klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Mozambique
Mozambique is een land gelegen in het zuidoosten van het continent Afrika. Het land kent een variatie van warme subtropische klimaten en tropische klimaten. Grote delen van Mozambique bestaat uit savanne, waarbij de hoeveelheid neerslag op veel plekken niet veel hoger ligt dan in Nederland. Mozambique kent een duidelijk nat seizoen dat gelijk valt met de lokale zomer en een droog seizoen dat gelijk valt met de lokale winter. Wie van zonnig weer en redelijk gematigde temperaturen wil genieten die kan dan ook het beste tijdens de Nederlandse zomermaanden naar Mozambique afreizen. Als winterzonbestemming is Mozambique ook redelijk goed geschikt. Dat komt omdat de temperaturen juist dan vrijwel gegarandeerd rond of zelfs boven de dertig graden liggen en de regen vooral in de vorm van tropische buien valt. Met gemiddeld 7 tot 9 zonuren per dag in de zomer is het niet bepaald somber te noemen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Mozambique
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Mozambique is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bazaruto Eiland
Beira
Inhambane
Lichinga
Maputo
Nampula
Pemba
Quelimane
Tete
Vilanculos
Xai-Xai

Neerslag
De jaarlijkse som aan neerslag varieert van ruim zevenhonderd in het zuiden tot ruim veertienhonderd in Beira. Het regenseizoen begint in oktober en duurt tot maart. Tijdens de natste maanden is het mogelijk dat er lokaal meer dan tweehonderd millimeter in een maand valt. Vanaf april nemen de neerslagkansen snel af. Op de meeste plekken regent het amper in de winter. Omdat de temperaturen dan op de meeste plekken ook redelijk dalen ten opzichte van de zomermaanden wordt het ineens veel minder klam omdat de relatieve luchtvochtigheid ook afneemt.

 

Temperaturen
De temperaturen liggen in de zomer in vrijwel heel Mozambique rond de dertig graden of zelfs nog iets hoger. Zo ligt de gemiddelde middagtemperatuur in Tete ten westen van het Cahora Bassameer in oktober en november op maar liefst 36 graden Celsius. Zodra er meer regen valt wordt de temperatuur daar met enkele graden getemperd. In de wintermaanden daalt het kwik overdag naar 23 tot 29 graden, s nachts daalt het kwik in Mozambique dan naar 12 tot 20 graden. Op de bergvlaktes kan het nog enkele graden koeler worden.

Orkanen
Mozambique ligt op de aanvoerroute van orkanen. Het land heeft het geluk dat het ten oosten van Mozambique gelegen eiland Madagaskar als een soort buffer werkt die de meeste tropische depressies opvangt voordat ze Mozambique kunnen bereiken. In de periode van eind oktober tot medio maart moet je echter altijd rekening houden met de kans op zware buien, stormen of zelfs orkaankracht.

Klimaatcijfers
Verspreid over Mozambique vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Maputo en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Mozambique.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 31 22 8 10 27
februari 31 22 8 10 28
maart 30 22 8 10 27
april 29 19 8 9 27
mei 27 16 8 5 25
juni 25 14 8 5 24
juli 25 13 8 4 23
augustus 26 15 8 4 23
september 27 17 8 5 23
oktober 27 18 7 8 24
november 29 20 7 10 25
december 30 21 8 10 26
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Maputo. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Mozambique moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Mozambique
bezienswaardigheden op Mozambique
Mozambique informatie
Mozambique reisinformatie
Mozambique toerisme
wikipedia
world factbook
winterzon vakantie in Mozambique
... meer Mozambique

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact