klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Nederland
Nederland kent volgens het Köppen-systeem een gematigd zeeklimaat (type Cfb) met relatief milde winters, milde zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Dit klimaat heeft Nederland  te danken aan de invloed van de Noordzee.
Onder veel Nederlanders heerst het idee dat Nederland een zeer nat klimaat heeft, maar dat is een misvatting die vooral gebaseerd is op het gevoel en niet op cijfers. Gemiddeld valt er gedurende 7% van de tijd in Nederland neerslag in de vorm van regen, sneeuw, ijzel of hagel en dat staat gelijk aan ongeveer één uur en veertig minuten aan neerslag per dag.
In totaal valt er op jaarbasis gemiddeld zo'n 700 tot 800 millimeter aan neerslag. Gedurende extreem droge jaren kan de teller lokaal onder de vijfhonderd millimeter blijven steken, in zeer natte jaren kan de neerslagsom oplopen tot maar liefst zo'n duizend millimeter.
Op 8 maart 2013 is er overigens een neerslagrecord neergezet dat nooit meer verbroken kan worden: voor het eerst sinds het vastleggen van weercijfers heeft het in De Bilt officieel alle 24 uren van het etmaal geregend. Dat betekent dat er tijdens iedere meting (om de tien minuten) ten minste 0,1 millimeter neerslag geregistreerd is.

 

Onvoorspelbaar
Het gevoel dat we in een nat land leven wordt vooral gevoed door de onvoorspelbaarheid van het Nederlandse klimaat. We kennen geen uitgesproken natte of droge periodes en de kans op neerslag is op een zeer groot aantal dagen aanwezig. Het aantal dagen dat onze weermannen vrijwel kunnen garanderen dat het droog blijft lijkt wel op één hand te tellen. Deze onvoorspelbaarheid zorgt ervoor dat Nederlanders het gevoel hebben dat het in Nederland veel meer regent dan elders.
Voor het feit dat het weer in Nederland alle kanten op lijkt te kunnen gaan zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. De belangrijkste oorzaken zijn de ligging aan de zee, het ontbreken van bergen en het feit dat we vaak op een scheidslijn van warm en kouder weer liggen. De hoger gelegen straalstroom heeft vrijwel onbeperkt kans om depressies uit westelijke richting over zee aan te voeren. De ligging van deze straalstroom heeft veel invloed op het uiteindelijke weer wat we hebben en kan ervoor zorgen dat we wekenlang geteisterd worden door de aanvoer van depressies.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Nederland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Nederland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Aalsmeer
Alkmaar
Almelo
Almere
Ameland
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Assen
Bergen op Zoom
Biddinghuizen
Biesbosch
Bloemendaal aan Zee
Bonaire
Breda
Breskens
Bruinisse
Burgh-Haamstede
Cadzand
De Bilt
Delft
Delfzijl
Den Bosch
Den Haag
Den Helder
Deventer
Domburg
Dordrecht
Drenthe
Ede
Eindhoven
Elburg
Emmen
Enschede
Flevoland
Friesland
Gelderland
Gouda
Groningen
Groningen (provincie)
Haarlem
Harderwijk
Heerenveen
Hilversum
Hoofddorp
Hoorn
Hulst
Kaatsheuvel
Katwijk aan Zee
Keukenhof
Kinderdijk
Landgraaf
Leeuwarden
Leiden
Lelystad
Limburg
Loonse en Drunense Duinen
Maastricht
Marken
Markermeer
Middelburg
Midden- & Oost Brabant
Naaldwijk
Noordwijk aan Zee
Nijmegen
Noord-Holland
Oss
Ouddorp
Overijssel
Renesse
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Saba
Scheveningen
Schiermonnikoog
Sittard-Geleen
Sluis
Sneek
St. Eustatius
Staphorst
Terneuzen
Terschelling
Texel
Tilburg
Twente
Urk
Utrecht
Utrecht (provincie)
Utrechtse Heuvelrug
Vaals
Valkenburg
Veere
Veluwe
Venlo
Vlieland
Vlissingen
Volendam
Wageningen
Wassenaar
Weerribben
West Brabant
IJmuiden
IJsselmeer
Zaandam
Zandvoort aan Zee
Zeeland
Zierikzee
Zoetermeer
Zuid-Holland
Zundert
Zutphen
Zwolle

Zomer in Nederland
Nederlandse zomers zijn over het algemeen wisselvallig en onvoorspelbaar. Ook kan er binnen één zomer een zeer grillig verloop zijn van de temperaturen en het weerbeeld. Een warme en zonnige juni kan gevolgd worden door een natte en grijze juli. Twee weken bar slecht zomerweer kunnen ook zomaar opgevolgd worden door een serieuze hittegolf. Wie op vakantie een redelijk hoge zonzekerheid wil hebben en vrijwel gegarandeerd warme zomers weer verwacht moet geen vakantie in Nederland boeken. Vakantie in eigen land betekent je aanpassen aan de grillen van de weergoden en het is vaak een kwestie van geluk of je het weerbeeld krijgt wat je hebben wilt op vakantie. De grootste kans op zon heb je langs de kust en dan vooral Zeeland, de kop van Noord Holland en de Waddeneilanden.

Winter
De winters zijn bijna net zo onvoorspelbaar als de zomers in Nederland. In januari kan de temperatuur overdag oplopen tot ruim boven de tien graden, maar evengoed kan het overdag tien graden vriezen. De tendens van vooral het laatste decennium van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw is dat de winters gemiddeld iets milder aan het worden zijn en dat de kans op lange vorstperiodes aan het afnemen is. Dit is ook te merken in het aantal dagen dat men kan schaatsen in Nederland. Het aantal winters dat er in grote delen van Nederland helemaal niet geschaatst kan worden is tegenwoordig vrij groot.
Het aantal dagen per jaar dat er sneeuwval geconstateerd wordt varieert van twintig in Zeeland en Zuid-Limburg tot ruim dertig in Noordoost Nederland. Vaak is het onvoldoende om voor een serieus wit landschap te zorgen en als het wel winters wit is in Nederland is dat vaak van vrij korte duur. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat het vallen van sneeuw vaak gebeurt als de temperaturen net iets onder het vriespunt liggen en het vrij vaak een periode van iets warmer weer (dooi) aankondigt. Als het écht koud is in Nederland is er vrijwel altijd sprake van een droge stroming uit oostelijke richting waarbij er geen neerslag aangevoerd wordt.

TIP: Nederland voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Buitenlandse toeristen die naar Nederland willen komen kunnen op de website Nederland voor beginners enorm veel goede informatie over Nederland halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere bezienswaardigheden in Nederland, vervoer in Nederland, eten in Nederland, praktische Nederland informatie en typisch Nederlands.

 

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens voor De Bilt en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Nederland gezien worden (exclusief de in het Caribisch gebied gelegen Nederlandse gemeenten Saba, St. Eustatius en St. Maarten). Voor de kust geldt: warmer in de winter en iets koeler in de zomer. Zuid-Limburg is kouder in de winter en warmer in de zomer. In het oosten van het land is er in de winter meer kans op kou, winterse neerslag en vorstdagen. De Waddeneilanden zijn koeler (met uitzondering van de winter) en aanzienlijk winderiger.
De weergegeven zeetemperaturen zijn een gemiddelde voor de Noordzeekust.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 5 0 2 21 6
februari 6 0 3 15 5
maart 10 2 4 21 6
april 13 4 5 19 8
mei 18 8 7 19 10
juni 20 10 6 19 13
juli 22 13 7 19 16
augustus 22 12 7 19 18
september 19 10 5 19 18
oktober 14 7 4 20 15
november 9 3 2 22 12
december 6 1 2 23 8
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Nederland (exclusief de in het Caribisch gebied gelegen Nederlandse gemeenten Saba, St. Eustatius en St. Maarten). Voor de regio Twente en Limburg geldt een hogere kans op winters weer. Voor het Zeeuwse kustgebied geldt meer kans op zon en minder kans op winters weer.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Nederland
bezienswaardigheden top 10 Nederland
bijzonder plaatsen in Nederland
lekker weg in Nederland
mooiste dorpjes in Nederland
Nederland reisinformatie
Nederland voor beginners
Nederland zonkalender
Parkvakanties
steden in Nederland
wikipedia
... meer Nederland

climate of the Netherlands

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact