klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Nepal
Nepal is een land gelegen in Azi, grenzend aan China (Tibet) en India. Het grootste deel van Nepal is zeer bergachtig en behoort tot de bergketen Himalaya. Binnen de grenzen van Nepal vind je acht van de tien hoogste bergen ter wereld, waarvan Mount Everest de allerhoogste berg op aarde is met een hoogte van maar liefst 8848 meter. Door de aanwezigheid van Mount Everest en het Himalayagebergte denken veel mensen ten onrechte dat Nepal een koud land is met veel sneeuw. De lage temperaturen en witte bergtoppen zijn echter alleen te danken aan de extreem grote hoogtes, waardoor de uiteindelijke temperaturen op bergtoppen veel lager uitkomen dan wanneer je de gemeten temperaturen zou reduceren naar zeeniveau. In Nepal heb je boven de 4400 meter te maken met een hooggebergteklimaat, tussen 3600 en 4400 meter een subarctisch klimaat, tussen 2400 en 3600 de koude zone, tussen 1200 en 2400 meter de gematigde zone en onder de 1200 meter een mix van diverse subtropische klimaten.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Nepal
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Nepal is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Biratnagar
Dhulikhel
Kathmandu
Lukla
Nagarkot
Pokhara
   

Vijf seizoenen
In Nepal kent men maar liefst vijf seizoenen: zomer, moesson, herfst, winter en lente. Tijdens de wintermaanden blokkeert het Himalayagebergte de aanvoer van koude lucht, waardoor het ook in de wintermaanden ten zuiden van de Himalaya vrij warm is. In de Himalaya betekent het winterseizoen op gemiddelde en hoge hoogtes wel kou tot extreme kou en sneeuwval. Boven de vier kilometer hoogte kan de combinatie van stuifsneeuw en wind zorgen voor zeer gevaarlijke sneeuwstormen, met name aan de noordelijke zijde van de bergen. In de bergen is er in de periode juni tot en met augustus sprake van zomer (met boven de 4400 meter nog steeds temperaturen die niet of amper boven het vriespunt uitkomen), in het subtropische zuidelijke deel van Nepal is er dan sprake van een zuidwestmoesson waar een combinatie van hoge temperaturen (25 tot 40 graden) en redelijk veel regen zorgen voor zee drukkend weer als gevolg van de hoge relatieve luchtvochtigheid.

 

Neerslag
Het zuiden van Nepal, waar je het subtropische laagland vindt, valt dankzij de natte moessonperiode vrij veel neerslag: gemiddeld achttienhonderd tot lokaal rond de drieduizend millimeter. Het westen van het land is het droogste met om en nabij de duizend millimeter. In de Himalaya en met name aan de zuidelijke rand van de Himalaya komen grote verschillen in hoeveelheden neerslag voor. Stijgingsregens aan de loefzijde van bergen kunnen voor redelijk grote hoeveelheden neerslag binnen een vrij korte tijd zorgen met lokaal soms flinke overlast als gevolg van aardverschuivingen of water dat met enorme kracht naar beneden stroomt. In de bergen valt het grootste deel van de neerslag in de vorm van sneeuw; boven de vier kilometer hoogte is bijna alle neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijs.

Winterzon
De relatief milde temperaturen in de winter en de ronduit zeer aangename temperaturen voor de aanvang van de moesson zorgen ervoor dat het laagland van Nepal een redelijk goede winterzonbestemming is. In maart en april, als het in Europa nog vrij onvoorspelbaar weer is, heeft het zuiden van Nepal overwegend lenteachtig tot zomers weer met temperaturen tussen de 22 en 30 graden Celsius bij een lage kans op neerslag en veel zon.

Klimaatcijfers
Verspreid over Nepal vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Kathmandu en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Nepal.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 18 1 6 2 n.v.t.
februari 19 3 6 2 n.v.t.
maart 24 7 8 2 n.v.t.
april 27 11 9 3 n.v.t.
mei 29 15 6 6 n.v.t.
juni 29 19 5 11 n.v.t.
juli 28 19 3 16 n.v.t.
augustus 28 19 3 14 n.v.t.
september 28 18 4 10 n.v.t.
oktober 26 13 6 3 n.v.t.
november 23 7 5 1 n.v.t.
december 19 2 5 1 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Kathmandu. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Nepal moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Nepal
Nepal bezienswaardigheden top 10
Nepal informatie
Nepal informatie
Nepal informatie
Nepal reisinformatie
Nepal startpagina
wikipedia
... meer Nepal

climate of Nepal

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact