klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van MoldaviŽ
De Republiek MoldaviŽ ligt in het zuidoosten van Europa, tussen RoemeniŽ en OekraÔne. Het zuiden van MoldaviŽ is redelijk vlak, het noorden heeft een heuvelachtig landschap met de Dealul B‚lvăneşti als hoogste punt (430 meter boven de zeespiegel). MoldaviŽ heeft een gematigd landklimaat (type Dfb volgens het KŲppen klimaatsysteem) en in sommige delen een warm landklimaat (type Dfa). De zomers in MoldaviŽ zijn warm tot soms gemeen heet en de winters zijn relatief koel. MoldaviŽ is relatief droog met gemiddeld ongeveer vierhonderd tot ruim vijfhonderd millimeter neerslag per maand, waarvan in de winter een redelijk groot deel in de vorm van sneeuw valt. De overgang van voorjaar naar de zomer is het natste, met gemiddeld 70 tot 90 millimeter regen is de maand juni de natste maand van het jaar. De herfst is over het algemeen de droogste periode van het jaar.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in MoldaviŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor MoldaviŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bălţi
Cahul
Chisinau
Soroca
Tighina
Tiraspol
   

Warme zomers
De zomermaanden zijn warm en zonnig. Een gemiddelde zomerdag in MoldaviŽ telt 9 tot 10 uur zonneschijn. Dagenlang zomers weer zonder een wolkje aan de lucht vormen geen uitzondering in de maanden juli en augustus. De temperatuur ligt overdag gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius. Door een stabiel hogedrukgebied boven het zuiden van Rusland of OekraÔne kan er echter zeer warme lucht richting MoldaviŽ trekken waardoor de thermometers een stuk hoger uit kunnen komen. Een hittegolf met hoge temperaturen en soms wekenlange droogte kan daarom vrijwel iedere zomer een keertje voorkomen.

Herfst
De maand september biedt vaak nog aangenaam weer met een nazomers karakter. De echte overgang naar de herfst vind meestal rond het begin van oktober plaats. De middagtemperaturen dalen dan van rond de 25 graden begin september naar ongeveer tien tot veertien graden eind oktober. Gedurende de herfst neemt ook de kans op neerslag af. Gemiddeld valt er slechts op zes tot negen dagen per maand regen in de maanden september, oktober en november.

 

Koele winters
In de bergen begint de winter medio november, in het zuiden van MoldaviŽ pas in december. De temperaturen dalen dan in vrijwel het hele land vrijwel iedere dag onder het vriespunt. Het zuiden en oosten, waar onder andere hoofdstad Chişinău zich bevindt, kent in januari en februari de koudste maanden. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur dan rond het vriespunt. Dit is op basis van de langjarige gemiddelden. Binnen ťťn winter is het echter zeer goed mogelijk dat de temperatuur wekenlang onder het vriespunt blijft hangen. Over het algemeen valt er in die periode vrij weinig neerslag, waardoor de hoeveelheid sneeuw beperkt blijft. De sneeuw die valt kan echter wel vrij lang blijven liggen, zeker in het heuvelachtige noorden waar de temperatuur in de periode december-maart vrijwel niet meer boven het vriespunt uitkomt. Een sterke en soms zeer koude oostenwind kan het zeer guur maken in MoldaviŽ.

Lente
Na een vrij lange winterperiode is het pas in april de beurt aan de lente. Binnen ongeveer anderhalve maand stijgt de gemiddelde maximumtemperatuur van 7 graden half maart naar ongeveer twintig graden eind april. Lokaal kunnen hier lichte afwijkingen op voorkomen. De warme lucht die in mei en juni het land bereikt zorgt regelmatig ook voor regenbuien, waardoor de neerslaghoeveelheden gedurende het verstrijken van de lente steeds hoger worden. In de loop van juni doet de zomer haar intrede, waarna de neerslaghoeveelheden langzaam weer afnemen naar het einde van de zomer toe.

Klimaatcijfers
Verspreid over MoldaviŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Chisinau. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in MoldaviŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 0 -6 2 11 n.v.t.
februari 2 -4 3 11 n.v.t.
maart 7 -1 4 10 n.v.t.
april 16 6 6 11 n.v.t.
mei 22 11 8 12 n.v.t.
juni 25 15 9 13 n.v.t.
juli 27 16 10 13 n.v.t.
augustus 27 16 9 9 n.v.t.
september 22 11 8 8 n.v.t.
oktober 16 6 6 8 n.v.t.
november 8 2 2 10 n.v.t.
december 3 -3 2 12 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Chisinau. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in MoldaviŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over MoldaviŽ
MoldaviŽ informatie
MoldaviŽ reisinformatie
MoldaviŽ startpagina
MoldaviŽ vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer MoldaviŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact