klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van MaleisiŽ
MaleisiŽ heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens de KŲppen-Geiger classificatie) met gedurende het hele jaar hoge temperaturen en veel neerslag gedurende alle maanden. Een vakantie naar MaleisiŽ betekent dan ook gegarandeerd tropische warmte met de bijbehorende hoge relatieve luchtvochtigheid waardoor het vrijwel altijd klam aanvoelt. Een uitzondering op dit weerbeeld vormen de hoger gelegen gebieden die je zowel op het vasteland als op het eiland Borneo tegenkomt. Daar vind je relatieve koelte bij middagtemperaturen tussen de 18 en 25 graden (afhankelijk van de hoogte en de ligging). Ďs Morgens vroeg kan de temperatuur op de hoogste plekken zelfs gedaald zijn tot enkele graden boven het vriespunt. De meeste toeristen zullen te maken krijgen met de tropische weersomstandigheden zoals die in de lager gelegen gebieden heersen.

Rondreis door MaleisiŽ
Wil je zoveel mogelijk van MaleisiŽ zien? Boek dan een rondreis door dit prachtige Aziatische land. Ontdek de jungle, geniet van de betoverende stranden van Langkawi en maak kennis met het koloniale Malacca. Bij Fox Verre reizen kun je uit verschillende MaleisiŽ rondreizen kiezen, die stuk voor stuk een onvergetelijke indruk zullen achterlaten.
Bekijk alle MaleisiŽ rondreizen bij Fox Verre Reizen

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in MaleisiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor MaleisiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Belaga
Georgetown
Johor Bahru
Kota Kinabalu
Kuala Lumpur
Kuala Terengganu
Kuantan
Kuching
Langkawi
Malakka
Penang
Sandakan
 

Regenseizoen
MaleisiŽ kent een echte moessonperiode waarin er lange periodes met regen mogelijk zijn. Deze regenseizoenen zijn mede afhankelijk van de geografische positie van het betreffende gebied. Het noordoosten kent een moesson die loopt van half oktober tot eind maart. Tijdens deze periode kan er zoveel regen vallen dat hotels hun deuren zelfs tijdelijk sluiten. Het westelijke deel van het schiereiland kent een zuidwest moesson die heerst van mei tot en met oktober. Het regenseizoen is hier anders van aard omdat de regenval vooral in de vorm van buien zich manifesteert. De meeste regen valt aan het eind van de middag en Ďs nachts wanneer soms fikse onweersbuien de natuur van het nodige hemelwater voorzien. Het oostelijke deel van MaleisiŽ, gelegen op de noordelijke helft van het eiland Borneo, kent een regenseizoen dat duurt van december tot en met februari. In deze periode regent het er vrijwel alle dagen en komen de maandtotalen lokaal uit op gemiddeld 400 tot soms bijna 600 millimeter neerslag. Het aantal zonuren is in deze periode dan ook beperkt op gemiddeld vier uur per dag. Door de aanwezigheid van het vele vocht wordt het erg benauwd overdag.

Zonkracht
MaleisiŽ heeft door de ligging net boven de evenaar te maken met een enorm krachtige zon. De UV-index kan het hele jaar de maximale waarde van 11 bereiken, zelfs tijdens bewolkte dagen kun je met een huid die niet zo goed aan de zon gewend is eenvoudig verbranden. Dankzij de krachtige zon loopt de temperatuur overdag al heel snel op waardoor de maximum temperatuur al in de loop van de ochtend bereikt wordt. Het afkoelen Ďs avonds gaat zeer geleidelijk waardoor de laagste temperatuur van ongeveer 23-24 graden Celsius meestal pas vlak voor zonsopkomst gehaald wordt.

Klimaatcijfers
Verspreid over MaleisiŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor het eiland Langkawi. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in MaleisiŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 33 23 8 8 28
februari 34 23 8 6 29
maart 34 23 8 8 29
april 34 24 8 13 30
mei 32 24 7 18 30
juni 32 24 6 16 30
juli 31 23 6 17 30
augustus 31 24 6 19 29
september 31 23 6 21 29
oktober 31 23 6 22 29
november 32 23 6 20 29
december 32 23 7 15 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde indicatie voor het westelijke deel van MaleisiŽ. Voor informatie over gebieden en plaatsen in MaleisiŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over MaleisiŽ
beste reistijd zonvakantie MaleisiŽ
MaleisiŽ bezienswaardigheden
MaleisiŽ informatie
MaleisiŽ informatie
MaleisiŽ reisinformatie
MaleisiŽ rondreizen
MaleisiŽ startpagina
MaleisiŽ tips
MaleisiŽ toerisme
MaleisiŽ toerisme
steden in MaleisiŽ
winterzon MaleisiŽ
zomervakantie in MaleisiŽ
... meer MaleisiŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact