klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Niger
Het land Niger ligt in Afrika. De noordelijke helft van het naar de rivier Niger vernoemde land ligt in de Saharawoestijn, het zuidelijke deel ligt in de Sahel. Centraal in Niger liggen de Ar-bergen, die deels een vulkanische oorsprong kennen. Het zuiden van het land bestaat uit laagvlaktes waar rondom de rivier de Niger vooral sprake is van savannebegroeiing. Niger kent door de ligging op het Afrikaanse continent een tweetal aride klimaatsoorten. Het grootste deel van het land heeft een warm woestijnklimaat (type BWh volgens de klimaatclassificatie van Kppen). De zuidelijke strook grenzend aan Nigeria, Benin en Burkina Faso heeft een warm steppeklimaat (type BSh).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Niger
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Niger is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Agadez
Maradi
Niamey
Zinder
     

Warme droge winters
Niger heeft vrijwel het hele jaar te maken met zeer warme tot ronduit hete weersomstandigheden. Temperaturen van rond of boven de veertig graden komen in vrijwel heel Niger gedurende bijna het hele jaar door. In de winter is het met gemiddeld 25 tot 34 graden overdag nog steeds ronduit warm te noemen. De enige verkoeling vind dan ook in de nachten plaats, waar het kwik in de hoger gelegen gebieden in het noorden kan dalen naar temperaturen tot rond het vriespunt op de hoogste bergtoppen. In de begroeide gebieden in het zuiden van Niger ligt het kwik ook s nachts nog altijd op een vrij hoge 15 tot 20 graden in de winter. Regen valt er in de winter niet tot nauwelijks. Enkel in de subtropische zones in het uiterste zuiden heb je kans op een enkele spat regen in de wintermaanden. Sneeuwval wordt normaal gesproken niet waargenomen in Niger.

 

Hete zomers
De zomermaanden zijn zonde enige uitzondering heet in Niger. Gemiddelde maximumtemperaturen liggen in Niger al rond april/mei rond de veertig graden Celsius of iets hoger. Zodra de thermometers hun hoogste waardes van het jaar bereikt hebben breekt langzaam aan het regenseizoen aan. Voor de woestijnvlaktes in het noorden betekent dit dat er een kans is op een enkele dag met wat regen of vallende dauw. Soms gaat er een jaar voorbij waarin er zelfs helemaal geen regen van betekenis valt. In het zuiden vallen er over het algemeen wel wat grotere hoeveelheden neerslag. Hoofdstad Niamey is op jaarbasis zelfs goed voor 540 millimeter aan neerslag. Dit is een gemiddelde, waarbij de exacte hoeveelheid in een specifiek jaar gemakkelijk enkele honderden millimeters hoger of lager uit kan vallen. De natste gebieden in Niger registreren tegen de zeshonderd millimeter regen per jaar.

Klimaatcijfers
Verspreid over Niger vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Niamey en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Niger.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 32 17 9 0 n.v.t.
februari 35 20 10 0 n.v.t.
maart 39 24 8 1 n.v.t.
april 41 27 8 1 n.v.t.
mei 41 28 8 4 n.v.t.
juni 39 27 7 7 n.v.t.
juli 35 25 8 12 n.v.t.
augustus 33 24 7 13 n.v.t.
september 35 24 8 9 n.v.t.
oktober 38 24 9 2 n.v.t.
november 37 20 9 0 n.v.t.
december 34 18 8 0 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Niamey. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Niger moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Niger
Niger informatie
Niger informatie
Niger reisinformatie
Niger toerisme
wikipedia
world factbook
... meer Niger

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact