klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Zutphen (Nederland)
Zutphen ligt in de provincie Gelderland en is een Hanzestad. De Hanzeroute is één van de oudste Handelsroutes van Europa. Ook het Noorse Bergen, het Duitse Hamburg, het Litouwse Riga en het Vlaamse Brugge zijn slechts enkele steden die waren verbonden aan deze Hanzeroute. Zutphen ligt aan de rivier de IJssel. Het Oostelijk deel van Zutphen geeft het begin van de Achterhoek aan en het westelijk deel, de Hoven genoemd, is het begin van de Veluwe zoom. Zutphen wordt ook wel de Torenstad genoemd. Voordat Nederland was ingedeeld in provincies volgens de unie van Utrecht, was Zutphen de hoofdstad van het Graafschap Zutphen, dat strekte tot aan Doetinchem. Het Graafschap Zutphen heeft zich pas als laatst bij de provincie Gelderland gevoegd. Mede om deze reden is Arnhem tot hoofdstad van deze provincie benoemd en was de grote rol van Zutphen uitgespeeld. Echter als u in de binnenstad van Zutphen vertoeft, zal het u opvallen dat deze historische oude stadskern met vele monumentale panden opvallend veel kerken en Torens heeft voor een betrekkelijk kleine stad van 47000 inwoners. Door zijn grote Historische verleden is Zutphen een mooie oude stad waar het voor toeristen goed vertoeven is. Ook haar ideale ligging tussen de Veluwe en Achterhoek, maakt de omgeving van Zutphen zeker interessant voor fietsliefhebbers en wandelaars.
Net als andere steden in Nederland Is het klimaat van Zutphen een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dus over het algemeen zachte winters en koele ietwat natte zomers. De omgeving van Zutphen bestaat echter vooral uit zandgronden, waardoor de zomerse temperatuurswaarden wat hoger liggen dan het Nederlands gemiddelde.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor Zutphen:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (°C)
januari 5 -1 2 20 n.v.t.
februari 6 -1 3 14 n.v.t.
maart 9 2 4 20 n.v.t.
april 13 3 5 18 n.v.t.
mei 18 7 7 19 n.v.t.
juni 20 10 6 20 n.v.t.
juli 22 12 7 19 n.v.t.
augustus 22 12 7 19 n.v.t.
september 19 9 5 19 n.v.t.
oktober 14 6 4 20 n.v.t.
november 9 3 2 22 n.v.t.
december 6 1 2 22 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Links
Meer over Zutphen
Zutphen
Zutphen Informatie
wikipedia
... meer Zutphen

climate of Zutphen

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact