klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Nicaragua
Nicaragua is een land dat centraal ligt in Midden-Amerika, grenzend aan Honduras in het noorden en Costa Rica in het zuiden. Nicaragua heeft in totaal ruim negenhonderd kilometer kustlijn, waarvan ongeveer tweederde langs de Caribische Zee ligt en eenderde langs de Grote Oceaan. Het klimaat van Nicaragua bestaat uit een variatie van de drie tropische klimaten. Het noordwesten en het oosten hebben een tropisch regenwoudklimaat, het centrale deel en het zuidwesten hebben te maken met tropische moessonklimaten en tropische savanneklimaten.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Nicaragua
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Nicaragua is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bluefields
Léon
Managua
Puerto Cabezas
San Carlos
San Juan del Norte
   

berggebieden
Het bergachtige gebied die door centraal Nicaragua loopt laat zich indelen in drie zones. Het ‘laagland’ dat zich bevindt tot een hoogte van 750 meter behoort tot de warmste gebieden van Nicaragua. Waar in de kustgebieden van Nicaragua de dagtemperaturen oplopen tot iets boven de dertig graden in de warmste maanden, daar kan het in de lager gelegen gebieden landinwaarts gemakkelijk enkele graden warmer worden. Met name in de heetste maanden maart en april kan het kwik makkelijk oplopen tot maar liefst 35 of 36 graden Celsius. Op het centrale hoogland, dat hoogtes kent tussen de 750 en 1600 meter, liggen de maximumtemperaturen op vergelijkbare waardes met de kustgebieden. De hoogste plekken in Nicaragua, het ‘koudland’ genoemd, meet een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 tot 24 graden terwijl het kwik ‘s nachts kan dalen naar tien tot vijftien graden gemiddeld. Zo koud dat er sneeuw valt wordt het tegenwoordig nooit, echter zijn er wel berichten over sneeuwval op de bergtoppen in een ver verleden. Klimaatveranderingen hebben er voor gezorgd dat het tegenwoordig niet meer koud genoeg wordt om het te laten sneeuwen in Nicaragua. Wie op wintersport wil gaan zal daarom dan ook Nicaragua als skibestemming uit het hoofd moeten zetten.

 

regenval
Nicaragua behoort tot de natste landen van Centraal Amerika. De regenhoeveelheden op jaarbasis variëren van een kleine duizend millimeter op de droogste plekken aan de lijzijde van de bergen tot ruim zesduizend millimeter aan de loefzijde van de bergen. Het centrale deel van Nicaragua kent een echt regenseizoen, waarbij in de zomerperiode verreweg de meeste neerslag valt en de periode november tot en met april aanzienlijk droger zijn. In het noordwesten en in het oosten zijn de verschillen binnen een jaar veel kleiner en is er over het algemeen geen sprake meer van een echt regenseizoen of een duidelijke aantoonbare droge periode.

orkanen
Nicaragua ligt in een gebied dat gevoelig is voor orkanen. De oostelijke helft van het land ligt binnen het bereik van tropische stormen, tropische depressies en orkanen. Tijdens het orkaanseizoen dat duurt van juni tot december is er kans op zware regenval, storm en vloedgolven als gevolg van orkaan activiteit. Hoewel de kans dat er een depressie die uitgegroeid is tot een orkaan in volle koers op Nicaragua afstevent niet zo groot is, bestaat er wel een aanzienlijke kans op flinke regenval waarbij de grote hoeveelheden die binnen een etmaal vallen kunnen leiden tot overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen. Vooral plekken waar het tropisch regenwoud heeft moeten wijken voor veeteelt of omdat het hout gekapt is voor de export daar is de grond gevoeliger voor problemen als gevolg van wateroverlast.

Klimaatcijfers
Verspreid over Nicaragua vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Managua en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Nicaragua.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 32 21 8 3 n.v.t.
februari 32 21 9 2 n.v.t.
maart 34 22 9 2 n.v.t.
april 35 23 9 3 n.v.t.
mei 33 24 8 12 n.v.t.
juni 31 23 6 18 n.v.t.
juli 30 23 7 22 n.v.t.
augustus 31 23 7 23 n.v.t.
september 30 22 7 16 n.v.t.
oktober 30 22 6 18 n.v.t.
november 31 21 7 19 n.v.t.
december 30 22 7 13 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Managua. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Nicaragua moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Nicaragua
Nicaragua bezienswaardigheden
Nicaragua reisinformatie
Nicaragua startpagina
Nicaragua toerisme
wikipedia
... meer Nicaragua

climate of Nicaragua

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact