klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Oeganda
Het centraal in Afrika gelegen Oeganda ligt op de evenaar. Oeganda grenst aan Kenia, Tanzania, Rwanda, Congo-Kinshasa en Zuid-Soedan. Een deel van de landsgrenzen ligt door een drietal grote meren: Lake Victoria, Lake Albert en Lake Edward. Oeganda ligt op het Oost-Afrikaans Hoogland, waarbij de gemiddelde hoogte ongeveer 1100 meter boven zeeniveau is. Door de hogere ligging worden de temperaturen iets getemperd. Oeganda heeft een variatie aan tropische klimaten. Het grootste deel van Oeganda heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Kppen klimaatclassificatie), in het zuidwesten richting het Victoriameer overgaand in een tropisch moessonklimaat en aan het meer zelf een tropisch regenwoudklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Oeganda
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Oeganda is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Arua
Entebbe
Fort Portal
Gulu
Kabale
Kampala
Mbarara
Soroti
   

Neerslag
Oeganda kent verschillende neerslagpatronen. Het zuidelijke deel van Oeganda kent gedurende het hele jaar regen, waarbij er geen sprake is van duidelijke natte of droge maanden. Langs het Victoriameer is er wel sprake van twee nattere seizoenen. Een klein regenseizoen van half oktober tot half december en een groot regenseizoen van begin maart tot begin juni. De zomermaanden zijn daar relatief droog, net als de maanden januari en februari. In het noorden is er duidelijk sprake van een droge winter en een natte zomer.

 

Temperaturen
Omdat Oeganda op de evenaar ligt is er vrij weinig variatie in de temperatuur. Gemiddeld ligt de temperatuur overdag tussen de 25 en 32 graden op de hoogvlaktes die tussen de 1000 en 1300 meter hoogte liggen. In het zuidwesten, waar bijvoorbeeld Kabale op een hoogte van 1800 meter ligt, zijn de temperaturen een stukje lager: gemiddeld 21 tot 23 graden overdag. Voor de meeste bestemmingen in Oeganda geldt dat er een relatie is tussen temperatuur en neerslag. Gedurende de natste maanden ligt de maximumtemperatuur gemiddeld 3 tot 6 graden lager dan tijdens de droogste maanden. De minimumtemperaturen verlopen veel geleidelijker. Binnen een kalenderjaar is het verschil in de gemiddelde minimumtemperatuur slechts 2 tot 4 graden voor het grootste deel van Oeganda.

Klimaatcijfers
Verspreid over Oeganda vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Kampala en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Oeganda.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 29 16 7 12 n.v.t.
februari 29 16 7 13 n.v.t.
maart 28 17 6 19 n.v.t.
april 28 17 6 23 n.v.t.
mei 27 17 7 21 n.v.t.
juni 27 16 7 12 n.v.t.
juli 27 15 7 11 n.v.t.
augustus 27 16 7 13 n.v.t.
september 27 16 7 16 n.v.t.
oktober 28 16 7 19 n.v.t.
november 28 16 7 20 n.v.t.
december 28 16 7 16 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Kampala. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Oeganda moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Oeganda
Oeganda informatie
Oeganda informatie
Oeganda reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Oeganda

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact