klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Malawi
Malawi is een land in het zuidoosten van Afrika dat vroeger Nyasaland heette. Sinds de onafhankelijkheid in 1964 wordt de naam Malawi gebruikt. Het Nyasameer werd meteen ook omgedoopt in Malawimeer. Dit in het oosten van Malawi gelegen meer vormt voor een groot deel de natuurlijke grens met buurland Mozambique. Het bijna dertigduizend vierkante kilometer grote meer staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het grootste deel van Malawi bestaat uit plateaus en bergachtige landschappen. Het zuidelijke deel van Malawi, rondom het stroomgebied van de Shire, is beduidend lager gelegen. Dit is dan ook het enige gebied waar geen sprake is van een chinaklimaat maar van een combinatie van een tropisch steppeklimaat en een warm steppeklimaat. De rest van Malawi heeft vrijwel geheel te maken met een warm chinaklimaat. Alleen de hoogste bergen nabij het Malawimeer in het noorden hebben te maken met een gematigd chinaklimaat omdat daar de temperatuurcriteria niet gehaald worden voor het warme chinaklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Malawi
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Malawi is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Blantyre
Club Makokolais
Lilongwe
Mzuzu
   

Regenseizoen
Malawi kent een regenseizoen dat loopt van november tot en met april. Deze natte zomerperiode gaat gepaard met soms flinke tropische buien, relatief weinig zonnige dagen en wat hogere temperaturen dan in de winter. In de Shire Vallei lopen de temperaturen in de zomer op richting de dertig graden. In de rest van Malawi blijft het kwik ook in de zomer vaak steken bij zon 25 tot 27 graden Celsius. Op het moment dat het droge seizoen aanbreekt daalt de temperatuur wat verder en is de kans op regen ineens erg klein geworden.

 

Temperatuur
Malawi kent redelijk constante temperaturen. Opmerkelijke uitschieters omhoog of omlaag komen vrij weinig voor. Echte hitte blijft in de zomer vooral beperkt tot het zuidelijke puntje van Malawi. In de wintermaanden is er wat meer variatie in de temperatuur. Vooral in de nacht kunnen er binnen het land redelijke temperatuursverschillen voorkomen. Zo is het in het noorden van Malawi goed mogelijk dat er sprake is van nachtvorst in de koudste maanden. Winters weer zoals sneeuw, ijzel of vorst overdag past niet in het weerbeeld van Malawi.

Klimaatcijfers
Verspreid over Malawi vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Lilongwe en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Malawi.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 27 18 5 18 n.v.t.
februari 27 18 5 15 n.v.t.
maart 27 17 7 12 n.v.t.
april 27 15 8 6 n.v.t.
mei 26 12 9 2 n.v.t.
juni 24 9 8 1 n.v.t.
juli 24 9 8 2 n.v.t.
augustus 25 10 9 1 n.v.t.
september 28 13 10 1 n.v.t.
oktober 30 16 9 3 n.v.t.
november 30 18 8 7 n.v.t.
december 28 18 6 16 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Lilongwe. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Malawi moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Malawi
Malawi informatie
Malawi reisinformatie
Malawi startpagina
Malawi toerisme
wikipedia
world factbook
winterzon vakantie Malawi
... meer Malawi

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact