klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Mexico
Mexico kent volgens het Köppen-systeem een grote verscheidenheid aan klimaatsoorten, die allemaal in te delen zijn in de tropische (A), woestijn/steppe (B) en zee/mediterrane/land (C) klimaten.
In het noorden van Mexico overheersen vooral woestijn en steppeklimaten. In een aantal kleinere gebieden zijn ook mediterrane klimaatzones te onderscheiden, waaronder de kustgebieden in het uiterste noordwesten van Mexico en een paar kleinere zones in het noorden van het land. Centraal Mexico heeft vooral te maken met verschillende landklimaten en deels een koud steppeklimaat. Het zuiden van Mexico heeft voornamelijk te maken met tropische klimaten waarvan het grootste deel een tropisch savanneklimaat, een kleiner deel een moessonklimaat en op enkele plekken is er een echt tropisch regenwoudklimaat (type Af).

Vakantie vieren in Mexico
Mexico is een heerlijke vakantiebestemming. De eigen identiteit in combinatie met heerlijk eten en overwegend fantastisch weer maken van Mexico een topbestemming. Vanuit Nederland en België is het vooral Yucatan dat erg populair is. Dit is de meest populaire streek voor een vakantie in Mexico. Dat komt mede vanwege de vluchten die TUI vanaf Amsterdam op Cancun heeft. Hierdoor zijn de stranden van Playa del Carmen, Cancun en Tulum prima bereikbaar voor toeristen uit de lage landen.
Bekijk alle Mexico vakanties van TUI

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Mexico
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad.
Voor Mexico  is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Acapulco
Cabo San Lucas
Cancun
Chetumal
Chihuahua
Costa Mujeres
Cozumel
Culiacan
Durango
Huatulco
Juarez
Léon de los Aldama
Manzanillo
Mazatlan
Merida
Mexico City
Monterrey
Oaxaca
Playa del Carmen
Puebla
Puerto Morelos
Puerto Vallarta
Riviera Maya
Tijuana
Torreon
Tulum
Xcaret

Tropisch regenwoudklimaat
Sommige delen van Mexico zijn tropisch met temperaturen overdag rond de dertig graden, 's nachts boven de 20 graden en redelijke hoeveelheden neerslag. Deze gebieden zijn te vinden ten zuiden van de stad Veracruz en ten westen van de stad Tampico. De naam Tampico komt van het Huaxteekse tampiko en betekent "plaats van de otters" omdat de stad omringd is door lagunes waar veel otters in leven. Het Oostelijke Sierra Madre gebergte zorgt ervoor dat depressies lang in de regio Tamaulipas aanwezig kunnen blijven waardoor er redelijke hoeveelheden regen kunnen vallen. In tegenstelling tot de rest van Mexico valt neerslag hier het hele jaar door, waar andere gebieden een duidelijk nat en droog seizoen kennen of er gedurende het hele jaar vrij weinig neerslag valt.
Andere gebieden waar een tropisch klimaat heerst zijn het zuiden van de staten Veracruz en Chiapas, het noorden van de staat Oaxaca en delen van de staat Tabasco. Al deze gebieden liggen in het zuiden van Mexico.

Andere tropische klimaten
Waar in het zuiden van Mexico geen tropisch regenwoudklimaat heerst, is er vrijwel altijd sprake van een tropisch klimaat die vallen onder de noemer savanneklimaat of een moessonklimaat. Aan de westzijde van Mexico loopt het tropische klimaat door langs een groot deel van de hellingen van de Westelijke Sierra Madre bergen. Ten noorden van de stad Tepic gaat dit klimaat geleidelijk over in een warm steppeklimaat (Bsh) en nog noordelijker in een warm woestijnklimaat (BWh).
Het tropische klimaat op het schiereiland Yucatan kenmerkt zich door een duidelijke droge periode met weinig neerslag in de winter en een nattere periode van juni tot en met november waarin er ook kans is op orkanen en tropische stormen. De maand september is het natste en de meeste plekken op Yucatan krijgen dan in één maand zo'n 200 tot maar liefst 350 millimeter neerslag te verwerken. In combinatie met hoge dagtemperaturen (32-33 graden) en de hoge luchtvochtigheid tijdens de zomermaanden kan het erg benauwd worden. Direct langs de kust kan wind van zee nog voor wat verkoeling zorgen, maar bij deze temperaturen en vochtigheidsgraad is het verkoelende effect minimaal.

Winterzon
Omdat het in de wintermaanden zonniger, iets minder warm en vooral droger is dan in de zomermaanden is Mexico een uitstekende winterzonbestemming. Plaatsen als Cancun en Playa del Carmen zijn het beste te bezoeken in de periode december tot en met april, wanneer het bij ons in Nederland juist koel en veelal onaangenaam weer is. Omdat in deze periode veel Amerikanen naar Mexico komen voor hun Kerst en spring break vakanties is het in deze periode ook aanzienlijk drukker en duurder.
Na het hoogseizoen zijn er vaak leuke lastminutes te boeken, maar moet je geluk hebben wat betreft het weer.

 

Sneeuw
Dat Mexico een groot land is met een grote verscheidenheid aan klimaten wordt ook duidelijk door het feit dat er naast tropische regenwouden ook delen van het land te maken krijgen met sneeuw. Het centrale gedeelte van het noorden, dat grenst aan de Verenigde Staten, krijgt regelmatig te maken met sneeuwval. Dit is te wijten aan koude lucht die vanuit de Rocky Mountains in zuidelijke richting verplaatst wordt en zorgt voor kou en eventueel sneeuw. Ook de hoogstgelegen bergtoppen die meer zuidwaarts liggen kan het sneeuwen.
Zelfs in tropische gebieden kan onder extreme omstandigheden sneeuw voorkomen. De stad Tampico die toch echt in een tropische zone ligt krijgt gemiddeld eens per eeuw te maken met witte vlokken.

Orkanen
In het orkaanseizoen dat duurt van juni tot en met november kunnen orkanen en tropische stormen huishouden op het schiereiland Yucatan waar populaire badplaatsen als Playa del Carmen en Cancun liggen. Hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met noodweer is moeilijk te voorspellen. Sommige seizoenen zijn er geen orkanen en is de totale stormactiviteit in dit deel van het Caribisch gebied laag en sommige jaren is het een aantal keren raak in dit gebied. In tegenstelling tot andere natuurgeweld zoals aardbevingen en tsunami's zijn orkanen goed te voorspellen en in het geval er een orkaan naar Mexico trekt is er tijd genoeg om maatregelen te nemen waaronder eventuele evacuaties.
Ook de westelijke kustgebieden, langs de Noordoostelijke Stille Oceaan , heeft kans op orkanen. De activiteit is hier ook vrij groot, maar de meeste orkanen halen het land niet en zijn afgezwakt tot een tropische depressie voordat ze de kust van Mexico bereiken. In een enkel geval kunnen plaatsen als Puerto Vallarta en Acapulco getroffen worden door een orkaan of tropische storm.

Hooggebergte
Een groot deel van Mexico bestaat uit bergen. Slechts de kusten en het schiereiland Yucatan liggen lager dan 200 meter beneden zeeniveau. De Mexicaanse hoogvlakte, waar ook de hoofdstad Mexico City ligt, beslaat ongeveer een derde van het hele land en loopt in het noorden door in de Verenigde Staten. Het noordelijke deel, met een gemiddelde hoogte van 1500 tot 1800 meter, heeft een koud steppeklimaat. Het zuidelijke deel met een gemiddelde hoogte van 2000 tot 2500 meter heeft een koud steppeklimaat dat in de hoger gelegen delen overgaat in landklimaten. De Trans-Mexicaanse Vulkanengordel vormt de zuidgrens van de hoogvlakte en bestaat vooral uit vulkanen met een hoogte tot bijna 5,5 kilometer. Dit gebied is ruw en bergachtig met weinig begroeiing, met uitzondering van de zuidelijke hellingen. Ten zuiden van de Mexicaanse hoogvlakte ligt de Zuidelijke Sierra Madre met een voornamelijk subtropisch klimaat.

TIP: Mexico voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Mexico dan kun je op de website Mexico voor beginners enorm veel goede informatie over Mexico halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de Mexicaanse economie keuken, de vele bezienswaardigheden die het land telt, het weer in Mexico en allerlei dingen die je als typisch Mexicaans mag beschouwen.

 

Klimaatcijfers
Het is niet mogelijk om voor Mexico het weer in één tabel weer te geven. Daarvoor zijn de verschillen gewoonweg te groot.
De onderstaande cijfers zijn gemiddelde cijfers op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens voor de Riviera Maya waar onder andere de toeristische steden Cancun en Playa del Carmen liggen.
Voor andere plaatsen in Mexico verwijzen we u naar de specifieke klimaatinfo voor de betreffende plaats of streek.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 28 18 6 6 26
februari 29 19 7 5 26
maart 30 20 8 3 27
april 32 21 8 3 27
mei 32 22 8 7 28
juni 32 23 7 12 28
juli 33 24 7 12 29
augustus 33 24 7 13 29
september 32 23 6 14 29
oktober 31 22 7 13 29
november 29 21 6 8 28
december 28 19 6 7 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de Riviera Maya op het eiland Yucatan inclusief plaatsen als Cancun, Playa del Carmen en Tulum. Voor overige plaatsen verwijzen we naar de specifieke klimaatinfo per plaats of streek.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Mexico
alles over Mexico
beste maanden Mexico zonvakantie
Mexico informatie
Mexico informatie
Mexico landenwijzer
Mexico nieuws & tips
Mexico reisinformatie
bijzondere plaatsen in Mexico
mooiste dorpjes in Mexico
reisadvies Mexico
steden in Mexico
visit Mexico
winterzon in Mexico
zomerzon in Mexico
... meer Mexico

climate of Mexico

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact