klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Mali
Mali is een land gelegen in het westen van het continent Afrika. Mali is geheel omsloten door andere landen zoals Algerije, Niger en Mauritanië. Het heeft geen directe toegang tot zee. Het land ligt tussen 10 en 25 graden noorderbreedte waardoor het deels in het zuiden van de Sahara en deels in de Sahel ligt. Mali bestaat dan ook voor een groot deel uit woestijnlandschappen, droge grasvlaktes en in het zuiden savanne. De woestijn rukt geleidelijk vanuit het noorden op, waardoor de Sahel langzaam aan opdroogt en een meer woestijnachtig karakter krijgt. Mali kent in het noorden een warm woestijnklimaat (type BWh), het centrale deel in de Sahel kent een warm steppeklimaat (type BSh) en de zuidelijke regionen van Mali hebben een tropisch savanneklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Mali
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Mali is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bamako
Gao
Kayes
Kidal
Mopti
Sikasso
Timboektoe
   

Regenseizoen
Grote delen van Mali hebben een verwaarloosbare hoeveelheid neerslag. Ongeveer 70% van het land kent zo weinig neerslag dat er onvoldoende water is voor landbouw of drinkwater. De onzekerheid betreft de aanwezigheid van drinkwater zorgt ervoor dat steeds grotere delen van het land lastig bewoonbaar zijn. In de wintermaanden valt er in heel Mali vrijwel geen druppel regen. Vanaf maart neemt in het zuiden de kans op neerslag toe waarna medio juni het o zo belangrijke regenseizoen van start gaat. De intense regenbuien kunnen tot begin oktober vallen, waarna het regenseizoen snel overgaat in een droge periode. Tijdens het regenseizoen overstroomt rivier de Niger met regelmaat, waardoor de Niger Binnendelta volop van water voorzien wordt.

 

Hitte
Mali kent geen vorst, sneeuw of koude dagen. In de wintermaanden is het warm; de zomers zijn zeer warm tot ronduit heet. In het zuiden zorgt de regen ervoor dat de temperaturen in de zomermaanden getemperd worden. Zo daalt het kwik in hoofdstad Bamako van tegen de veertig graden in april naar iets boven de dertig graden in juli en augustus. In de woestijn zorgt de koperen ploert er samen met de droogte voor dat maximumtemperaturen tussen de 40 en 45 graden uitkomen.

Klimaatcijfers
Verspreid over Mali vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Bamako en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Mali.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 33 18 9 0 n.v.t.
februari 36 20 9 0 n.v.t.
maart 38 23 9 1 n.v.t.
april 39 25 8 3 n.v.t.
mei 38 26 8 6 n.v.t.
juni 35 24 8 11 n.v.t.
juli 32 22 7 16 n.v.t.
augustus 31 22 7 18 n.v.t.
september 33 22 7 14 n.v.t.
oktober 35 22 8 6 n.v.t.
november 34 20 9 0 n.v.t.
december 33 17 9 0 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Bamako. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Mali moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Mali
Mali informatie
Mali informatie
Mali nieuws &  tips
Mali reisinformatie
Mali startpagina
wikipedia
winterzon in Mali
world factbook
... meer Mali

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact