klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Oostenrijk
Oostenrijk kent volgens het Köppen-systeem drie verschillende klimaten. De hoogste gebieden in onder andere Tirol en Vorarlberg hebben een hooggebergteklimaat (type EH) en de lagergelegen delen een gematigd landklimaat (type Dfb). De overgangsgebieden tussen deze twee klimaatzones hebben een koud landklimaat met koude winters en vrij koele zomers.
Dat Oostenrijk een landklimaat heeft en vrijwel geen invloed heeft van de zee is te merken aan het grimmige karakter van het weer. Het weerbeeld kan binnen één of enkele dagen totaal omslaan en ook binnen het land zelf kunnen er op hetzelfde moment vrij grote verschillen in weertype en temperatuur voorkomen. Vooral de Alpengebieden zijn hier zeer vatbaar voor en zelfs per berg of zijde van een berg kunnen er grote verschillen voorkomen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Oostenrijk
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad.
Voor Oostenrijk is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Altenmarkt im Pongau
Bad Ischl
Bad Kleinkircheim
Brixental
Dachstein
Ebensee
Fieberbrunn
Filzmoos
Flachau
Gerlos
Gmunden
Graz
Innsbruck
Ischgl
Kaprun
Karinthië
Kirchberg
Kitzbühel
Klagenfurt
Lech
Linz
Mayrhofen
Niederösterreich
Oberösterreich
Radstadt
Ramsau am Dachstein
Saalbach-Hinterglemm
Salzburg
Salzburger Sportwelt
Sankt Anton am Arlberg
Serfaus
Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau
Steiermark
Traunkirchen
Tirol
Vorarlberg
Wenen
Zell am See
Zillertal

Zomer in Oostenrijk
De zomers in Oostenrijk zijn gemiddeld warmer dan bij ons. Zelfs in de middelhoge berggebieden is het dan op veel dagen aangenaam warm en vrij zonnig. Op hoogtes van 1800-2000 meter en hoger zijn zomerse temperaturen zeer zeldzaam. Hier stijgen de temperaturen 's zomers niet zo ver als in de lagere gebieden. Er is een redelijke kans op neerslag, vooral in het zuiden en westen van Oostenrijk. In de berggebieden gaat regen dan regelmatig gepaard met onweer waarbij het in de dalen soms flink kan spoken en er bij pittige buien sprake kan zijn van grote hoeveelheden regen binnen vrij korte tijd. De meeste regen valt aan de noordzijde van de Alpen waar de depressies vanaf de Noordzee en Atlantische Oceaan opgevangen worden.
Vanwege de hoeveelheden neerslag die in de zomer vallen kwalificeert het relatief warme en droge oosten van het land zich niet voor een mediterraan klimaat.

Winter in Oostenrijk
De wintermaanden staan in Oostenrijk vrijwel geheel in het teken van wintersport. Grote delen van het land zijn dan bedekt door een flinke laag sneeuw en dankzij de veelal uitstekende weercondities voor allerlei wintersporten is het land één van de populairste skibestemmingen ter wereld. Wintersport in Oostenrijk is dan ook voor veel skiliefhebbers een topvakantie om te boeken.
In de winter valt vrijwel alle neerslag in de vorm van sneeuw, alleen in de allerlaagste delen van Oostenrijk kan het regenen bij temperaturen boven het vriespunt. De hoogste bergtoppen (boven ruim drieduizend meter) hebben eeuwige sneeuw. Deze toppen zien het hele jaar door wit van de sneeuw.

Oostenrijk voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Oostenrijk dan kun je op de website Oostenrijk voor beginners enorm veel goede informatie over Oostenrijk halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere eten & drinken, bezienswaardigheden in Oostenrijk, vervoer in Oostenrijk, reizen naar Oostenrijk, wintersport in Oostenrijk en alles over het weer in Oostenrijk.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Oostenrijk gezien worden.
Deze klimaatgegevens gelden vooral voor de lager gelegen delen van Oostenrijk (<1000 meter), met name het noorden en oosten van het land. Voor de hoger gelegen gebieden (boven 1000-1500 meter) geldt dat de temperaturen aanzienlijk lager liggen, de zon gemiddeld minder schijnt en er een andere verdeling van de neerslag op jaarbasis is.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 1 -5 2 14 n.v.t.
februari 4 -3 4 13 n.v.t.
maart 9 0 5 13 n.v.t.
april 14 3 6 13 n.v.t.
mei 19 8 7 14 n.v.t.
juni 22 10 7 13 n.v.t.
juli 24 13 8 14 n.v.t.
augustus 24 13 8 13 n.v.t.
september 20 9 6 12 n.v.t.
oktober 13 4 4 12 n.v.t.
november 6 -1 3 15 n.v.t.
december 2 -4 2 14 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Oostenrijk. Voor de gebieden boven de 1000-1500 meter in de Alpen geldt een hogere kans op winters weer en een lagere zonzekerheid.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Oostenrijk
alles over Oostenrijk
alles over Oostenrijk
beste reistijd zonvakantie
beste periodes wintersportvakantie
bezienswaardigheden top 10
bijzondere plaatsen in Oostenrijk
de mooiste dorpjes van Oostenrijk
Oostenrijk informatie
Oostenrijk reisinformatie
Oostenrijk tips
Oostenijk vakantie startpagina
Oostenrijk voor beginners
toeristische info Oostenrijk
wikipedia
... meer Oostenrijk

climate of Austria

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact