klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Madagaskar
Madagaskar is een (ei)land gelegen ten zuidoosten van het continent Afrika. Madagaskar is dankzij een redelijk grote variatie aan klimaatsoorten gezegend met een indrukwekkende natuur waar regenwoud, bergen en steppes elkaar afwisselen. Madagaskar kent vooral grote verschillen in de hoeveelheid neerslag die er valt. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat de meeste depressies vanuit oostelijke of noordoostelijke richting aangevoerd worden. Centraal op het eiland zorgt de lange bergkam ervoor dat de regen voor het grootste deel aan de oostkant, het noordoosten en het noordelijke puntje van Madagaskar valt. In dit gebied is er dan ook sprake van tropische klimaten, waarbij de hoeveelheid neerslag bepaalt of er sprake is van een tropisch regenwoudklimaat, een tropisch moessonklimaat of een tropisch savanneklimaat. Het centrale deel van Madagaskar kent een vochtig subtropisch klimaat dat zich volgens de Köppenclassificatie als Cwa en Cwb aan laat duiden in het geval van Madagaskar. Het westelijke deel van Madagaskar kent een warm steppeklimaat (type BSh) en een klein gebied rondom de monding van rivier Mangoky kent een warm woestijnklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken op de Madagaskar
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Madagaskar is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Antalaha
Antananarivo
Antsiranana
Fianarantsoa
Mahajanga
Mananara Avarata
Maroantsetra
Morondava
Nosy Be
Sainte Marie Eiland
Sambava
Toamasina
Tôlanaro
Toliara

Seizoenen
Madagaskar ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd liggen in vergelijking tot die van ons. Op Madagaskar kent men geen lente, zomer, herfst en winter. Eigenlijk is er sprake van twee seizoenen: het natte seizoen (regenseizoen, moesson) en het droge seizoen. Op sommige plekken in het oosten en het noorden van Madagaskar zijn de verschillen tussen beide seizoenen marginaal. De hoeveelheid neerslag is dan in de winter wel minder dan in de zomer. Met een maandelijkse neerslagsom die boven de honderd millimeter ligt is het op die plekken eigenlijk nog te nat om te spreken van een echte droge periode. Verschillen in temperatuur zijn op het hele eiland ook niet zo groot. Op de meeste plekken liggen de maximumtemperaturen vrijwel het hele jaar rondom tropische waardes van rond de dertig graden. In het binnenland is op grotere hoogtes wat koeler.

 

Orkanen
Madagaskar heeft de twijfelachtige eer om één van de landen ter wereld te zijn waar de kans op orkanen en tropische stormen vrij hoog is. Het orkaanseizoen op Madagaskar begint in december en duurt tot medio mei. Vooral in de maanden februari en maart is er een verhoogde kans op tropische depressies en orkanen. De oostkust heeft de meeste kans om getroffen te worden door een orkaan. De kleinste kans om te maken te krijgen met een orkaan heb je in het zuidelijke puntje van Madagaskar.

Klimaatcijfers
Verspreid over Madagaskar vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Antananarivo en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Madagaskar.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 26 16 7 24 n.v.t.
februari 26 17 6 23 n.v.t.
maart 25 16 6 21 n.v.t.
april 25 15 7 10 n.v.t.
mei 23 12 7 6 n.v.t.
juni 21 10 7 6 n.v.t.
juli 20 10 7 7 n.v.t.
augustus 20 10 7 8 n.v.t.
september 23 11 8 6 n.v.t.
oktober 25 13 8 11 n.v.t.
november 26 15 8 18 n.v.t.
december 26 16 6 25 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Antananarivo. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Madagaskar moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over de Madagaskar
Madagaskar bezienswaardigheden
Madagaskar informatie
Madagaskar toerisme
Madagaskar reisinformatie
Madagaskar startpagina
wikipedia
winterzon op Madagaskar
world factbook
... meer Madagaskar

climate of Madagascar

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact