klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Myanmar
Myanmar (voluit: Republiek der Unie van Myanmar) is een land in Azi dat tot 1989 Birma (internationaal: Burma) heette. Internationaal wordt de oude naam Birma nog steeds regelmatig gebruikt, onder andere door de westerse media. Myanmar kent een combinatie van een drietal tropische en subtropische klimaten: het grootste deel van Myanmar heeft een combinatie van het moessonklimaat (type Am volgens het klimaatsysteem van Kppen) en het tropische savanneklimaat (type Aw). In het noordoosten van Myanmar gaat dit over in een warm chinaklimaat (Cwa). Myanmar kent twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen (moesson). Sommige bronnen splitsen het droge seizoen op basis van temperatuur op in twee seizoenen waardoor er gesproken wordt van drie seizoenen. De laatste 2-3 maanden van het droge seizoen lopen de temperaturen dermate hoog op dat men dit soms ook aanduidt als het hete seizoen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Myanmar
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Myanmar is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bago
Dawei
Hakha
Mawlamyina
Myitkyina
Naypyidaw
Rangoon
   

Temperatuur
Myanmar heeft vrijwel het hele jaar te maken met tropische temperaturen van minstens dertig graden. Uitzonderingen vormen de hoger gelegen delen van de gebergtes die je in het westen, uiterste noorden en in het oosten vindt. Deze uitlopers van de Himalaya hebben door de hoogteverschillen te maken met soms aanzienlijk lagere temperaturen dan op de laagvlakte in centraal Myanmar en langs de kust. De hoogste berg van Myanmar, de in het uiterst noordelijke puntje gelegen Hkakabo Razi (5881 meter) heeft boven de 4500 meter te maken met eeuwige sneeuw, gletsjers en barre weersomstandigheden door de harde wind die op deze hoogte waait. De top van de berg bestaat uit een flinke ijskap met diverse uitlopers. Op de laagvlakte en langs de kust ligt de gemiddelde maximumtemperatuur aan het begin van het droge seizoen, dat medio oktober begint, rond de 30-33 graden Celsius. Vanaf half januari zie je dat de temperatuur ineens oploopt naar gemiddeld 36 tot 38 graden in de warmste maand april. Zodra in mei de zuidwestmoesson voor veel regen zorgt daalt de temperatuur naar 30 tot 33 graden. De laagste etmaaltemperatuur wordt aan het eind van de nacht, vlak voor zonsopkomst gemeten. Het is dan in de wintermaanden ongeveer 18 tot 23 graden en in de zomer rond de 23 tot 27 graden.

 

Regenseizoen
De zuidwestmoesson zorgt voor een regenseizoen dat vanaf ongeveer half mei bijna abrupt aanvangt. Dit is vooral merkbaar in het deltagebied en direct langs de kust, waar de maandelijkse hoeveelheden neerslag oplopen tot soms ver boven de vierhonderd millimeter. Het regenseizoen houdt tot ongeveer halverwege oktober aan, waarna het aantal dagen met neerslag en de gemiddelde hoeveelheid regen ineens flink afneemt. Het duurt dan nog wel een aantal weken totdat de tijdens de moessonperiode flink opgelopen relatieve luchtvochtigheid weer wat afgenomen is. De totale hoeveelheden neerslag op jaarbasis (langjarig gemiddelde) variren van meer dan 5000 millimeter in de kustgebieden, rond de 2500 millimeter in het deltagebied tot minder dan duizend millimeter in de droge zone, die in centraal Myanmar ligt.

Orkanen
Door de vele regen in de moessontijd zijn natuurrampen zoals overstromingen en aardverschuivingen een helaas regelmatig terugkerend fenomeen. Vrijwel ieder jaar berichten kranten over doden als gevolg van overstromingen in Myanmar. Een natuurramp die het land meestal bespaard blijft zijn orkanen. Dankzij de geografische ligging hebben de zwaarste tropische stormen minder kans om Myanmar te bereiken. Als er echter een keer een orkaan Myanmar weet te bereiken dan kunnen de gevolgen desastreus zijn. Dit gebeurde bijvoorbeeld in mei 2008, toen cycloon Nargis voor naar schatting zo'n honderdduizend dodelijke slachtoffers gezorgd heeft. De slachtoffers vielen niet alleen door regen en wind, maar vooral ook door de hoge golven die ten gevolge van de wind de kustgebieden teisterden. Veel slachtoffers vielen in de laaggelegen gebieden van de Irrawaddy Delta.

Vakantie in Myanmar
Myanmar is steeds populairder aan het worden als vakantiebestemming. Een goede reisvoorbereiding is belangrijk als je een vakantie in Myanmar wilt gaan vieren. Vraag tijdig je Myanmar visum aan, kijk of je vaccinaties nodig hebt en check vooral ook even wat je mee moet nemen op reis, zoals reisstekkers.

Klimaatcijfers
Verspreid over Myanmar vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de voormalige hoofdstad Rangoon (Yangon) en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Myanmar.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 32 18 9 0 n.v.t.
februari 35 19 10 0 n.v.t.
maart 36 22 10 1 n.v.t.
april 37 24 9 2 n.v.t.
mei 33 25 7 13 n.v.t.
juni 30 25 4 25 n.v.t.
juli 30 24 4 26 n.v.t.
augustus 30 24 4 26 n.v.t.
september 30 24 5 20 n.v.t.
oktober 32 24 6 12 n.v.t.
november 32 22 8 5 n.v.t.
december 32 19 9 0 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de voormalige hoofdstad Rangoon (Yangon). Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Myanmar moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Myanmar
Myanmar bezienswaardigheden
Myanmar informatie
Myanmar reisinformatie
Myanmar startpagina
Myanmar toerisme
Myanmar vakantienieuws
wikipedia
... meer Myanmar

climate of Myanmar

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact