klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Oekraïne
Het grootste deel van Oekraïne heeft een gematigd landklimaat, type Dfb volgens het Köppen klimaatsysteem. Het zuidelijke deel van het land heeft een warm landklimaat (type Dfa) en het schiereiland Krim heeft aan de zuidzijde een zeeklimaat (type Cfa) dankzij de invloed van de Zwarte Zee.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Oekraïne
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad.
Voor Oekraïne is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Charkov, Dnepropetrovsk, Donetsk, Kiev, Lviv en Odessa

Droog klimaat
Vanwege de ligging is Oekraïne een vrij droog land met op de meeste plekken minder dan vijfhonderd millimeter neerslag op jaarbasis. Uitzondering is het noorden dat iets natter is. De neerslag valt gedurende het hele jaar en er zijn geen echte natte periodes. In de wintermaanden valt de meeste neerslag in de vorm van sneeuw of ijzel.
Het droge klimaat is ook te merken aan de relatieve luchtvochtigheid, die vrij laag is. Daarom is de gevoelstemperatuur in de winter regelmatig iets hoger dan de werkelijke temperatuur en zijn de warme dagen in de zomer goed uit te houden, tenzij het heet wordt met uitschieters richting de veertig graden.

Onvoorspelbaar
Vooral in het voorjaar en najaar is het weer erg onvoorspelbaar. Binnen een zeer korte periode kan het weer omslaan van koud en guur naar zonnig en lente-achtig of andersom. Vooral de maanden april en oktober hebben hier last van.

Warme zomers
De zomers in Oekraïne zijn gemiddeld aan de warme kant. De temperaturen langs de Zwarte Zeekust zijn te vergelijken met de Cote d'Azur in Frankrijk en ook wat betreft het aantal zonuren doet de Oekraïense kust niet veel onder voor de Franse Riviera. Niet voor niets dat in het Sovjet tijdperk de Russen met de betere posities vooral in dit gebied van de voormalige Sovjet-Unie verbleven, omdat naar het buitenland reizen vrijwel onmogelijk was in die tijd. Nog steeds is Ukraïne een populaire toeristische bestemming onder de Russische toeristen en hebben veel welgestelde Russen hier een tweede of derde woning aangeschaft.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een gemiddelde voor Oekraïne. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen, zo is het langs de Zwarte Zee kust warmer in de wintermaanden, in het noorden kouder en in het westen valt er iets meer neerslag. De zeetemperatuur gegevens zijn alleen van toepassing voor de Zwarte Zeekust.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -2 -9 2 11 6
februari -1 -7 3 11 5
maart 5 -3 4 10 5
april 14 4 6 9 9
mei 21 10 8 9 14
juni 26 15 9 10 20
juli 27 17 10 9 20
augustus 27 16 9 7 23
september 21 11 7 7 20
oktober 14 5 5 7 16
november 5 -1 2 10 12
december 1 -5 1 12 8
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Oekraïne
Oekraïne in één dag
Oekraïne reisinformatie
Welcome to Ukraine
Wikipedia over Oekraïne
World Factbook
... meer Oekraïne

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact