klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Marokko
Bij Marokko denken velen aan warmte, droogte en Saharazand. Toch is het klimaat van Marokko niet zo eenzijdig en eenvoudig te omschrijven. Het zuiden en zuidoosten van Marokko voldoen aan dit beeld, net als de laag gelegen delen in centraal Marokko en de onderste helft van de kust. Milde winters en hete zomers met zeer weinig neerslag is het beeld dat je daar ziet. Vooral het gedeelte dat bij de Sahara woestijn hoort is extreem droog. De hoeveelheid neerslag is daar beperkt tot enkele milimeters tot enkele tientallen milimeters per jaar.

Regen
Hoewel grote delen van Marokko droog tot redelijk droog zijn is het noordelijke deel van het land vrij nat. Vooral in het Rifgebergte en het Midden-Atlas gebergt vallen hoeveelheden neerslag die op sommige plekken ruim meer is dan wat we in Nederland gewend zijn. Het grootste deel van die neerslag val in de periode november tot en met april, de zomermaanden zijn ook in dit deel van Marokko vrij droog.

Wind
Orkanen komen door de ligging van Marokko niet voor, wel kunnen we sterke zandstormen voorkomen in de woestijngebieden. Deze wind heet in Marokko een sirocco. De storm komt opzetten als een muur van stof en zand en wordt voorafgegaan door een beangstigende periode van rust, de stilte voor de storm. Daarbij wordt het bijzonder warm en droog: de temperatuur stijgt tot 30 à 40 graden en de vochtigheid loopt terug tot slechts een paar procent. Dergelijke zandstormen zijn op satellietfoto's vaak heel goed zichtbaar als ze de zee bereiken. Enkele keren per jaar voeren de stormen Saharazand en hitte naar de ten westen van Marokko gelegen Canarische Eilanden.

Koningssteden
Een belangrijke toeristische attractie in Marokko vormen de zogenaamde koningssteden. Dit zijn Marrakech, Rabat, Fes en Meknes. Vele toeristen komen speciaal voor deze steden naar Marokko of combineren een strandvakantie met een rondreis of dagtrip naar één of meerdere van deze steden.
Wie deze steden wil bezoeken kan dat het beste doen in het voorjaar (april-mei) of in het najaar (eind september tot begin november). In die periode is er vrij weinig kans op neerslag maar is het niet zo heet dan in de zomermaanden. In juli en augustus wordt het in de vier koningssteden gemakkelijk 40 graden overdag en soms zelfs nog warmer. Omdat een verkoelende wind van zee ontbreekt voelt het al vrij snel onaangenaam warm aan wat geen ideale omstandigheden zijn om eens lekker bezienswaardigheden te gaan bekijken en veel te gaan lopen.

Wintersport
In de berggebieden van Marokko valt sneeuw. De hoogste bergen van het Hoge Atlasgebergte hebben zelfs een sneeuwzekerheid tot juni. Wie de ski's aan wil binden kan gewoon in Marokko terecht. Er zijn enkele gebieden die ingericht zijn als wintersportgebied compleet met liften en pistes. Dit zijn Oukaimeden (2 liften) en Ifrane (2 liften).

Zon
De zon brandt fel en langdurig in Marokko. Vooral in de zomer kan de zon op veel plekken vrijwel continu aanwezig zijn overdag en is de kans op verbranding van de huid groot vanwege de grote hoeveelheid UV-stralen.

Klimaatinformatie van plaatsen, eilanden en streken in Marokko
Voor Marokko is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Agadir
Casablanca
Essaouira
Fes
Marrakech
Meknes
Ouarzazate
Rabat
Taroudant
Tanger
   

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Marokko
beste reistijd Marokko zonvakantie
Marokko.nl
Marokko info
Marokko reisinformatie
Marokko overheid
Marokko startpagina
Marokko tips
steden in Marokko
zomervakantie in Marokko
... meer Marokko

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact