klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Martinique
Het eiland Martinique vormt samen met Guadeloupe de Franse Antillen en behoort tot de zogenaamde bovenwindse eilanden in het Caribisch gebied. Het eiland heeft een tropisch klimaat (Af) met alle maanden kans op een pittioge bui en temperaturen die elkaar op jaarbasis niet veel ontlopen. Het verschil tussen de warmste en koudste dagen is slechts een paar graden, zowel overdag als 's nachts. Dit heeft het onder andere te danken aan de constante temperatuur van het zeewater, de ligging ten opzichte van de evenaar en de licht verkoelende noordoostelijke wind die altijd aanwezig is.

Het eiland
Het noordelijke deel van het eiland is groener en minder goed toegankelijk dan het zuiden. Hier valt meestal ook wat meer en langduriger neerslag dan in het zuiden. De passaatwinden die vanuit het noordoosten waaien zorgen aan deze kant van het eiland ook voor ruigere kusten. Het binnenland en dan vooral in de hogergelegen delen is iets koeler dan de kustgebieden.
In het zuiden vind je de prachtige tropsiche stranden waar veel toeristen het eiland voor bezoeken. Hier is het weer over het algemeen ook iets stabieler dan op de rest van het eiland en vind je de meeste hotels en resorts.

Neerslag
Regen valt er gedurende het hele jaar; in het voorjaar wat minder en in het najaar aanzienlijk meer. Vooral in de periode januari tot en met mei zijn de buien pittiger van karakter, waardoor ze vaak niet lang duren. In het natte sezieon, dat van juni tot en met november loopt, kunnen buien langer aanhouden en is onder invloed van tropische depressies het goed mogelijk dat het grote gedeeltes van de dag regent.

Orkanen
Martinique ligt in een gebied met een vrij hoge orkaanactiviteit. Tijdens het orkaanseizoen dat loopt van juni tot en met november heeft het eiland kans om getroffen te worden door orkanen (hurricanes) of tropische stormen. De kans hierop is het grootst in de maanden september en oktober.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden vooral voor het eiland Martinique:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 28 22 8 16 27
februari 28 22 8 11 26
maart 28 22 8 9 26
april 29 22 8 10 27
mei 30 23 8 14 27
juni 30 23 7 17 28
juli 30 24 8 19 28
augustus 31 24 8 20 28
september 31 24 7 21 29
oktober 30 23 7 19 29
november 29 23 7 18 28
december 28 22 8 18 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Martinique
Martinique Tourism
Martinique.startpagina.nl
Martinique reisinformatie
Lonely Planet
Prefectuur Martinique
Winterzon op Martinique
... meer Martinique

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact