klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Nieuw-CaledoniŽ
Nieuw-CaledoniŽ is een Frans overzees gebiedsdeel met een bijzondere status. Sinds 1998 heeft Nieuw-CaledoniŽ een groot aantal bevoegdheden van Frankrijk gekregen, waarbij een aantal zaken nog wel door Frankrijk geregeld wordt. Een nieuw referendum zal uiteindelijk moeten beslissen over volledige onafhankelijkheid. Nieuw-CaledoniŽ ligt in de Stille Oceaan ten oosten van AustraliŽ. Met bijna een kwart miljoen inwoners is Nieuw-CaledoniŽ ťťn van de meest bevolkte eilandengroepen uit de regio. Nieuw-CaledoniŽ telt maar liefst 25 vliegvelden die vooral gebruikt worden voor binnenlandse vluchten.
Het tropische klimaat van Nieuw-CaledoniŽ wordt getemperd door de onophoudelijke invloed van het zeewater en kent een tweetal seizoenen. Op jaarbasis valt er gemiddeld 1000 tot 1200 millimeter neerslag. Omdat de regenbuien vaak een zeer lokaal karakter hebben kan de neerslagsom ieder jaar weer heel verschillend zijn per plaats in Nieuw-CaledoniŽ.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Nieuw-CaledoniŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Nieuw-CaledoniŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Belep
őle des Pins
Koumac
Lifou
Marť
Noumťa
Ouvťa
 

Het natte seizoen
In de loop van december nemen de neerslagkansen toe. Er is vaker sprake van een regenbui. Ook de intensiteit van de regenbuien neemt toe. Dit meer wisselvallige weerbeeld blijft aanhouden tot in april. Ongeveer gelijk aan deze periode valt ook het warmere seizoen, waarbij de maximumtemperatuur veelal tegen of rond de dertig graden uit komt. Ďs Nachts daalt het kwik dan in de regel niet lager dan zoín 21 tot 24 graden Celsius. Tijdens het natte seizoen is er kans op orkanen. Deze tropische stormen, die lokaal cyclonen genoemd worden, kunnen met extreem hoge windsnelheden gepaard gaan waarbij er pieken van meer dan 250 kilometer per uur voor kunnen komen. Niet zelden gaat een orkaan gepaard met exorbitant veel regenval.

 

Het droge seizoen
Vanaf mei nemen de neerslagkansen af. Men spreekt lokaal dan van het droge seizoen. Feitelijk bedoelt men het drogere seizoen, want net als gedurende de andere maanden kan het ook in dit seizoen regenen. Wat je wel ziet is dat zowel de frequentie als de intensiteit van de regenbuien gemiddeld genomen afneemt, dat de maandelijkse neerslagsommen dalen en dat de temperaturen enkele graden lager liggen. Dit seizoen houdt aan tot medio december.

Klimaatcijfers
Verspreid over Nieuw-CaledoniŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Noumťa en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Nieuw-CaledoniŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 29 23 7 14 26
februari 29 23 7 12 27
maart 29 23 6 16 27
april 27 21 7 13 26
mei 25 19 6 14 25
juni 24 18 5 15 24
juli 23 17 6 14 23
augustus 23 17 7 11 23
september 24 17 7 9 23
oktober 26 19 8 9 23
november 27 20 8 10 25
december 28 22 8 11 26
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Noumťa. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Nieuw-CaledoniŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Nieuw-CaledoniŽ
Nieuw-CaledoniŽ informatie
Nieuw-CaledoniŽ informatie
Nieuw-CaledoniŽ reisinformatie
Nieuw-CaledoniŽ toerisme
wikipedia
winterzon vakantie
... meer Nieuw-CaledoniŽ

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact