klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Nieuw Zeeland
Nieuw Zeeland heeft voor een groot deel een heerlijk zeeklimaat, type Cf volgens de klimaatclassificatie van Köppen, met milde winters en vrij warme zomers. Het noorden van Nieuw Zeeland wordt wel eens als subtropisch betiteld, maar is dat officieel niet.
De hoger gelegen delen en dan vooral op het Zuidereiland hebben meer eigenschappen van een landklimaat. Op de hoogste toppen heerst een hooggebergteklimaat. Hier zijn de zomers én winters een stuk koeler. Op de hoogste toppen tref je zelfs (eeuwige) sneeuw aan. In de bergen van Nieuw Zeeland vind je dan ook meerdere skipistes en kun je in de periode juni tot en met begin oktober op wintersport gaan.
Nieuw Zeeland is een zonnig land. Het gemiddeld aantal zonuren op jaarbasis ligt rond de tweeduizend, met uitschieters tot zo'n 2300-2400 zonuren op jaarbasis op de meest zonnige plekken. De zonne-uren zijn redelijk verdeeld over het jaar. In de zomermaanden schijnt in absoluut aantal uren de zon meer dan in de winter, maar als je kijkt naar het relatief aantal uurtjes zonneschijn dan zijn de verschillen vrij klein. De winters zijn niet zo somber zoals we ze hier in de lage landen meestal meemaken.

Door de flinke hoogteverschillen is er ook een groot verschil in de hoeveelheden neerslag die verspreid over het land vallen. De westkant van het Zuidereiland is aanzienlijk natter dan de oostzijde, wat te maken heeft met stuwregens die voortkomen uit depressies die over de Tasmanzee aangevoerd worden. De regen valt hier gedurende het hele jaar, waarbij aangetekend moet worden dat in de lokale zomermaanden (november-maart) de neerslag minder is dan gedurende de winter.
Omdat Nieuw Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen precies tegenovergesteld van Nederland. Als het bij ons winter is, is het in Nieuw Zeeland zomer. Zodra het in Nieuw Zeeland herfst wordt, begint bij ons de lente.
Ook is merkbaar dat als je in zuidelijke richting reist je verder van de evenaar af komt, want in tegenstelling tot bij ons op het noordelijk halfrond daalt de temperatuur meestal naarmate je zuidelijker komt.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Nieuw Zeeland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Nieuw Zeeland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Plaatsen & streken:
Auckland
Christchurch
Dunedin
Gisborne
Napier
Plaatsen & streken:
Nelson
Queenstown
Rotorua
Taupo
Wellington
Eilanden:
Noordereiland
Zuidereiland

Zomer in Nieuw Zeeland
De zomers in Nieuw Zeeland zijn aangenaam warm, waarbij het zelden te heet wordt. In de bergen is het een stuk koeler en kan het heerlijk zijn om te vertoeven als het langs de kust te warm en/of benauwd wordt. De dagtemperatuur ligt vrijwel gedurende de hele zomer zo tussen de 21 en 28 graden met lokale uitzonderingen mogelijk. In het oostenkan de temperatuur zelfs oplopen tot rond of boven de dertig graden maar extreem warm weer met temperaturen rond of boven de veertig graden zoals in buurland Australië zul je hier niet meemaken.
In de zomermaanden kunnen er grote verschillen in weerbeeld en temperatuur voorkomen binnen relatief kleine afstanden. Terwijl aan de kust het lekker zonnig en zomers is kan het honderd kilometer landinwaarts en vooral op grotere hoogte flink regenen en zomaar tien tot vijftien graden koeler zijn. Dit zie je vooral aan de westzijde van de bergen en in het noorden van de eilanden.
 

Winter
De wintermaanden in Nieuw Zeeland variëren van zacht en vrij zonnig tot koud en winters op de hoogste plekken van Nieuw Zeeland. De sneeuwgrens daalt in de wintermaanden tot ongeveer 500-600 meter en ook in lager gelegen gebieden op het Zuidereiland is sneeuwval zeker mogelijk. Zeker aan de oostkant van het Zuidereiland heb je een aantal keren per jaar sneeuwval in de lagergelegen gebieden. Wat hogerop kan de sneeuwval voor serieuze overlast zorgen door de hoeveelheden die soms in korte tijd kunnen vallen. Vanaf zo'n 2500 meter (Noordereiland) tot 2000 meter (Zuidereiland) ligt er eeuwige sneeuw. De witte laag die je hier aantreft smelt in de zomermaanden niet of slechts deels waardoor het landschap hier altijd wit ziet.

Onvoorspelbaar en wisselvallig
Het weer in Nieuw Zeeland kan erg onvoorspelbaar en wisselvallig zijn. In het binnenland kan het weer zelfs meerdere keren op een dag compleet omslaan waardoor men het wel eens heeft over 'vier seizoenen in één dag'. Deze wispelturigheid zie je het hele jaar door en dan met name in het westen en de binnenlanden. Het is goed mogelijk dat het de ene dag 24 graden en zonnig is en dat het de volgende dag maar net 12 graden is en er volop regen, hagel en wind is. Wie op vakantie gaat naar Nieuw Zeeland moet daarom met zijn of haar reisuitrusting rekening houden met alle mogelijke weersomstandigheden. Zeker als je van plan bent om rond te reizen in Nieuw Zeeland moet je zowel warme kleding als zomerse kleding meenemen. In het voor- en najaar is de onvoorspelbaarheid het ergste. Binnen een rondreis kun je dan zomaar dertig graden verschil meemaken.

Orkanen
In Nieuw Zeeland komen orkanen vrijwel niet voor, omdat het land te zuidelijk ligt ten opzichte van de aanvoerroute van orkanen en tropische depressies. Bij uitzondering kan een orkaan in de richting van Nieuw Zeeland afbuigen en dan zal met name het noorden getroffen worden. Deze kleine kans bestaat tijdens de lokale zomermaanden (december tot en met maart). De overlast blijft dan meestal beperkt tot flinke wind en veel regen omdat de orkaan vaak zoveel aan kracht ingeboet heeft voordat Nieuw Zeeland bereikt wordt dat de kans op serieuze schade relatief klein is.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens zijn een gemiddelde voor Nieuw Zeeland waarbij de aantekening gemaakt moet worden dat er lokaal wel wat verschillen zijn. Zo is het in hoger gelegen gebieden kouder in de wintermaanden, is het op het Zuidereiland gemiddeld kouder dan op het Noordereiland.
Verder zijn de westzijde van het Zuidereiland en het centrale (hoger gelegen) deel van het Noordereiland natter dan hieronder weergegeven is.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 22 14 8 9 18
februari 23 14 8 8 19
maart 21 12 6 11 19
april 18 10 6 11 18
mei 16 7 5 12 16
juni 14 5 4 14 14
juli 13 3 4 15 13
augustus 14 4 5 15 13
september 15 7 6 14 13
oktober 17 9 7 13 14
november 19 11 7 12 15
december 21 13 8 12 17
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Nieuw Zeeland waarbij er lokaal wel de nodige afwijkingen voor kunnen komen. Zo is de kans op winters weer in de bergen groter en langs de kusten minimaal, zeker op Noordereiland. De UV-index ligt iets lager in het zuiden en de kans op warm weer is daar ook iets lager.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Nieuw Zeeland

climate of New Zealand
Nieuw Zeeland bezienswaardigheden
Nieuw Zeeland plein
Nieuw Zeeland prikbord
Nieuw Zeeland reisinformatie
Nieuw Zeeland startpagina
Nieuw Zeeland toerisme
world factbook
... meer Nieuw Zeeland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact