klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Mauritius
Mauritius is een tropisch eiland dat ten oosten van Madagaskar en het zuiden van het vasteland van Afrika ligt. De beroemde schrijver Mark Twain schreef over het eiland "From one citizen you gather the idea that Mauritius was made first, and then heaven; and that heaven was copied after Mauritius. Another one tells you that this is an exaggeration…" . Niet voor niets dat deze schrijver zo onder de indruk is geweest van het prachtige Mauritius, want ook de schrijver van de tekst op deze pagina was flink onder de indruk van het prachtige eiland. Overweldigende tropische stranden worden afgewisseld met een diepgroene natuur. Als je je luxe hotel uitloopt is er een grote kans dat je een mooi uitzicht hebt op het hoger gelegen centraal plateau.
De combinatie van prachtige natuur, romantische witte stranden, luxe hotels en een uitstekend klimaat maken van Mauritius een uitstekende vakantiebestemming. Niet voor niets is Mauritius voor pasgetrouwden een droombestemming voor een huwelijksreis. Wie het niet erg vind om een reis te maken die vanuit Nederland minimaal zo'n zestien uur in beslag neemt zal zeker niet teleurgesteld worden door het eiland Mauritius. Tot de Republiek Mauritius behoren ook het eiland Rodrigues, de Agalega-eilanden en de Cargados Carajos (St. Brandon).

Mauritius vakantie
Voor de Nederlandse markt is TUI dé aanbieder op het gebied van Mauritius vakanties. Bekijk hun Mauritius aanbiedingen om nu voordelig een Mauritius vakantie te boeken.

Tropisch moessonklimaat
Mauritius heeft een tropisch moesson, type Am volgens de Köppen-Geigerclassificatie. Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 1300 millimeter regen terwijl de droogste maanden (juli tot en met november) onder de 60 mm per maand blijven. Er is dus duidelijk sprake van een droge periode en een regentijd (moesson) bij gemiddelde etmaaltemperaturen die het hele jaar boven de voor dit klimaattype vereiste 18 graden Celsius blijft.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Mauritius
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Mauritius is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Anse La Raie
Bel Ombre
Belle Mare
Blue Bay
Chamarel
Flic-en-Flac
Grand Baie
Grand Bassin
Grand Gaube
Le Morne
Mahebourg
Pamplemousses
Pointe aux Piments
Pointe d'Esny
Point Jerome
Port Louis
Poste de Flacq
Souillac
Tamarin
Trou aux Biches
Trou d'Eau Douce

Zomer in Mauritius
De zomer in Mauritius valt van december tot en met maart. Dit is tegenovergesteld aan onze zomer omdat Mauritius op het Zuidelijk Halfrond ligt. De zomers zijn beduidend natter dan de wintermaanden. In de zomer valt er rond de 200 millimeter regen per maand. Lokaal kunnen er redelijk grote verschillen ontstaan omdat de regen vaak zeer plaatselijk is waardoor de totale neerslagsom aan het einde van de maand per plaats of gebied op Mauritius duidelijke verschillen kunnen vertonen. Op de langere termijn zijn de verschillen een stuk te verwaarlozen, hoewel het in de regel in het binnenland en langs de oostkust iets meer regent dan in het noorden en de westkust.
Tijdens de zomermaanden is het overdag gemiddeld rond de 30-31 graden. Het kwik daalt 's nachts dan naar 21 tot 23 graden, waardes die doorgaans pas vlak voor zonsopkomst bereikt worden. De grotere neerslaghoeveelheden in combinatie met de hogere temperaturen zorgen in de zomer ook voor een hogere relatieve luchtvochtigheid. Die ligt in de zomer rond de 80-81% waarna het daalt naar 77 tot 78% in juli en augustus.

Orkanen
Mauritius ligt op de aanvoerroute van orkanen en tropische depressies die in de periode december tot en met mei ontstaan boven het relatief warme zeewater van de Indische Oceaan. Deze depressies zijn de voornaamste reden dat er in de zomer meer regen valt dan in de winter. Binnen een etmaal kunnen er redelijk grote hoeveelheden regen vallen als er inderdaad een orkaan of tropische depressie over Mauritius of dicht langs Mauritius trekt. Hoewel het orkaanseizoen officieel loopt van december tot en met april is de kans op zware tropische stormen het grootste in de maanden februari en maart. Mauritius wordt zelden vol getroffen. Gemiddeld komt dat zes tot acht keer per eeuw voor en dankzij de hedendaagse technieken worden orkanen tijdig voorspeld en kunnen er de nodige maatregelen genomen worden om schade en slachtoffers te beperken. Zelden komen er toeristen in gevaar door orkanen (of cyclonen zoals ze lokaal genoemd worden).

Regen
Op jaarbasis valt er gemiddeld 1300 millimeter neerslag waarvan alles in de vorm van regen valt. Sneeuw komt hier niet voor, daarvoor is het simpelweg te warm. Gedurende het hele jaar heb je kans op een regen- of onweersbui. In de periode september tot en met november is de kans hierop relatief het kleinste. Opvallend detail op Mauritius is dat het zelden op het hele eiland tegelijk regent. Vaak zie je dat het binnenland regen heeft terwijl de kustgebieden droog zijn of precies andersom.

Zonneschijn
Mauritius heeft gemiddeld bijna 2900 zonuren per jaar. Dat komt neer op gemiddeld iets minder dan 8 uur per dag. In absolute uren is de zomer met gemiddeld 8 tot 9 uur zonniger dan de winter waarin de zon tussen de 7 en 8 uur uitkomt. Relatief gezien is het aantal zonuren echter gedurende het hele jaar vrijwel gelijk omdat tijdens de zomermaanden de daglichtperiode anderhalf tot twee uur langer is dan in de winter. Dagen zonder zon komen niet vaak voor op Mauritius. Als dat wel zo is dan is er vaak sprake van een orkaan of zware depressie die langzaam over het eiland trekt.
Hoewel er een voor tropische begrippen redelijk hoog aantal zonuren is, zie je best vaak wolken boven de lucht. Deze tekenen dan mooi af tegen de blauwe lucht, de felle zee, de witte stranden en de groene palmbomen en andere natuur. Fotografen zijn blij met de vaak aanwezige wolken omdat de witbalans op foto's zo niet verstoord worden door een te felle lucht en de kleuren op de foto vaak net wat intenser zijn zonder dat daarvoor een filter gebruikt hoeft te worden.

Zeewater
Als je van zwemmen houdt hoef je op Mauritius niet bang te zijn om het zeewater in te gaan. Het zeewater heeft heerlijke temperaturen die op zijn laagst rond de 24 graden liggen in de winter en oplopen naar ongeveer 28 graden in de maanden januari tot en met april. De zeewatertemperatuur is ook hoog genoeg om een grote populatie aan tropische vissen te kunnen spotten in de grote zones met koraalrif die langs grote delen van de kust langs Mauritius te vinden is. Niet voor niets staat Mauritius hoog op het lijstje van duikers en snorkelaars.

UV-straling
De kracht van de zon is in Mauritius groot. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (UV-index 11), waarbij onbeschermd in de zon gaan eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. Uit eigen ervaring kan er gemeld worden dat zelfs een wandeling 's ochtend in mei bij een volledig bewolkte hemel al een verbrande huid op kan leveren indien er niet gesmeerd is.
In de wintermaanden ligt de UV-index in Mauritius tussen de 6 en 9. Nog steeds hoog en voldoende om flink te verbranden als je te lang onbeschermd de zon in gaat.

Goedkope Mauritius vakanties bij Prijsvrij
Prijsvrij is dé aanbieder van goedkope vakanties. Al meer dan tien jaar kun je op prijsvrij.nl terecht voor de allerbeste vakantiedeals, zo ook voor Mauritius. Bij Prijsvrij boek je met de 'Best Deal Garantie'. Vind je dezelfde reis ergens anders goedkoper, dan betalen ze je het prijsverschil terug. Daarnaast is Prijsvrij lid van de ANVR en en van het SGR Garantiefonds. Je boekt daardoor altijd zonder risico. Prijsvrij heeft een ruim aanbod van mooie en betaalbare Mauritius vakanties.

Bekijk alle Mauritius vakanties op Prijsvrij.nl

TIP: Mauritius voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Mauritius dan kun je op de website Mauritius voor beginners enorm veel goede informatie over Mauritius halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere praktische reisinfo en tips voor Mauritius, de stranden van Mauritius, het weer op Mauritius, Mauritius bezienswaardigheden en excursies en alles over reizen naar en vervoer op Mauritius.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor Mauritius gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van mogelijke neerslaghoeveelheden.
Klimaatinformatie voor specifieke streken of plaatsen wordt op de aparte klimaatpagina's van plaatsen op Mauritius gegeven.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zeewater
temperatuur (°C)
januari 30 23 8 14 28
februari 30 23 8 17 28
maart 30 23 7 19 28
april 29 21 8 15 28
mei 27 19 7 14 26
juni 25 18 8 10 25
juli 25 17 7 14 24
augustus 25 17 7 15 24
september 26 17 8 8 25
oktober 27 18 9 8 25
november 29 20 9 9 25
december 30 22 9 16 26
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Mauritius; lokale afwijkingen zijn minimaal als ze al voorkomen.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Mauritius
5x zien & doen op Mauritius
beste reistijd zonvakantie Mauritius
bijzondere plaatsen op Mauritius
Mauritius bezienswaardigheden top 10
Mauritius in 24 foto's
Mauritius reisinfo
Mauritius toerisme
Mauritius voor beginners
mooiste dorpjes van Mauritius
steden op Mauritius
wikipedia
winterzon op Mauritius
... meer Mauritius

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact