klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Oost-Timor
De Democratische Republiek Oost-Timor, ook vaak aangeduid met de naam Timor-Leste, is een land gelegen in het zuidoostelijke deel van Azi. Het land bestaat uit het oostelijke deel van het eiland Timer, de exclave Oecussi-Ambeno in het westelijke deel van Timor en de eilanden Jaco en Atauro. Oost-Timor is sinds 2002 weer een zelfstandig land na een bezetting van 24 jaar door Indonesi. Voor die tijd is Oost-Timor ook even zelfstandig geweest na een lange periode van kolonisatie door Portugal. Oost-Timor heeft een tropisch savanneklimaat dat binnen het klimaatsysteem van Kppen-Geiger aangeduid wordt met de code Aw. Dit tropische klimaattype heeft als belangrijke kenmerken de hoge tropische temperaturen, een voor tropische zones relatief lage jaarlijkse neerslagsom en het feit dat er sprake is van een beduidend drogere periode.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Oost-Timor
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Oost-Timor is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Baucau
Dili
Oecussi
   

Altijd warm
In Oost-Timor is het overdag vrijwel altijd warm. Slechts op de hoogste bergtoppen wordt de temperatuur door het hoogteverschil iets getemperd. De temperatuur ligt overdag vrijwel continu rond of tegen de dertig graden Celsius. Deze temperatuur wordt al binnen enkele uren na zonsopkomst gehaald en houdt stand tot tegen zonsondergang. Zodra het donker is daalt de temperatuur vrij langzaam, waardoor het gedurende de avond lang zwoel aanvoelt. Dat is mede te danken aan de vrijwel altijd aanwezige hoge relatieve luchtvochtigheid.

 

Neerslag
Oost-Timor zit ten zuiden van de gebieden in Zuid-Oost Azi waar grote jaarlijkse neerslagsommen voorkomen. In Oost-Timor valt gemiddeld ongeveer 1000 tot 1500 millimeter neerslag per jaar. De maanden juni tot en met oktober zijn droger. Dit wordt in de regel als het droge seizoen aangeduid. Hoewel er van een echt regenseizoen geen sprake is wordt de periode december tot en met maart als het natte seizoen aangeduid. Lokaal kunnen er in lichte verschuivingen zijn wat betreft de exacte maanden en de duur van de twee seizoenen.

Klimaatcijfers
Verspreid over Oost-Timor vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Dili en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Oost-Timor.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 29 21 6 23 29
februari 29 21 6 22 29
maart 29 20 7 21 29
april 29 20 8 14 29
mei 29 19 8 10 29
juni 29 18 8 9 28
juli 28 18 8 8 27
augustus 28 18 9 9 27
september 29 18 9 10 28
oktober 29 19 9 12 29
november 30 20 9 17 30
december 29 21 7 20 30
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Dili. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Oost-Timor moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Oost-Timor
Oost-Timor informatie
Oost-Timor informatie
Oost-Timor reisinformatie
wikipedia
winterzon vakantie
... meer Oost-Timor

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact