klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Oezbekistan
De Republiek Oezbekistan is een land in Centraal-Azi dat geen verbinding heeft met een zee of oceaan. Oezbekistan grenst aan Afghanistan, Turkmenistan, Kazachstan, Kirgizi en Tadzjikistan. Oezbekistan ligt in een relatief droge regio, wat het te danken heeft aan het feit dat gebieden met regen dankzij omliggende berggebieden minder kans hebben de regio te bereiken. Als gevolg hiervan heeft het grootste deel van Oezbekistan met aride klimaten zoals het koude woestijnklimaat en het koude steppeklimaat. In het noordoosten, waar de hoeveelheden neerslag iets hoger liggen, is er een combinatie van een warm mediterraan klimaat en een warm landklimaat. Het contrast tussen zomers en winters kan soms zeer groot zijn, hoewel de langjarige gemiddeldes dat niet altijd even duidelijk laten zien. Vooral in de winter, waar het grootste deel van het land te maken heeft met temperaturen overdag net boven nul en s nachts enkele graden onder het vriespunt, kunnen er incidenteel veel lagere temperaturen geregistreerd worden in Oezbekistan. Kou en sneeuw kunnen lokaal het dagelijks leven dan flink ontwrichten.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Oezbekistan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Oezbekistan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Buchara
Fergana
Nukus
Qarshi
Samarkand
Tasjkent
   

Warme zomers
De zomerperiode, die in de regel de tweede helft van mei aanbreekt, is warm, droog en zonnig. Net als in de hele regio duren de zomers relatief lang. Het zomerse weer duurt in de regel tot ver in september. De gemiddelde maximumtemperatuur valt tussen de 28 en 38 graden Celsius in de periode half mei tot half september. Juli is in de regel de heetste maand met een normale temperatuur overdag van rond of iets boven de 35 graden Celsius. Onder aanvoer van warme lucht vanaf de Kaspische Vlakte kan het kwik oplopen tot boven de veertig graden. Regenen doet het niet zo vaak in de zomer en als het al regent dan zijn de hoeveelheden neerslag niet zo indrukwekkend. Lokaal wekenlange droogte is geen uitzondering in de zomer.

 

Grote verschillen binnen een etmaal
Door de afwezigheid van zeen of oceanen binnen redelijke afstand kan het weer grillig zijn, met name in de oostelijke helft van Oezbekistan merk je dit. Sowieso zijn er al redelijk grote verschillen waar te nemen binnen een etmaal (gemiddeld zit er zon 12 tot 20 graden tussen de maximum- en minimumtemperatuur), maar ook een duidelijke weeromslag kan met name in de winter en in iets mindere mate in de andere seizoenen zorgen voor flinke veranderingen in temperatuur en weerbeeld.

Klimaatcijfers
Verspreid over Oezbekistan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Tasjkent en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Oezbekistan.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 6 -3 4 14 n.v.t.
februari 8 -2 4 12 n.v.t.
maart 14 4 5 14 n.v.t.
april 22 10 7 13 n.v.t.
mei 27 14 10 10 n.v.t.
juni 33 18 12 5 n.v.t.
juli 36 19 13 3 n.v.t.
augustus 34 17 12 2 n.v.t.
september 29 12 10 3 n.v.t.
oktober 21 7 7 8 n.v.t.
november 14 3 5 10 n.v.t.
december 9 0 3 13 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Tasjkent. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Oezbekistan moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Oezbekistan
Oezbekistan informatie
Oezbekistan informatie
Oezbekistan reisinformatie
Oezbekistan startpagina
Oezbekistan vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Oezbekistan

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact