klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van MauritaniŽ
De Islamitische Republiek MauritaniŽ is een land gelegen aan de westkust van Afrika, waarbij de noordelijke helft in de Sahara ligt en het zuidoosten binnen de Sahel valt. MauritaniŽ heeft sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in het jaar 1960 te maken gehad met meerdere staatsgrepen. MauritaniŽ behoort tot de meest arme landen ter wereld met ongeveer de helft van de bevolking die onder de armoedegrens leeft. Het overwegend droge landschap is redelijk vlak van structuur afgewisseld met enkele zandsteenplateauís. Opvallend natuurfenomeen in MauritaniŽ is de Richatstructuur. Dit landschappelijke fenomeen met een doorsnede van zoín vijftig kilometer is eigenlijk alleen vanuit de lucht goed zichtbaar.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in MauritaniŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor MauritaniŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Kaťdi
Kiffa
Nťma
Nouadhibou
Nouakchott
Rosso
Tidjikja
Zouťrat
   

Woestijn
MauritaniŽ bestaat voor ongeveer driekwart uit woestijn. Het hele land heeft te maken met een warm woestijnklimaat waarbij er vrij weinig regendagen in een jaar voorkomen en de gemiddelde hoeveelheid neerslag op jaarbasis op veel plekken onder de tweehonderd of zelfs onder de honderd millimeter blijft steken. Uitzondering vormt het zuidwesten waar steden zoals Kaťdi en Rosso uitkomen op tweehonderd tot ruim driehonderd millimeter neerslag per jaar. Door klimaatveranderingen is de woestijn sinds de jaren zestig van de vorige eeuw bezig verder op te rukken, waardoor de hoeveelheid land dat voor landbouw of veeteelt geschikt is steeds meer gereduceerd wordt.

 

Hoge temperaturen
De koele Canarische Stroom zorgt voor relatief koel zeewater langs de kustgebieden van MauritaniŽ. Hierdoor wordt het in kustplaatsen zoals Nouakchott niet zo heet als in het binnenland, waar het maximumtemperaturen het hele jaar tussen de 30 en 45 graden Celsius liggen en het incidenteel zelfs nog warmer kan worden. Langs de kust wordt het gedurende de warmste maanden ongeveer 36 tot 38 graden Celsius, wat nog steeds zeer warm genoemd mag worden. In de Sahel heersen gedurende de warmste maanden mei en juni zelfs Ďs nachts nog tropische temperaturen. Zo is het langjarig gemiddelde wat betreft minimumtemperatuur voor de plaats Nema in deze maanden maar liefst dertig graden.

Klimaatcijfers
Verspreid over MauritaniŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Nouakchott en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in MauritaniŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 28 16 8 1 20
februari 31 17 8 1 19
maart 33 19 9 1 19
april 34 20 9 1 19
mei 35 21 9 1 19
juni 36 23 8 2 21
juli 32 24 8 7 24
augustus 33 25 8 8 26
september 36 26 8 7 27
oktober 37 24 8 5 26
november 34 20 8 2 24
december 30 17 7 2 22
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Nouakchott. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in MauritaniŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over MauritaniŽ
MauritaniŽ informatie
MauritaniŽ informatie
MauritaniŽ reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer MauritaniŽ

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact