klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van MongoliŽ
Van alle landen in AziŽ heeft MongoliŽ ťťn van de meest extreme klimaten. Het geheel door China en Rusland omsloten land heeft te maken met een drietal bepalende factoren voor het weer en klimaat. Allereerst bestaat MongoliŽ grotendeels uit hoogvlakte dat grotendeels tussen de duizend en tweeduizend meter boven zeeniveau ligt. Ten tweede is er het permafrost, een ondergrond die nooit helemaal ontdooit. Ten derde is er iedere winter sprake van een zeer sterk hogedrukgebied boven MongoliŽ, die het weer in vrijwel heel AziŽ bepaalt. Het zorgt in het zuiden van AziŽ voor overwegend droog en zonnig weer en in MongoliŽ zelf voor vrij zonnig en droog weer met lage tot zeer lage temperaturen. De wintermaanden in MongoliŽ behoren tot de strengere winters ter wereld. In het ten noorden van MongoliŽ gelegen SiberiŽ wordt het nog kouder.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in MongoliŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor MongoliŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Dalanzadgad
Darhan
Erdenet
MŲrŲn
Ulaanbaatar
   

Klimaattypes
MongoliŽ heeft te maken met een mix van extreme landklimaten, woestijnklimaten, een steppeklimaat in het oosten en een hooggebergteklimaat in berggebieden zoals de Mongoolse Altaj en het Changajgebergte. In alle gevallen geldt dat de winters koud zijn en lang duren, er weinig neerslag valt gedurende het hele jaar en de zomers in de lager gelegen gebieden warm tot heet zijn, maar kort duren. Ďs Nachts koelt het ook in de zomermaanden flink af, zodat de temperatuur binnen een etmaal normaliter zoín twaalf tot meer dan twintig graden schommelt. Grote delen van MongoliŽ bestaan uit woestijnen, woestijnsteppes en bergen zonder al te veel begroeiing. In het zuiden ligt de Gobiwoestijn, die merendeels uit rotsen bestaat.

 

Extreem weer
MongoliŽ heeft dankzij de ligging ver van de zee en op middelmatige hoogte te maken met veel extremen wat betreft weersomstandigheden. In de lange winters (oktober tot en met april) zijn temperaturen van min 15 tot min 30 graden in de koelste maanden meer regel dan uitzondering gedurende de dag. Ďs Nachts daalt het kwik nog wat verder tot -25 tot onder de min 35 graden Celsius. In de woestijngebieden in het zuiden vriest het Ďs winters meestal slechts matig en kan het kwik overdag lokaal boven het vriespunt uitkomen. Na een kort overgangsseizoen waarin flinke zandstormen het land kunnen teisteren heeft MongoliŽ te maken met een korte maar warme zomer. Maximumtemperaturen van rond de dertig graden zijn dan normaal in MongoliŽ en in de Gobiwoestijn wordt het nog wat warmer. De minimumtemperaturen liggen met slechts vijf tot ongeveer vijftien graden wel een stuk lager dan overdag. Omdat er geen factoren zijn die een temperatuursdaling in de nachtelijke uurtjes wat tempert ontstaan deze grote verschillen in dag- en nachttemperatuur.

Klimaatcijfers
Verspreid over MongoliŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Ulaanbaatar en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in MongoliŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari -16 -28 6 3 n.v.t.
februari -12 -26 7 2 n.v.t.
maart -3 -17 9 3 n.v.t.
april 8 -7 9 5 n.v.t.
mei 16 2 10 8 n.v.t.
juni 23 9 9 13 n.v.t.
juli 28 12 9 17 n.v.t.
augustus 27 11 8 16 n.v.t.
september 15 1 8 8 n.v.t.
oktober 7 -7 7 6 n.v.t.
november -5 -18 6 4 n.v.t.
december -14 -25 5 4 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Ulaanbaatar. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in MongoliŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over MongoliŽ
MongoliŽ informatie
MongoliŽ overheid
MongoliŽ reisinformatie
MongoliŽ startpagina
MongoliŽ toerisme
wikipedia
... meer MongoliŽ

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact