klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Noord-Ierland
Het noordoostelijke deel van het eiland Ierland is een aparte staat onder de naam Noord-Ierland en behoort tot niet tot het land Ierland maar net als Engeland, Schotland en Wales tot het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland kent volgens het Kppen-systeem een gematigd zeeklimaat (types Cfb) met relatief milde winters, redelijk warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Gemiddeld valt er in Noord-Ierland ongeveer duizend millimeter neerslag per jaar, die vrij evenredig verspreid over het jaar valt. Vrijwel alles valt in de vorm van regen. Sneeuw kan voorkomen in de wintermaanden, maar slechts zelden blijft de sneeuw voor langere tijd liggen. Daarvoor zijn de temperaturen overdag vrijwel altijd te hoog.

Noord-Ierland staat onder sterke invloed van de Atlantische Oceaan waardoor echte vrieskou weinig kans maakt in de wintermaanden. 's Nachts wil de temperatuur wel eens onder het vriespunt schieten, vooral in de heuvels. Overdag bereikt het kwik bijna altijd waardes die boven het vriespunt liggen. Dat heeft Noord-Ierland te danken aan de invloed van het relatief warme zeewater waardoor het minder afkoelt dan wanneer het ergens landinwaarts zou liggen. Ook zorgt de Atlantische Oceaan ervoor dat de luchtstromen vooral uit westelijke en noordwestelijke richtingen komt waardoor de serieuze zones met koud weer vanuit het vasteland van Europa weinig kans maken om Noord-Ierland te bereiken.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Noord-Ierland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Noord-Ierland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Bangor
Belfast
Bushmills
Lough Neagh
Londonderry
     

Milde zomers
Als je op zoek bent naar een zonvakantie zul je niet zo snel in Noord-Ierland uitkomen. Met dagtemperaturen die gemiddeld net iets onder de twintig graden liggen, nachttemperaturen van rond de tien graden en gemiddeld vijf tot zes uur zonneschijn per dag is het geen ideale zon & zwembadbestemming. Wie Noord-Ierland bezoekt zal dat vooral voor de sfeer en de natuur doen. Om te genieten van alles wat Noord-Ierland te bieden heeft zijn de zomers eigenlijk best aangenaam, want omdat het niet te warm wordt is het ideaal weer om er op uit te trekken. De hoeveelheid neerslag ligt in de zomer gemiddeld tussen de 60 en 100 millimeter per maand, wat vergelijkbaar is met de Nederlandse hoeveelheden. het verschil is de manier waarop de regen valt, want hier is de kans groter op n of meerdere dagen met overwegend grijs en regenachtig weer terwijl bij ons de regen in de zomer meer in de vorm van (onweers)buien valt.

Neerslag
In Noord-Ierland valt er er wat meer neerslag dan gemiddeld in Europa. Per jaar krijgt Noord-Ierland ongeveer 800 tot 1400 millimeter neerslag te verwerken. De hoger gelegen gebieden zijn iets natter, hier lopen de gemiddelde hoeveelheden van 1100 tot zo'n 1800 millimeter op de natste plekken. De neerslag valt voor een groot deel in de vorm van regen. Soms sneeuwt het en onder invloed van koude poollucht kunnen er ook soms fikse hagelbuien vorkomen.

Winter
De winters in Noord-Ierland zijn redelijk mild. Kou vanaf het vasteland van Europa bereikt Noord-Ierland zelden en het relatief warme zeewater zorgt voor licht opwarmende effecten van de lucht. Vorst en sneeuw komen vooral voor als er een sterke noordelijke stroming staat waardoor poollucht een flink afkoelend effect heeft. Bij dergelijke omstandigheden kan het tijdens de winter, die in Noord-Ierland loopt van eind november tot eind februari, ook overdag tot vorst komen.

Wind
Onder de invloed van depressies die over zee aangevoerd worden heeft Noord-Ierland veel last van wind. Vooral in de hoger gelegen gebieden in het noorden staat er vaak een stormachtige wind en is ook de kans op stormen groot. Een andere plek waar de wind regelmatig vrij spel heeft is het zuidwesten van Noord-Ierland. Bij de ergste stormen kan de windkracht tot kracht 10 of 11 (zwaar tot orkaanachtig) oplopen, af en toe wordt er zelfs orkaankracht (windkracht 12) gemeten. Van echte orkanen die voortkomen uit tropische depressies is eigenlijk nooit sprake in Noord-Ierland.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Noord-Ierland gezien worden. De grootste afwijkingen zijn lichte temperatuurafwijkingen met de hoger gelegen gebieden in het binnenland. In de winter is het in het binnenland iets koeler, in de zomer dan het er iets warmer worden.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 6 1 2 20 8
februari 7 1 2 16 7
maart 9 2 3 20 7
april 11 4 5 16 8
mei 14 7 6 17 10
juni 17 9 6 15 12
juli 18 11 5 15 14
augustus 19 11 5 18 15
september 16 9 4 18 14
oktober 13 7 3 21 13
november 9 4 2 20 12
december 7 2 1 22 10
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor een groot deel van Noord-Ierland , er zijn echter wel wat afwijkingen. De kans op langdurige neerslag en de kans op winters weer is in de hoger gelegen gebieden groter dan hieronder vermeld is.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Noord-Ierland
bijzondere plaatsen Noord-Ierland
Noord-Ierland bezienswaardigheden
Noord-Ierland informatie
Noord-Ierland reisinformatie
Noord-Ierland toerisme
wikipedia
... meer Noord-Ierland

climate of Northern Ireland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact