klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Noord-Korea
De Democratische Volksrepubliek Korea, beter bekend als Noord-Korea, beslaat het noordelijke deel van het Koreaans schiereiland. Noord-Korea kent een overwegend bergachtig landschap (ongeveer tachtig procent bestaat uit bergland). Het westen en zuidwesten is overwegend vlak of kent slechts beperkte hoogteverschillen. Het klimaat van Noord-Korea bestaat voor een overgroot deel uit een continentaal klimaat oftewel landklimaat (types Dwa en Dfb volgens het Köppen klimaatsysteem). Langs de noordwestkust vind je een klein gebied dat een warm chinaklimaat kent (type Cwa).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Noord-Korea
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Noord-Korea is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Ch'ŏngjin
Haeju
Hamhŭng
Pyongyang
Sinŭiju
     

strenge winters
Noord-Korea kent strenge winters waarbij de temperaturen langs de westkust dalen naar rond het vriespunt overdag en tussen de min acht en min veertien graden gedurende de nachtelijke uurtjes. In het binnenland kan het nog veel kouder worden en vooral in de noordoostelijke hoek van Noord-Korea kan het bitter koud worden. De koude winters worden veroorzaakt door zeer koele Siberische lucht die vanuit het noorden of noordwesten aangevoerd wordt. Dit gaat vaak gepaard met krachtige wind waardoor de gevoelstemperatuur aanzienlijk lager kan liggen dan de daadwerkelijke temperatuur. Het winterse weer betekent in Noord-Korea vaak dat het helder is. Het aantal sneeuwdagen is gemiddeld 37 per jaar, waarbij er verschillen voor kunnen komen per regio. De sneeuwlaag zelf zorgt over het algemeen niet voor zoveel problemen in Noord-Korea, het zijn vooral de regelmatig voorkomende sneeuwstormen die kunnen zorgen voor erbarmelijke omstandigheden. De winter begint eind november en duurt tot en met maart. Het weer heeft in deze maanden een vrij wispelturig karakter waardoor periodes met rustig winters weer met lichte vorst afgewisseld kunnen worden met diepvrieskou en barre wind.

 

natte en warme zomers
Typerend voor een continentaal klimaat is dat de koude tot soms ronduit strenge winters afgewisseld worden met een warme tot soms hete zomer. Langs de westkust lopen de middagtemperaturen in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld op naar 26 tot 30 graden Celsius. De zomer kan onderverdeeld worden in twee periodes. De eerste is Jangma, een moessonperiode die eind juni begint en gemiddeld zo’n 30 tot 40 dagen aanhoudt. Jangma betekent letterlijk “het regenseizoen”. In deze periode valt op sommige plekken bijna de helft van de jaarlijkse hoeveelheid neerslag. Na een aantal weken waarbij de neerslaghoeveelheden wat lager liggen en de duur van de regenbuien korter zijn komt er begin september een korte moessonperiode als gevolg van het zakken van de moessonzone vanuit het noorden richting het zuiden. Vanaf de tweede helft van september wordt het snel droger. De relatieve luchtvochtigheid die in de zomer gemiddeld tussen de 80 en 90 procent ligt daalt pas aan het einde van de zomer.

aangename tussenseizoenen
De overgang van winter naar zomer en andersom gebeurt binnen een periode van acht tot tien weken. De herfst en lente duren daarmee korter dan de zomer en winter. In beide overgangsseizoenen is er spraken van overwegend aangename temperaturen, voldoende zon en redelijk lage hoeveelheden neerslag. In het noordoosten duurt de overgang van zomer naar winter nog iets korter, gemiddeld zo’n zeven weken. De lente komt hier ook iets later op gang, net als de zomer. Pas in juli breekt in het noordoosten de zomer aan. Wie naar Noord-Korea zal reizen zal merken dat de overgangsseizoenen veruit de meest aangename periodes zijn om de reis te ondernemen. De winters zijn te guur en te koud, de zomers te vochtig en klam.

tyfoons
Noord-Korea ligt in het uiterste noordwesten van het gebied waar orkanen die boven de Grote Oceaan ontstaan (hier tyfoons genoemd) kunnen komen. Tijdens het orkaanseizoen dat van juni tot december loopt maakt ook Noord-Korea kans om getroffen te worden door een tyfoon of overlast te krijgen van een tyfoon die over buurland Zuid-Korea trekt. Indien Noord-Korea zelf getroffen wordt door een tyfoon dan is dat vrijwel altijd het zuidwesten waar de orkaan Noord-Korea bereikt. De hele zuidelijke regio heeft kans om overlast te krijgen als gevolg van tyfoons die via Zuid-Korea het Koreaans schiereiland bereiken.

Klimaatcijfers
Verspreid over Noord-Korea vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Pyongyang en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Noord-Korea.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -3 -13 6 6 n.v.t.
februari 0 -10 7 5 n.v.t.
maart 7 -3 7 6 n.v.t.
april 16 4 8 9 n.v.t.
mei 22 10 8 9 n.v.t.
juni 27 16 8 12 n.v.t.
juli 29 21 6 17 n.v.t.
augustus 29 21 7 15 n.v.t.
september 25 14 7 9 n.v.t.
oktober 18 6 7 8 n.v.t.
november 9 -1 6 8 n.v.t.
december 0 -9 5 6 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Pyongyang. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Noord-Korea moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Noord-Korea
Noord-Korea officiële site
Noord-Korea reisinformatie
Korea startpagina
wikipedia
world factbook
... meer Noord-Korea

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact