvoelt in vergelijking met de binnenlanden en brengt het in de wintermaanden wat neerslag met zich mee.
De regen die er valt komt vooral voor in de periode oktober tot april. In de maanden februari/maart zie je de woestijnvegetatie dan ook dankbaar in bloei staan dankzij de 200 tot 300 milimeter regen die valt gedurende de nattere winterperiode.

Hitte
In LibiŽ kan het extreem heet worden. Temperaturen komen overdag ruim boven de 30 graden en lopen soms zelfs op tot maar liefst een onaangename 50 graden Celsius.

Afkoeling
In de woestijn kan het 's nachts flink afkoelen Belangrijk is om voor 's nachts daarom een warme trui of een vest mee te nemen. Ook beschermende kleding tegen zandstormen is een must als je de desert ingaat.

Zeewater
Het zeewater langs de kusten van LibiŽ is in de wintermaanden vrij koel (zo'n 16-17 graden). Deze temperatuur loopt tegen augustus/september op naar een hele lekkere waarde van ongeveer 26 tot 27 graden. Pas in de loop van december zakt de temperatuur van het zeewater were onder de 20 graden. Dat is te vergelijken met zeewatertemperaturen voor de Nederlandse kust van juli.
 

Winterzon
De winters zijn mild met dagtemperaturen langs de kust van 17 tot 25 graden. Vrij prettige omstandigheden voor een winterzon vakantie. Omdat het zelden lange periodes regent en de zon vrij uitbundig schijnt gedurende het hele jaar is LibiŽ in potentie redelijk goed geschikt als winterzonbestemming.

Hete wind: ghibli
Ghibli (ook wel gibli, chibli, gebli, kibli of gibleh genoemd) is de lokale benaming voor een scirocco. Deze stevige uit het zuiden of zuidwesten waaiende wind brengt meestal veel stof met zich mee waardoor reizen zeer lastig wordt als deze wind waait.
Tijdens de voorspelbare ghibli stijgt de temperatuur vaak naar 40 tot 50 graden en daalt de relatieve luchtvochtigheid van 75-80 procent naar 10 tot 20 procent.  De ghibli wordt veroorzaakt door een depressie boven de Middellandse zee die een aanzuigende werking heeft en een ghibli doet ontstaan. Dat is de reden waardoor dit verschijnsel dat het dagelijks leven in LibiŽ vrijwel plat legt goed te voorspellen is. In Egypte heeft men ook te maken met een dergelijk verschijnsel, daar noemt men het de khamsin.
De woestijnwinden komen het meeste voor in het voor- en najaar en duren normaal gesproken zo'n ťťn tot vier a vijf dagen.

Klimaatinformatie van plaatsen, eilanden en streken in LibiŽ
Voor LibiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Benghazi (noord-oosten)
Ghat (zuidwesten - Sahara)
Tripoli (hoofdstad)
     

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over LibiŽ
Cultuur van LibiŽ
LibiŽ reisinformatie
LibiŽ startpagina
Wikipedia over LibiŽ
World Factbook
... meer LibiŽ

climate of Libya

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact