klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van NamibiŽ
NamibiŽ is een land gelegen in het zuiden van Afrika. Het land grenst aan Zuid-Afrika, Botswana, Zambia en Angola en ligt aan de Atlantische Oceaan. Het land is sinds het jaar 1990 onafhankelijk. Het relatief arme NamibiŽ kent een aantal complexe ecosystemen die mede te danken zijn aan de drie klimaten die hun invloed uitoefenen op het landschap van NamibiŽ. Het grootste deel van NamibiŽ kent een woestijnklimaat. Het westen, noordwesten, zuiden en de westelijke helft van centraal NamibiŽ kennen een warm woestijnklimaat (type BWh volgens de klimaatclassificatie van KŲppen). Het zuidwestelijke kustgebied kent een koud woestijnklimaat (type BWk) en het noorden, noordoosten, oosten en zuidoosten van NamibiŽ hebben een warm steppeklimaat (type BSh).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in NamibiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor NamibiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Gobabis
Katima Mulilo
Keetmanshoop
LŁderitz
Oranjemund
Rundu
Swakopmund
Tsumeb
Walvisbaai
Windhoek

Hadleycel
In NamibiŽ vind je de oudste woestijn ter wereld: de Namib woestijn. Redelijk uniek aan deze woestijn is dat hij meteen aan de kust beging. Dat juist dit deel van NamibiŽ zo droog is komt vanwege de Hadleycel die zorgt voor een sterke droge stroming in zuidwaartse richting naar NamibiŽ. Ongeveer ter hoogte van de dertigste breedtegraad zorgt deze sterke verticale stroming voor een redelijk constant hogedrukgebied waarbij relatief koele lucht vanuit de atmosfeer naar beneden daalt. Dit zorgt ervoor dat vooral in het zuidwesten de temperatuur wat getemperd wordt. Dit is de reden waarom juist dit gebied niet de temperatuurscriteria haalt om van een warm woestijnklimaat te spreken.

 

Neerslag
NamibiŽ kent in het woestijngebied vrijwel permanente droogte. Vooral in de Namib woestijn blijft de totale neerslagsom vaak beperkt tot slechts tien tot twintig millimeter op jaarbasis. Het verloop van de neerslag is erg grillig. Wanneer en hoeveel er valt is vrij lastig te voorspellen. De kans is het grootste in de periode november tot en met maart. In die periode is er in het minder droge oostelijke deel van NamibiŽ sprake van een natter seizoen. Vooral in het noordoosten is er sprake van een serieus natter seizoen, waarbij de totale hoeveelheid neerslag binnen een maand op kan lopen tot boven de tweehonderd millimeter.

Temperaturen
De maximumtemperaturen variŽren van 26 tot 36 graden in het noordoosten tot Ďslechtsí 20 tot 25 graden in het koelere zuidwesten. Ďs Nachts kan het kwik landinwaarts tot rond het vriespunt dalen in de winter. De winterperiode loopt van juni tot en met augustus. Dit is in NamibiŽ de koelste periode. In de zomer zijn er verspreid over het land minder verschillen in de minimumtemperaturen te vinden. Het kwik daalt in de zomer naar ongeveer tien tot twintig graden aan het einde van de nacht.

Klimaatcijfers
Verspreid over NamibiŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Windhoek en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in NamibiŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 30 17 9 12 n.v.t.
februari 29 17 9 11 n.v.t.
maart 28 16 8 11 n.v.t.
april 26 13 9 6 n.v.t.
mei 23 9 10 3 n.v.t.
juni 21 7 10 1 n.v.t.
juli 21 6 10 1 n.v.t.
augustus 23 8 11 1 n.v.t.
september 27 12 11 2 n.v.t.
oktober 29 14 10 4 n.v.t.
november 30 16 10 6 n.v.t.
december 31 17 10 8 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Windhoek. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in NamibiŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over NamibiŽ
NamibiŽ bezienswaardigheden
NamibiŽ informatie
NamibiŽ reisinformatie
NamibiŽ startpagina
NamibiŽ toerisme
wikipedia
world factbook
winterzon in NamibiŽ
... meer NamibiŽ

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact