klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Oman
Oman kent volgens het Kppen-systeem e
en warm woestijnklimaat (type BWh) met hoge temperaturen en weinig neerslag. Met gemiddeld ruim 3500 uur aan zon en minder dan tweehonderd millimeter neerslag per jaar behoort Oman tot de meest zonnige en droogste landen ter wereld. Het centrale deel van Oman is het droogste. In dit woestijngebied valt er zelden neerslag. Wat natter zijn de berggebieden (Al Hajar gebergte) in het uiterste noorden van Oman en het uiterste zuiden. De punt die tegen de grens met Jemen aan ligt is natter en kent een kleine regentijd aan het einde van de zomer. De vegetatie is daarom in dit deel van Oman ook aanzienlijk weelderiger waardoor het landschap er een stuk groener uitziet dan veel andere plekken van het Arabisch schiereiland.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Oman
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Oman is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Barka
Khasab
Muscat
Nizwa
Salalah
Wahiba Sands
     

Hete zomers
Oman heeft te maken met hete zomers waarin de temperaturen overdag gemakkelijk oplopen naar 40 tot maar liefst 50 graden. In het zuiden zijn de temperaturen wat meer gematigd en wordt het overdag 's zomers zo'n 30 tot 33 graden. De khareef (moesson) zorgt daar voor afkoeling, bewolking en neerslag aan het einde van de zomer. Hoofdstad Muscat kent de warmste periode van juni tot en met augustus. In de stad loopt de thermometer in de zon en uit de wind zelfs ver boven de vijftig graden op tijdens de heetste dagen. De zeer hoge relatieve luchtvochtigheid (boven de 90%) zorgt ervoor dat het in de zomer onaangenaam benauwd is in grote delen van Oman.

Regen
In totaal valt er op jaarbasis gemiddeld tien (droogste woestijngebieden) tot vierhonderd (delen van het Al Hajar gebergte) millimeter neerslag in Oman. Alle neerslag valt in de vorm van regen, een deel van de neerslaghoeveelheid die geregistreerd wordt komt in de regenmeters terecht als gevolg van dauw. De laaggelegen woestijngebieden zijn gedurende een groot deel van het jaar vrijwel helemaal droog. In de wintermaanden kan het n of twee dagen per maand regenen. Aan de loefzijde van het Al Hajar gebergte in het noorden en het gebied tussen de bergen en de kust kunnen de regenhoeveelheden groter zijn. Soms kan het zelfs een paar dagen achter elkaar regenen in de periode oktober tot en met maart. In de zomermaanden is het ook hier erg droog.
Het zuidelijke gebied van Oman kent het hele jaar door een kleine kans op regen. Halverwege de zomer, van juli tot en met september nemen de neerslagkansen toe en regent het gemiddeld zo'n vijf tot tien dagen per maand. Dit deel van Oman krijgt te maken met en staart van de moessonperiode die in het aangrenzende Jemen voor aanzienlijk grotere hoeveelheden neerslag zorgt.

Winter
De winters in Oman zijn warm (noorden, woestijn en zuiden) tot mild (bergen). In de bergen kan de temperatuur tot ver onder de tien graden dalen; langs de kust is dat vrijwel onmogelijk. De gemiddelde dagtemperatuur ligt langs de kust tussen de 25 en 30 graden in de wintermaanden. Tijdens dagen met aanzienlijke neerslag kan de temperatuur nog iets verder dalen. Veel warmer dan dertig graden wordt het in de periode december tot en met maart niet waardoor dit voor velen de meest aangename periode is om Oman te bezoeken.

Vakantie in Oman
Veel mensen kiezen voor een rondreis door Oman. Dat betekent dat je te maken kunt krijgen met verschillende soorten weer binnen je reis. Check de klimaatinfo per bestemming in Oman voor de juiste info. Vergeet ook niet om je visum voor Oman te regelen voor je afreist naar Oman.

TIP: Oman voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Oman dan kun je op de website Oman voor beginners enorm veel goede informatie over Oman halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de cultuur en geschiedenis van Oman, reizen naar en in Oman, de bezienswaardigheden van Oman, het weer in Oman, alles over de beste reistijd voor Oman en veel praktische reisinfo.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Oman gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: meer neerslag in de bergen, hogere temperaturen in de zomer in het noorden en lager in de zomer in het zuiden. Voor de bergen geldt meer kans op neerslag in de winter en voor het zuiden geldt meer kans op neerslag in de zomermaanden. Bij de zeewatertemperatuur geldt dat het water langs het noordelijke kustgebied in de zomer en het najaar wat warmer is.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 27 17 9 3 25
februari 26 17 9 3 25
maart 30 21 9 2 25
april 34 24 10 1 26
mei 39 29 11 1 27
juni 41 31 11 1 28
juli 40 30 10 1 29
augustus 37 28 9 1 30
september 36 27 9 1 29
oktober 35 25 10 2 28
november 30 22 10 3 27
december 27 18 9 3 25
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info gelden voor bijna heel Oman (de gebieden boven de 400 meter zijn buiten beschouwing gelaten). Voor het zuiden geldt in de zomermaanden een lagere zonzekerheid en een grotere kans op langdurige neerslag. Voor de bergen in het noorden geldt een lagere kans op warm weer en een hogere kans op langdurige neerslag in de wintermaanden.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

Overstromingen, droogte, veel regen, zware storm, hittegolven, orkanen, extreme vorst of ander weernieuws?
weernieuws van Oman

 
Meer over Oman
beste maanden voor zonvakantie Oman
Oman bezienswaardigheden
Oman informatie
Oman reisinformatie
Oman tips
Oman voor beginners
winterzon in Oman
... meer Oman

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact