klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Noordelijke Marianen
In Oceanië ligt de eilandengroep Noordelijke Marianen. Deze eilanden liggen in Grote Oceaan en behoren tot de regio Micronesië. De Noordelijke Marianen zijn niet geheel onafhankelijk. Politiek gezien is er nog steeds een band met de Verenigde Staten van Amerika. Het klimaat van de Noordelijke Marianen wordt wel eens aangeduid als een tropisch zeeklimaat, echter bestaat dit klimaattype niet volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger. Officieel kennen de Noordelijke Marianen een tropisch regenwoudklimaat waarbij er sprake is van een periode waarin er minder neerslag valt dan tijdens de andere maanden. Omdat de droogste maand nog steeds boven de grens van zestig millimeter uitkomt (langjarig gemiddelde) is er sprake van een tropisch regenwoudklimaat. Lokaal en incidenteel kan er een maand voorkomen waarbij de regenmeters onder de zestig millimeter blijven steken. Omdat klimaatmodellen gebaseerd zijn op langjarige gemiddeldes heeft dit geen invloed op het klimaattype voor de Noordelijke Marianen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken op de Noordelijke Marianen
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor de Noordelijke Marianen is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Rota
Saipan
Tinian
   

Neerslag
Op de Noordelijke Marianen is er sprake van een droog seizoen dat december begint en aanhoudt tot in juni. In deze periode is er sprake van aanzienlijk minder neerslag dan tijdens het regenseizoen dat duurt van juli tot en met november. De maanden augustus en september zijn met gemiddeld 300 tot bijna 400 millimeter de natste maanden van het jaar. Op jaarbasis valt er ongeveer 1800 tot 2400 millimeter neerslag, alles in de vorm van regen. De meeste regen valt in de vorm van buien, hoewel tijdens de natste maanden ook periodes met regen voorkomen. In de periode juli tot en met december is er kans op orkanen en tropische stormen op de Noordelijke Marianen. De wind kan dan enorm krachtig zijn met vernietigende gevolgen van dien.

 

Temperaturen
De Noordelijke Marianen kennen een zeer gelijkmatig temperatuurverloop, waarbij er binnen een jaar weinig variatie bestaat in zowel de maximum als de minimumtemperaturen. Ook binnen één etmaal verschillen de temperaturen niet zo veel. Het gemiddelde verschil tussen de hoogste en laagste temperatuur in een etmaal bedraagt gemiddeld zes graden. Overdag ligt het kwik vrijwel altijd rond de dertig graden Celsius. In de nacht daalt dit geleidelijk tot een graad of 24-25.

Klimaatcijfers
Verspreid over de Noordelijke Marianen vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor Saipan en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken op de Noordelijke Marianen.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 29 24 6 22 28
februari 29 23 6 19 27
maart 29 23 7 19 27
april 30 24 7 18 28
mei 31 25 7 19 28
juni 31 25 7 19 29
juli 31 25 6 21 29
augustus 31 25 5 23 29
september 31 25 5 21 29
oktober 31 25 5 22 29
november 30 25 5 21 29
december 30 24 5 22 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor Saipan. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in de Noordelijke Marianen moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over de Noordelijke Marianen
Noordelijke Marianen informatie
Noordelijke Marianen informatie
Noordelijke Marianen informatie
Noordelijke Marianen overheid
Noordelijke Marianen reisinformatie
Noordelijke Marianen toerisme
wikipedia
... meer Noordelijke Marianen

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact