klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Nigeria
Het Afrikaanse land Nigeria ligt aan de Golf van Guinee en grenst aan Benin, Tsjaad, Niger en Kameroen. Nigeria is een dichtbevolkt land met meer dan honderdvijftig miljoen inwoners. De ligging ten zuiden van de Sahel zorgt ervoor dat het overgrote deel van Nigeria uit tropische gebieden bestaat. Ongeveer driekwart van Nigeria kent een tropisch savanneklimaat dat in het zuiden overgaat in een tropisch moessonklimaat. Lokaal kent het zuidoosten een paar gebieden waar door meer intense regenval in de wintermaanden sprake is van een tropisch regenwoudklimaat. In het noorden van Nigeria liggen vooral steppegebieden overgaand in het uiterste noorden in woestijnvlaktes. Het noorden van Nigeria is aanzienlijk droger dan de rest van het land, waardoor er sprake is van een warm steppeklimaat en tegen de grens met Niger en Tsjaad aan een warm woestijnklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Nigeria
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Nigeria is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Abuja
Enugu
Ibadan
Ilorin
Jos
Kaduna
Kano
Lagos
Maiduguri
Port Harcourt
Sokoto
Warri

Savanne
Het overgrote deel van Nigeria, feitelijk alles tussen het droge noorden en het bosrijke zuiden, bestaat uit savanne. Het landschap bestaat daar hoofdzakelijk uit grassen aangevuld met bomen, boompartijen, struiken en bloemen. Het grote savannegebied in Nigeria kent een droge periode die gelijk valt met de winterperiode op het noordelijk halfrond. Vanaf april neemt de hoeveelheid neerslag en het aantal regendagen flink toe. Dit regenseizoen duurt tot medio oktober, waarna er weer een periode van relatieve droogte begint. Tijdens de moessonperiode valt er tussen de vierhonderd en vijftienhonderd millimeter aan neerslag. De dagtemperaturen, die in maart en april nog richting de veertig graden lagen, dalen naar een minder hete 30 tot 32 graden in de maanden juli en augustus. De aanwezige vochtigheid zorgt ervoor dat het wel redelijk benauwd kan worden.

 

Tropisch regenwoud
In het uiterste zuiden van Nigeria gaat het landschap over naar een dichter begroeid geheel. Met name langs de kust vind je vele vierkante kilometers aan tropische bossen. Sommige hoger gelegen gebieden, zoals het Obudi Plateau, hebben te maken met lagere temperaturen en afwijkende begroeiing. Hier valt tussen april en november jaarlijks maar liefst 4200 millimeter regen terwijl het kwik gedurende de nacht kan dalen naar 4 tot 10 graden Celsius. De meeste gebieden in het zuiden van Nigeria hebben te maken met tropische temperaturen die het hele jaar rond de dertig graden liggen. De nachttemperatuur ligt hier tussen de 20 en 25 graden. Het zuiden van Nigeria kent een duidelijk nat seizoen van april tot en met oktober waarin er gemiddeld 1500 tot 2500 millimeter neerslag valt.

Klimaatcijfers
Verspreid over Nigeria vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Abuja en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Nigeria.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 33 19 8 0 n.v.t.
februari 35 21 8 0 n.v.t.
maart 35 23 7 2 n.v.t.
april 34 23 7 5 n.v.t.
mei 32 22 7 10 n.v.t.
juni 30 21 6 13 n.v.t.
juli 28 21 5 15 n.v.t.
augustus 28 21 5 17 n.v.t.
september 29 20 6 16 n.v.t.
oktober 31 20 8 7 n.v.t.
november 33 19 9 0 n.v.t.
december 33 18 9 0 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Abuja. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Nigeria moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Nigeria
Nigeria informatie
Nigeria informatie
Nigeria reisinformatie
Nigeria startpagina
wikipedia
world factbook
... meer Nigeria

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact