klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Montenegro
Aan de Adriatische kust ligt het land Montenegro, dat vroeger deel uitmaakte van Joegoslavië en zich in 2006 als onafhankelijke staat afscheidde van Servië. Een groot deel van Montenegro bestaat uit bergen en heuvels die behoren tot de Dinarische Alpen. Het lager gelegen gebied langs de kust heeft een mediterraan klimaat (type Csa) met warme, droge zomers en milde winters. De hoger geleden gebieden van Montenegro hebben een gematigd zeeklimaat met gemiddeld milde tot vrij koele winters en milde zomers met een verhoogde kans op uitschieters naar zeer hoge maximumtemperaturen. Dit is omdat in de berggebieden de afkoelende werking van de Adriatische Zee veel minder sterk aanwezig is dan langs de kust en omdat warme lucht vanuit het noordoosten en oosten als het ware tegen de bergwanden blijft hangen en de thermometers flink op kan laten lopen. Met name in centraal Montenegro kan het in juli en augustus met regelmaat snikheet worden met temperaturen die overdag op kunnen lopen naar maar liefst veertig graden Celsius.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Montenegro
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Montenegro is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bar
Bijelo Polje
Budva
Cetinje
Herceg Novi
Kotor
Nikšić
Pljevlja
Podgorica
Tivat
Ulcinj
Zabljak
 

Koele winters
De maanden december, januari en februari betekenen voor de berggebieden kou en sneeuw. De gemiddelde dagtemperatuur komt deze periode amper boven het vriespunt uit, op de hoogste toppen eigenlijk zelden tot nooit. ‘s Nachts liggen de temperaturen gemiddeld ongeveer vijf tot tien graden onder nul. Op de hoger gelegen plekken kan het echter gemakkelijk vijf tot tien graden koeler zijn. Deze cijfers zijn langjarige gemiddelden waar vrijwel iedere winter wel minimaal een keer een flinke afwijking op mogelijk is. Soms valt het mee en zorgt de aanvoer van warme lucht vanaf de Adriatische Zee voor een periode met mild winterweer. Wat echter vaker voorkomt is dat de temperaturen onder invloed van zeer krachtige hogedrukgebieden boven het vasteland flink kunnen dalen. Een uit het noordoostelijke harde valwind, de Bora, kan voor een diepvrieseffect zorgen waarbij het op zijn zachtst gezegd onaangenaam wordt om buiten te vertoeven. In de winter kan de Bora dagenlang aanhouden en zorgen voor zeer oncomfortabele omstandigheden, zeker in combinatie met het opstuiven van reeds gevallen sneeuw. Omdat de Bora vrijwel niet te voorspellen is raken regelmatig mensen in gevaar door deze plots opstekende wind. Als de Bora waait is er meestal sprake van helder weer zonder neerslag. In de bergen valt er in de winter veel sneeuw. De hoeveelheden zijn per regio, maand en jaar verschillend maar enkele tientallen centimeters is eigenlijk wel het minimale waar je op moet rekenen. Op sommige plekken kan in één winter een pak sneeuw van maar liefst enkele meters dik vallen. Het duurt in het voorjaar dan ook vrij lang voordat deze sneeuwlaag verdwenen is.

Wintersport
Montenegro kent dankzij de bergen en de sneeuw een aantal uitstekende skigebieden. Als wintersportbestemming is Montenegro dan ook een uitstekend alternatief voor de bij ons populaire bestemmingen in de Alpen. Wintersport beoefen je hier vooral in de regio’s Kolasin (Bjelasica), Zabljak (Durmitor) en Turjak (in Rozaje). Populaire skioorden zijn onder andere Javorovaca, Lokve, Turjak, Vucje en Savin Kuk. Wintersport in Montenegro is genieten van avontuur in een prachtige winterse setting.
Langs de kust zijn de winters een stuk aangenamer. Met middagtemperaturen die rond of net onder de tien graden liggen en minimumtemperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen heb je langs de kust weinig last van de winter. Zelfs sneeuwval komt hier vrij weinig voor, dit in tegenstelling tot het binnenland en de bergen.

 

Hete zomers
De zomermaanden tonen net als de andere maanden duidelijke verschillen in weerbeeld binnen het land Montenegro. Langs de kust is er sprake van overwegend zonnig en stabiel zomerweer met middagtemperaturen die gemiddeld tegen de dertig graden liggen. De thermometers schieten hier niet zo vaak richting de veertig graden en koele dagen zul je hier in de maanden juni, juli, augustus en ook nog september niet veel meemaken. ‘s Avonds is het langs de Adriatische kust over het algemeen zwoel en duiken de thermometers meestal pas diep in de nacht onder de twintig graden. Tijdens hittegolven kan het echter voorkomen dat de laagste temperatuur binnen een etmaal rond de 25 graden ligt.
In het binnenland liggen de middagtemperaturen gemiddeld op een gelijk niveau met de kustgebieden, de minimumtemperaturen liggen gemiddeld enkele graden lager in de zomer. In de praktijk heeft echter het binnenland de grootste kans op extreme hitte. Door de aanvoer van hete lucht vanuit het centrale deel van het Balkanschiereiland kan het in het binnenland onaangenaam heet worden met temperaturen van 35 tot maar liefst 40-41 graden Celsius.
In de bergen, waar de hoogte boven de 1200-1500 meter boven de zeespiegel uitkomt, valt het over het algemeen wel mee met de hitte. De langjarige gemiddelden liggen hier ook een stuk lager dan in de rest van Montenegro. Overdag ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 22 en 25 graden terwijl het ‘s nachts in de regel afkoelt naar rond de tien graden Celsius.

Neerslag
Montenegro behoort tot de natste landen van Europa. Met name de berggebieden registreren op jaarbasis vrij grote hoeveelheden neerslag, waarvan in de wintermaanden het merendeel in de vorm van sneeuw uit de hemel valt. De natste plekken in Montenegro zijn goed voor maar liefst 4000-5000 millimeter neerslag gemiddeld per jaar. Langs de kust valt er minder neerslag, daar houdt het bij 1300 tot 1600 millimeter neerslag op jaarbasis op. Dat is altijd nog het dubbele van wat we in Nederland gewend zijn. In het binnenland zijn de neerslaghoeveelheden redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld. Een uitzondering hierop vormt de regio rondom en direct ten noorden het Meer van Shkodër, waar ook de hoofdstad Podgorica ligt. De laatste drie maanden van het jaar zijn hier nat met ruim tweehonderd millimeter neerslag per maand terwijl de zomermaanden juni, juli en augustus relatief droog zijn met slechts zo’n 35 tot 60 millimeter regen per maand.

TIP: Montenegro voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Montenegro dan kun je op de website Montenegro voor beginners enorm veel goede informatie over Montenegro halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden en dorpen in Montenegro, vakantie in Montenegro, natuurparken in Montenegro, vervoer in Montenegro, eten en drinken en de vele bezienswaardigheden die het land telt.

Klimaatcijfers
Verspreid over Montenegro vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel zijn een gemiddelde voor de kustplaatsen van Montenegro. Landinwaarts is het in de laaggelegen gebieden warmer in de zomermaanden, voor de berggebieden geldt voor het hele jaar dat de temperaturen een flink stuk lager liggen. Ook kan het neerslagpatroon en de hoeveelheden neerslag op jaarbasis flink afwijken van de langjarige gemiddelden voor de kuststreken van Montenegro. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van specifieke steden en streken in Montenegro.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 8 0 4 13 14
februari 9 2 4 12 14
maart 13 4 5 13 14
april 17 7 6 13 15
mei 22 11 8 11 18
juni 25 14 9 9 21
juli 29 17 11 6 24
augustus 29 17 10 7 25
september 25 14 8 9 23
oktober 20 10 6 10 20
november 14 6 4 14 17
december 9 2 3 14 15
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor de kust van Montenegro die niet representatief is voor het binnenland. Zo is de kans op winters weer in de bergen aanzienlijk groter. De kans op (zeer) warm weer is in de bergen ook aanzienlijk kleiner dan in de rest van het land, in de lager gelegen gebieden landinwaarts is die kans juist weer wat groter. Ook wat betreft neerslag zijn er aanzienlijke verschillen waar te nemen over het hele land.  Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Montenegro moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Montenegro
Montenegro bezienswaardigheden
Montenegro fotoreportage
Montenegro in één dag
Montenegro informatie
Montenegro reisinformatie
Montenegro startpagina
Montenegro toerisme
Montenegro vakantienieuws
Montenegro voor beginners
bijzondere plaatsen in Montenegro
mooiste dorpjes van Montenegro
steden in Montenegro
wikipedia
... meer Montenegro

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact