klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van MacedoniŽ
MacedoniŽ heeft een gematigd landklimaat met warme droge zomers en koele winters met redelijk veel (winterse) neerslag. De vele bergen zorgen er voor dat de temperaturen met uitzondering van de zomermaanden niet zo hoog worden.
In de zomermaanden komen temperaturen van 30 tot 35 graden in de hoofdstad Skopje of zelfs 40 graden in het zuiden regelmatig voor. Vaak worden periodes van extreme warmte afgesloten met flinke onweersbuien. Dankzij de vele warme dagen weten steeds meer toeristen MacedoniŽ te vinden. Het enige nadeel aan deze bestemming is dat het ťťn van de weinig landen in de Balkan is die niet aan een zee ligt. Daardoor is MacedoniŽ voor strandliefhebbers geen optie. Dat compenseert het land echter met een schat aan bezienswaardigheden en cultuur. Vrijwel iedereen die MacedoniŽ bezocht heeft is betoverd geraakt door haar schoonheid.

Sneeuwval
In de bergen valt er in de bergen redelijk vaak sneeuw, niet zelden in redelijk grote hoeveelheden. Op sommige plekken blijft de sneeuw tot mei of zelfs juni liggen. Ook de hoofdstad Skopje heeft regelmatig (over)last van sneeuw in de wintermaanden. Het dagelijks leven wordt regelmatig lam gelegd door sneeuwval.

Temperatuurschommelingen
Net als in vrijwel heel het Balkangebied zijn grote stijgingen of dalingen van temperatuur in een betrekkelijk korte periode geen onbekend verschijnsel. Zowel binnen ťťn etmaal (verschil minimum en maximum temperatuur) als binnen enkele dagen (weersomslag) zie je soms grote verschillen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor heel MacedoniŽ. In de hoofdstad Skopje is het gemiddeld warmer en valt er minder neerslag; in de bergen is het gemiddeld iets kouder en natter.
Voor de volgende steden en streken zijn specifieke klimaatcijfers beschikbaar:
Bitola, Ohrid, Skopje, Stip en West MacedoniŽ

TIP: MacedoniŽ voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar MacedoniŽ dan kun je op de website MacedoniŽ voor beginners enorm veel goede informatie over MacedoniŽ halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden en dorpen in MacedoniŽ, vakantie in MacedoniŽ, reizen naar MacedoniŽ en de vele bezienswaardigheden die het land telt..

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 2 -6 2 10 n.v.t.
februari 4 -4 3 9 n.v.t.
maart 7 -1 4 10 n.v.t.
april 12 2 6 11 n.v.t.
mei 18 8 7 9 n.v.t.
juni 24 11 8 6 n.v.t.
juli 25 13 9 5 n.v.t.
augustus 26 12 9 6 n.v.t.
september 22 9 7 7 n.v.t.
oktober 14 5 5 8 n.v.t.
november 5 -1 3 12 n.v.t.
december 2 -5 2 13 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over MacedoniŽ
bezienswaardigheden in MacedoniŽ
bijzondere plaatsen in MacedoniŽ
MacedoniŽ informatie
MacedoniŽ informatie
MacedoniŽ reisinformatie
MacedoniŽ startpagina
MacedoniŽ voor beginners
mooiste dorpjes in MacedoniŽ
wikipedia
... meer MacedoniŽ

climate of Macedonia

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact